Hoedown : XX – “Härmäläistä americanaa aikuiseen makuun”

(Hoedown / Emsalö Music OY 2022)

On olemassa kokeneita kokoonpanoja ja sitten on Hoedown. 20 vuoden ikään ehtinyt kotimaisen juurimusiikin taitajista ja pääosin pitkän linjan huippumuusikoista koostuva allstars-kokoonpano juhlistaa 20-vuotista taivaltaan albumilla “XX“. Aiemmilla albumeillaan ja esiintymisillään mm. Tuomari Nurmion, J. Karjalaisen ja Melrosen Tokelan taustabändinä projektiluontoisesti toimineen Hoedownin kivijalan muodostavat Olli Haavisto (lap steel, pedal steel ja dobro), Jarmo Nikku (kitara), Masa Maijanen (basso) ja Topi Kurki (rummut). Perustajajäsenen, vokalistin ja multi-instrumentalisti Mika Kuokkasen rinnalle yhtyeen vuonna 2018 edesmenneen toisen keulamiehen, Esa Kaartamon (laulu ja kitara) paikalle on löytynyt erittäin pätevä paikkomies, useista rehevistä sävellyksistä albumilla vastaava, ilmeisen monilahjakas muusikko Jere Ijäs. Biisintekijäkumppanina Kuokkasella on toiminut myös australialaistaustainen biisintekijä Terry McArthur.

Kotimaisin ammattivoimin tehty, upeasti soiva 10 biisin kokonaisuus sisältää amerikkalaiseen länsirannikon soundiin ja singer-songwriter-perinteeseen vahvasti nojaava blues- bluegrass- ja kantriperinteeseen kallellaan olevaa, kitaravetoista kansanmusiikkia ja kevyt-rockia. Kappalerepertuaari ovat kuin tervetullut keväinen tuulahdus aurinkoisia, hillityllä tyylikkyydellä käsin tehtyjä laatuteoksia. Tällä kertaa kyse on kuitenkin pelkästään Hoedown-miehistön omista sävellyksistä. Kuokkasen ja Ijäksen hennon taipuisat lauluäänet soljuvat kauniisti korostaen kappaleiden vetovoimaa.

Pieteetillä amerikkalaistyyppisen sävellyskulttuurin mukaisesti eri tyyleillä rakennetut kappaleet jättävät optimistisen jälkimaun niin sävelten kuin tekstikerrontansakin osalta. Silti sen huokosista pilkahtelee esiin myös perihärmäläinen, melankolinen pohjavire, joka tuo hyvänä kontrastina sopivasti esiin suomalaista elämänmakua ja mielenmaisemaa häivyttäen liiallisen jenkkiläisen muovisuuden tipotiehensä. Monessa kohtaa yhtyeen musiikin huomaa sisältävän tahallisia tai tahattomia viitteitä Hank Williamsiin, Tom Petty And The Heartbreakersiin, Gram Parsonsiin, Eaglesiin ja jopa Dire Straitsiin.

XX” -Albumi on tasavahva, mutta erityisesti siltä edukseen nousevat jo RSD-singlenä julkaistu “Desperate Man”, Queenin “We Will Rock You” -tahdituksella käynnistyvä ja todella tyylikkääseen kertosäkeellään vakuuttava “Red Devil Wind”, maukkaasti junakompilla eteenpäin polkeva “Drinking With The Angels”, sympaattinen “Closer To Elvis”, lennokas kantri “Jealous And Blind” ja sokerina pohjalla vuonna 2015 YLE:n äänistudiolla livenä äänitetty ja Esa Kaartamon joutsenlauluna kuultava, yhtyeen entisen jäsenen, viulisti Ninni Poijärven feattaama “Music Man”.

Vaikka keitoksen jälkimaku onkin pohjattoman kaihoisa, on tästä talven häivyttelyn ja kevään odottelun ääniraidan hankala enää tulla paremmaksi.

4 / 5