Hurtsin mystinen viehätys

Lähes kaikki brittiduo Hurtsin livenä nähneet tuttavani ovat ylistäneet bändin maasta taivaisiin. Olen saanut kuunnella ylistystäviä luentoja bändin tavasta esiintyä lähes kyllästymiseen asti. Ruisrockissa kesällä ei bändi ei kuitenkaan kolahtanut itseeni ei sitten ollenkaan, vaikka bändin Happiness-debyytti onkin mielestäni ihan kuunneltavaa tavaraa. Miljöö taisi kuitenkin kesällä olla tälle bändille väärä, sillä nyt jäähallilla tajusin minäkin bändin viehätyksen jo setin ensimmäisen kappaleen aikana ja voin rehellisesti sanoa, että tämä lokakuisena lauantai-iltana todistamani keikka nousi heti yhdeksi parhaista näkemistäni jäähallikeikoista ikinä.

Hurts tuntuu rakastavan Suomea… ja Suomi Hurtsia. Vokalisti Theo Hutchcraftin ja kosketinsoittaja Adam Andersonin muodostama duo on vieraillut maassamme viime vuonna ilmestyneen Happiness-debyyttinsä tiimoilta aiemmin jo kolme kertaa, ja nyt neljännellä kerralla bändi onnistui tosiaan myymään loppuun Helsingin jäähallin. Tämä oli muuten bändin tämänhetkisen Happiness-kiertueen isoin keikka.

img_6530

Tällä kertaa duo tosiaan yllätti allekirjoittaneen toden teolla, kylmiä väreitä taisin saada heti keikan alusta alkaen. Hutchcraft piti naisvaltaisen yleisön otteessaan alusta loppuun asti upean äänensä ja vähäeleisen, mutta voimakkaan esiintymisensä avulla. Teatraalinen lavasetti tanssijoineen ja jousiorkestereineen tuki hyvin bändin musiikkia ja Hutchcraftin esiintymistä.

img_6458

Hurts on lyhyen uransa aikana ehtinyt ponkaista ilmoille radiohitin jos toisenkin, jotka kaikki tietenkin kuultiin illan aikana. Setti oli niin tasaisen hyvä, että varsinaisia kohokohtia on vaikea nostaa esille. Allekirjoittaneelle kylmiä väreitä aiheutti ehkä eniten kuitenkin settilistan loppupuolella kuultu Illuminated. Kaikessa korniudessaan jopa katsomot valaissut kännyköiden tähtitaivas sopi tähän hetkeen kuin nakutettu.

Olen tästä keikasta asti yrittänyt miettiä sitä mikä Hurtsissa oikein viehättää niin paljon. Bändi on suhteellisen täydellinen paketti, setin jokainen yksityiskohta bändin pukeutumista myöten on mietitty tarkkaan. Duo tarjosi yleisölle kunnon shown, joka ei kuitenkaan mielestäni tuntunut liian ennaltamietityltä. Yleisö seisoi kentällä välillä paikollaan lähes hievahtamatta, ja edes tämä ei keikkaa häirinnyt, se itse asiassa sopi keikan tyyliin. Hutchcraft liikkuu lavalla niin vähän, että kaikki mitä hän tekee tuntuu entistä voimakkaammalta ja vangitsevammalta. Hän ei pompi ympäri lavaa ja riehu päättömästi tai sorru kosiskelemaan yleisöään turhilla huudatuksilla. Tämän sijaan hän keskittyy olennaiseen, eli siihen laulamiseen ja täysillä esiintymiseen.

Tässä se Hurtsin viehätys mielestäni piileekin, duon esiintyminen on virkistävän erilaista.

Hurts, Helsingin Jäähalli, 15.10.2011

1. Silver Lining
2. Wonderful Life
3. Happiness
4. Blood Tears & Gold
5. Evelyn
6. Sunday
7. Gloomy Sunday
8. Verona
9. Mother Nature
10. Unspoken
11. Devotion
12. The Water (instrumentaali)
13. Confide In Me
14. Affair
15. Illuminated
16. Stay

17. The Water
18. Better Than Love

Teksti ja kuvat: Aino-Kaarina Salonen