Helsingin 30. sarjakuvafestivaalit juhlistaa pienlehtiä ja aasialaista sarjakuvaa

Pohjois-Euroopan suurin sarjakuvatapahtuma aikaistuu viikolla ja siirtyy elokuun lopulle. Samalla se tulee yhteistyöfestivaalina osaksi Helsingin Juhlaviikkoja. Tapahtumapaikkana on edelleen Lasipalatsin aukio.

Lasipalatsin aukion päätapahtuman lisäksi runsas oheisohjelma ja näyttelytarjonta tuo nähtävää kaikelle yleisölle. Festivaaliohjelmaan sisältyy perinteiseen tapaan tekijähaastatteluita, keskustelupaneeleita, sarjakuvanäyttelyitä, työpajoja, performansseja, kilpailuja ja iltaklubeja. Pääteltta keskittyy kirjamyyntiin ja ohjelmanumeroihin ja omakustannemaailma esittäytyy Pienlehtitaivaassa. Suosittu ilmaistapahtuma jatkaa koko perheen kaupunkifestivaalina ja paikalla on sarjakuvan lisäksi mm. katuruokaa.

Sarjakuvafestivaalien teemamaina ovat tänä vuonna Hongkong ja Etelä-Korea. Nämä ovat voimakkaita sarjakuvakulttuureita, joissa aasialaisen kulttuurin lisäksi paljon vaikutteista läntisistä tyyleistä. Yhteistyössä on mukana Hong Kong Arts Centre, jonne on myöhemmin tänä vuonna myös tulossa suomalaisen nykysarjakuvan näyttely.

Pienlehtiteema juhlistaa omaehtoista tekemistä. Monet taiteilijat aloittavat itse tehdyillä pienlehdillä ja kokeneemmatkin tekijät julkaisevat usein pieniä sarjakuvia tässä muodossa. Etenkin nuorten suosima Pienlehtitaivas on vuosittain osa festivaalien ydinohjelmistoa ja sarjakuvaseuran kokoelman vanhoista pienlehdistä tullaan näkemään näyttely. Toukokuussa julkaistaan uudistunut Taivaallisin pienlehti -kilpailu. Lisäksi palkitaan toistamiseen Taivaallisin sarjakuvablogi.

Vuoden 2015 festivaali-ilmeestä vastaa itsekin pienkustanteista ponnistanut Petteri Tikkanen. Tikkanen tunnetaan mm. Kanerva-, Eero- ja Black Peider -sarjakuvistaan. Tikkanen on hiljattain lyönyt läpi ulkomailla ja hänen kirjojaan on julkaistu Saksassa ja Ranskassa. Tikkasen näyttely tullaan näkemään Art Kaarisilta -galleriassa Sanomatalossa.

Helsingin sarjakuvafestivaalit 28.–30.8.2015 Lasipalatsin aukiolla (Mannerheimintie 22-24).