Ilosaarirockin Töminä-klubi täyttää 20 vuotta

Joensuun Ilosaarirockin avaajana tunnettu punk- ja vaihtoehtomusiikin klubi Töminä täyttää heinäkuussa jo kaksikymmentä vuotta. Klubi järjestettiin ensimmäistä kertaa kesällä 1993, jolloin klubilla esiintyivät muun muassa Tehosekoitin, HC Andersen ja Circle.

Tulevana kesänä, perjantaina 12. heinäkuuta järjestettävällä Töminän 20v-juhlaklubilla esiintyvät Xysma, Anal Thunder, Murmansk, Voimaryhmä, Famine Year, Maailmanloppu, Kuudes Silmä ja Night Lives. Töminän ohjelman on laatinut Endstand-yhtyeestä ja Combat Rock -levy-yhtiöstä tuttu Janne Tamminen. Klubi järjestetään perjantaina 12.7. Ilosaarirockin festivaalialueella. Liput klubille maksavat tuttuun tapaan kymmenen euroa. Liput ovat myynnissä Ilosaarirockin ja Tiketin verkkokaupoissa ja Tiketin toimipisteissä.

Töminä-klubin perusti joensuulainen musiikkialan monitoimimies Kimmo Suomalainen, joka tunnetaan nykyisin levykauppa Levy-Eskojen omistajana.

– Enpä olisi arvannut silloin aikanaan kun ehdotin, että eikö kannattaisi järjestää äänekkäämmän marginaalimusiikin erillistapahtuma, että tämä lähinnä omaa makuani palveleva aloite saisi tällaiset seuraukset. Tarkoitukseni oli vain tehdä kunniaa niille Ilosaaressa rokattujen festivaalien perjantain punkkitapahtumille ja päästä kuulemaan hyvää musiikkia, Suomalainen kommentoi ja jatkaa kehumalla nykyisiä järjestäjiä.

– Ajatelkaas, yleisön edustajista osa ei ollut edes syntynyt ensimmäisen Töminän soidessa? Ja punk on muka kuollut. Olen äärimmäisen ylpeä tästä tapahtumasta ja sen jatkuvuudesta. Nostan hattua Tammisen Jannelle, että Töminässä on edelleen paikka myös maakunnan bändille. Tamminen on muuten itsekin ollut useampaankin otteeseen esiintyjänä Töminässä, hänen kanssaan hommat hoituivat esimerkillisesti aina, Suomalainen päättää.

Juhlavuoden 2013 Töminässä kuullaan vaihtoehtomusiikkia Kuudes Silmä -yhtyeen goottirockista Voimaryhmän skahan ja Anal Thunderin punkrockiin. Yksi klubin odotetuimmista keikoista on vuonna 1988 Naantalissa perustetun riffijyrä Xysman esiintyminen. Pitkään tauolla ollut yhtye esiintyi Töminä-klubilla viimeksi vuonna 1995.

Töminä-klubin ohjelman lisäksi Ilosaarirock kertoi, että joensuulainen Distress of Ruin esiintyy festivaalilla sunnuntaina 14.7. Modernia death metallia soittava yhtye vakuutti Ilosaarirockin ja sanomalehti Karjalaisen järjestämän Rokit-bändikisan tuomarit sielukkaalla esiintymisellään ja voitti palkinnoksi keikan festivaalille. Distress of Ruin julkaisi tänä vuonna kauttaaltaan laadukkaan EP-levyn Predators Among Us.