Ilosaaren erikoisohjelmassa mm. skeittikisa, roller derbyä ja flamencoa

Itä-Suomen suurin rockfestivaali Ilosaarirock julkisti erikoisohjelmistoaan. Festivaalin yhteydessä järjestetään muun muassa Tikarin skeittikisat ja näytösottelu Suomessa kovassa nosteessa olevasta roller derby -kontaktiurheilulajista. Festivaalin viiden lavan lisäksi musiikkia kuullaan myös anniskelualeilla, joilla esiintyvät festivaaliviikonloppuna folkpunk-kaksikko Jaakko & Jay sekä crossover-flamencoa esittävä oululainen Bajo Cero. Festivaalin leirintäalueella viihdyttää taas kotimaisen hip hopin armoton duo Solonen & Kosola, joka julkaisee syksyllä uuden albumin. Yhteensä Ilosaarirockissa esiintyy yli kuusikymmentä yhtyettä. Festivaali järjestetään Joensuun Laulurinteellä 13. – 15. heinäkuuta. Tapahtuman liput ovat myynnissä Tiketissä.

– Alue-esiintyjiä ja ylimääräistä kivaa ei viime vuosina ole nähty vanhaan malliin, joten nyt päätimme korjata tilanteen. Tuodaan tapahtumaa ja karnevaalimenoa yleisön keskelle, lähelle ihmisiä. Skeittaus ja roller derby kiinnostavat meidän yleisöä myös, joten on hienoa, että saatiin lajit paikalle. Lisää yllätyksiä on luvassa myös, mutta niistä kerrotaan myöhemmin, jos edes kerrotaan, kommentoi Ilosaarirockin tiedottaja Petri Varis.

– Meillä on myös rakenteilla festivaalille Ilosaari lounge -teltta, johon tulee kova elokuvaohjelmisto ja artistivierailuita. Ei lopu ihmeteltävä festivaaliviikonlopulta, Varis lisää.

Roller derby nosteessa Suomessa

Roller derby on Suomessa vielä uusi laji, sillä ensimmäinen seura perustettiin vuonna 2009. Urheilumuodon suosio kasvaa kuitenkin kovaa vauhtia. Joukkueita löytyy Helsingin lisäksi muun muassa Turusta, Lappeenrannasta ja Joensuusta. Viime vuonna Suomen edustusjoukkue osallistui myös lajin MM-kilpailuihin Torontossa ja sijoittui kapteeni Suvi Hokkarin johdolla komeasti viidenneksi. Nopeatempoisessa roller derbyssä liikutaan rullaluistimilla kontaktia kaihtamatta. Lajia pelaavat pääasiassa naiset. Näin on myös Ilosaarirockin näytösottelussa.

– Vaikka lajista tuleekin monille mieleen nätit tytöt mikroshortseissa ja verkkosukkahousuissa, on kyse kuitenkin oikeasta urheilusta. Laji vaatii fysiikkaa ja taktiikkaa ja se on oikeastaan ainut täyskontaktilaji, jota pelaavat pääasiassa vain naiset. Roller derbyssä ei ole palloa tai kiekkoa, vaan pelivälineenä toimii oma kroppa. Parhaimman kuvan lajista saa saapumalla Ilosaarirockin näytösotteluun, jossa pelaavat Suomen parhaat pelaajat, muun muassa MM-kapteeni Hokkari, kertoo ottelua järjestävän joensuulaisen Rolling Rogues -joukkueen Ia-Päivikki Jaakkonen.

Rock, rauha ja roller derby Mehtimäen jäähallissa lauantaina 14.7. kello 12. Jaakko & Jay, Bajo Cero ja Solonen & Kosola Ilosaarirockissa lauantaina ja sunnuntaina 14. – 15.7. Ilosaarirockin liput myynnissä Tiketissä ja festivaalin verkkosivuilla.