Japanin Envy ensivierailulla Suomessa

Vuonna 1992 perustettu Envy on kulkenut pitkän matkan suoraviivaisesta hardcore/screamo-paahdosta kohti atmosfäärisempää post-rock-ilmaisua. Puhtaan seesteistä yhtyeen musikkki ei kuitenkaan edelleenkään ole, vaan mukana on huutovokaalien sävyttämää ärhäkkäämpää särmää. Tokiolaisviisikko saapuu sunnuntaina 9.10. ensimmäistä kertaa Suomeen keikalle. Ennen keikkaa sain kiinni kompaktisti kysymyksiini vastanneen kitaristin Tobyn (Masahiro Tobita).

Olette siirtyneet alkuaikojen aggressiivisemmista hardcore-purkauksista kohti eeppisen panoraamista soundia. Miten itsetietoista tämä kehitys on ollut?

– Luulen että se on varsin luonnollista kehitystä. Tuntuu siltä kuin olisimme tulleet paremmiksi soittajiksi ja että voimme tehdä paljon sellaista johon emme kyenneet aikaisemmin.

Oletteko tyytyväisiä siihen, miltä bändi kuulostaa juuri nyt?

– Olemme tyytyväisiä tämänhetkiseen soundiimme, joskin kokeilemme aina mielellämme uusia juttuja.

Teitä julkaisee Euroopassa Rock Action, joka on Mogwai-jäsenten pyörittämä levy-yhtiö. Miten yhteistyö heidän kanssaan alkoi?

– Yksi faneistamme heitti erään levymme lavalle kun Mogwai soitti keikan Japanissa. He pitivät siitä ja ottivat yhteyttä meihin.

Musiikissanne on hyvin runollinen tunnelma, mikä korostuu entisestään sen kautta että käytätte huutovokaalien lisäksi myös paljon lausumista musiikissanne. Uusin levy on jopa nimeltään Recitation. Mistä kirjoitatte?

– Laulajamme Tetsuya (Fukagawa) kirjoittaa kaikki lyriikat. Hän kirjoittaa henkilökohtaisista kokemuksistaan, lehdistä lukemistaan asioista ja siitä mitä maailmassa ja hänen ympärillään tapahtuu.

Laulatte japaniksi, mutta kaikki lyriikat löytyvät kansilehdissä käännettynä englanniksi. Luuletko että jokin oleellinen osa ns. katoaa käännöksessä?

– En ole ihan varma, mutta siellä on juttuja joita japanilaisetkaan ei tajua. Kaipa se vaan kuuluu asiaan.

Löydättekö inspiraatiota muista taiteesta? Eritoten musiikistanne huokuu tietty elokuvallisuus tai maalauksellisuus.

– Kyllä. Ammennamme kaikista taiteen muodoista. Henkilökohtaisesti, käyn useasti taidenäyttelyissä ja installaatioita katsomassa.

Minkälaista musiikkia olet viime aikoina tehokuluttanut?

– Viime aikoina olen kuunnellut paljon vanhoja suosikkiyhtyeitäni, esimerkiksi Fugazia on tullut kuunneltua paljon.

Sanoitte yhdessä haastattelussa että yksi syy siihen, että Envy on pysynyt koossa ja jatkanut vahvana niin pitkään, on se että bändi ei ole teille kaikki kaikessa. Yhtä tärkeitä ovat perhe, ystävät ja työ. Onko ollut vaikeaa pitää kaikki elämän osapuolet tasapainossa?

– Kyllä, se on vaikeaa. Mutta rakastan kaikkea sitä mitä saan jokaisesta elämäni osasesta enkä haluaisi luopua yhdestäkään niistä.

Tuleeko uusi single A Serenity Calls Your Name löytymään joltain albumilta? Mitä voit kertoa kappaleesta? Se on ehkä hieman synkeämpi kuin miltä normaalisti kuulostatte.

– Se on ainoastaan digitaalisena latauksena saatavilla. Me kirjoitimme sen auttaaksemme keräämään rahaa Pohjois-Japanin katastrofin uhreille. Kappale kertoo niistä tapahtumista, joten siksi se varmaan kuulostaakin tuollaiselta. Aluksi on synkkää, sitten se loppua kohden kevenee.

Mitä odotat ensimmäiseltä Suomen vierailultanne?

– Paljon luontoa, muumeja, tulivuoria (! toim. huom.), kauniita naisia, vodkaa… Olemme tosi innoissamme!

Envy esiintyy Tavastialla sunnuntaina 9. lokakuuta. Lämmittelijöinä ovat kotimaiset hidastelijat Mother Susurrus (doom/sludge) ja Radar (post-metal).

Soittoaikataulu:
22:30 Envy (JPN)
21:30 Mother Susurrus
20:30 Radar

http://www.sonzairecords.com/envy.html
http://www.myspace.com/officialenvy
http://mothersusurrus.com/
http://www.myspace.com/radarnoise