Ilosaarirockin sivulavojen messevät tärpit

Joensuussa juhlitaan jälleen ensi viikonloppuna. Suomen rennoin festari on pitkästä aikaa uudistanut aluetta, tilaa on tullut lisää ja lavojen paikatkin ovat muuttuneet. Alue laajenee Laulurinteen takaiselle nurmialueelle. Uudistuksella Ilosaarirockiin saadaan lisää tilaa, lisää toimintaa ja tapahtuman viihtyisyys paranee.

Festivaalin uuden alueen keskus on raskaampaan musiikkiin, punkiin ja rockiin keskittyvä Sue-teltta. Taka-alueella sijaitsee myös uutuus Ilosaari lounge, festivaalin levähtämispaikka, jossa voi käydä lataamassa itseään ja puhelintaan, seuraamassa artistihaastatteluja taikka katselemassa elokuvia. Rentolavan ranta on jo käsite itsessään – esiintyjien vaihtuessa kansaa tanssittaa uudistunut ja laajentunut Rentodisco.

Rekkalava muuttaa aivan festivaalin pääportin kupeeseen Suen entiselle paikalle. Lavan ensisävelet pamahtavat ilmoille perjantain Töminä-klubilla, jonka ohjelmaa on myös lavennettu laajemmalle vaihtoehtomusiikin skaalalle. Töminä tarjoilee tänä vuonna melko kovaa settiä parin vuoden vaisumman kauden jälkeen. Lisäksi festareille on uutuutena saatu mm. kalja- ja leirintäalueille erikoisohjelmaa – tarjolla on Jaakko & Jay, Bajo Cero, Solonen & Kosola, Rock, rauha ja roller derby sekä Tikarin skeittikisat.

Entä sitten se ohjelma. Päälavan artistit ovat tietenkin tuttuja kaikille, joten nostetaan esiin mielenkiintoisia tapauksia muilta lavoilta.

Sue-lavan avaaja lauantaina klo 14.00 – Oranssi Pazuzu

Psykedeelinen black metal on termi, jota tämän bändin kohdalla käytetään. Kuvannee jotenkin mistä on kyse, mutta ei tämä mitään helpointa kamaa ole kenellekään. Tässä maistiaisena vuoden 2009 debyytiltä Dub kuolleen porton muistolle. Tästä on hyvä aloittaa festarit.

Rento-lava lauantai klo 19.00 – Looptroop Rockers

Paha valinta tässä kohtaa on Looptroop-nimensä jokin aika sitten Looptroop Rockersiksi muuttanut Ruotsin räp-ylpeys ja YleX-teltassa blues rockia kyntävä Rival Sons. Aurinkoisen päivänä mennään kuitenkin rannalle (ehkä teltan kautta) tarkistamaan mitä MC:t Promoe, Supreme ja CosM.I.C sekä DJ/tuottaja Embee saavat aikaan. Looptroop Rockers saatiin festareille muuten viime hetken kiinnityksenä Richie Spicen peruuntumisen johdosta. Saa nähdä kuullaanko tämä raita näin alkuillasta!

Sue-lava lauantaina klo 20.15 – Nasum

Looptroopin jälkeen onkin hyvä ravistella rentoilut ranteista ja virittää niska kuntoon. Sue-lavalla nimittäin juhlitaan ruotsalaisen grind-mestari Nasumin 20-vuotisjuhlia. Vuonna 2004 solisti Mieszko Talarczykin yllättävän poismenon jälkeen toimintansa lopettanut bändi tekee näin kunniaa Talarczykille ja miehen paikan lavalla ottaa suomalaisen Rotten Sound -yhtyeen keulamies Keijo Niinimaa.

Rentolava sunnuntaina klo 15.00 – The Three Smiths Show: Gracias, Noah Kin & Ekow

Suomenkielinen hip hop on jyrännyt viime vuosina kovaa tahtia, mutta viime aikoina on alkanut ilmestyä erityisesti Helsingin suunnalla englanniksi todella vakuuttavasti esiintyviä maahanmuuttotaustaisia räppäreitä. Nyt on kolmikko Gracias, Noah Kin ja Ekow pistänyt hynttyyt yhteen ja puhelaulun luulisi tällä kombolla nousevan todella kansainväliselle tasolle. Pistetään tähän näyte Noah Kiniltä.

YleX-teltta sunnuntaina klo 19.00 – Modeselektor

Pitäähän sitä Ilosaaressa tanssatakin. Nyt siihen olisi mahdollisuus saksalaisen Modeselektorin tahtiin – ja tottakai nämä herrat ovat Berliinistä mistä muualtakaan. Tarjolla on varmasti sekalaisen kattaus eri elektronisen musiikin tyylejä ja kun kerran dubsteppiä on parivaljakko tehnyt jo ennen dubstep-buumia, niin tarkastakaapa niitä originaaleja. Ilosaari-organisaation mukaan he ovat luvanneet vyöryttää lavalle valtaisat tanssibileet.

Rekkalava sunnuntaina klo 21.15 – Liimanarina

Kun 90-luvun puolessa välissä julkaisee albumin nimeltä Spermarket ja sen jälkeen yksinkertaisesti katooaa, niin saahan sitä helposto kulttibändin maineen. Eikä Bad Vugum -julkaisut bändien “kultti”-statusta ole koskaan ainakaan vähentäneet. Sen takia Liimanarina varmasti onkin aivan oikeassa paikassa kavutessaan Rekkalavalle viimeisenä.

Kyllä tästäkin Ilosaarimatkasta näyttäisi tulevan jälleen hyvinkin mielenkiintoinen. Onhan tuolla tarjolla edellämainittujen lisäksi mielenkiintoisina tsekattavina vaikkapa Kairon; IRSE!, Iiris, Mayhem, Tundramatiks, Hebosagil, 65daysofstatic ja Eva & Manu. Kuuntele myös tätä listausta tukeva Spotify-soittolista.

Rentoa reissua siis kaikille.