Haastattelut


To/Die/For - "Jos on melodioita ja lauletaan blööb, se on goottia"


To/Die/For julkaisi jokin aika sitten kolmannen albuminsa nimeltään Jaded. 80-lukulaisen syntsapopin, gootin ja metallin yhdistelmä jatkaa näin kulkuaan. Kävimme kyselemässä bändin tunnelmia levyn julkaisun jälkeen. Vastailemassa oli bändin vokalisti Jape (J) ja kitaristi Jope (Jo).

-Alkuun klassikkoa. Miltä nyt tuntuu, kun levy on pihalla?

J: Ihan hyvältä tuntuu ainakin tuon levyn suhteen. Kaiken maailman säätöä tuossa oli, mutta itse ollaan kyllä tyytyväisiä. Ainakin omasta mielestäni saatiin aikaiseksi sellainen levy, jota ei ihan suoraan voi verrata mihinkään muuhun. Saksan Rock Hardissa tai jossain vastaavassa oli edelleen kyllä HIM-vertauksia, mutta eipä noista leimoista taida päästä eroon, kun sellaisen kerran on saanut.

-Bändissä tapahtui miehistönvaihdos (Alli tuli kitaraan) kesken levyn teon. Miten tuo vaikutti levyn tekoon?

J: Alli hengaili siellä studiolla eikä alettu opettaa biisejä enää siinä vaiheessa. Jope soitti kaikki kitarat tuolla levyllä. Studion jälkeen alettiin sitten treenata Allin kanssa. Ei ollu mitään ongelmia. Ennen studiota oli vähän epäselvää, että jatkaako Jukka vai ei. Kesällä hän soittikin pari festarikeikkaa. Jukka ei oikein pidä tuosta kiertämisestä, mikä muille on taas on päätavoitteena, niin jatko oli vähän hankalaa. Hyviä kavereita ollaan silti edelleen.

-Olitte perinteiseen Spine-tapaan Astia-studiolla ja miksaus hoidettiin Finnvoxilla.

J: Itse asiassa miksausta ei tehty Finnvoxilla. Karmilalle tuo oli tarkoitus pistää, mutta sieltä ei olisi irronnut aikaa ennen maaliskuun loppua ja ilmeisesti Nuclear Blast halusi, että levy pitää saada aikaisemmin myyntiin. T.T.Oksala oli sitten ainut vaihtoehto tuon jälkeen. Crystal Sounds –studiossa Lauttasaaressa tuo miksattiin.

-Millainen projekti levyn nauhoitus oli?

Jo: Olipa kerrankin biisit valmiina studioon mennessä.

J: Hyvinkin selkeä homma tuo muuten oli. Aikaisemmin Epiloguen aikana mentiin studioon ilman mitään valmista tavaraa. Suunnilleen muuta ei tehty kuin ryypättiin studiolla. Henkilökohtaisesti tuo nyt on aina vähän hankalaa, kun en tykkää olla studiossa ollenkaan. Kerran karkasin kotiinkin kesken nauhoitusten. Kippo luuli, että olen vielä paikalla, kun se ei ollu poistunu äänityskopista vähään aikaan. Olin jo kotona Kouvolassa keittelee kahvia, kun sain tekstiviestin, että vieläkö meinaan laulaa tänään. Luuli ilmeisesti, että olen siellä yläkerrassa.

Jo: Hyvin helppo kaiken kaikkiaan, kun oli treenattukin biisit valmiiksi. Sen kun soitti sisään nauhalle.

-Auttoiko tuo puolen vuoden tauko ennen uuden levyn tekoa saamaan biisit kasaan?

Jo: Itseasiassa tuo puoli vuotta oli ihan pelkkää huilia. Kun sitten alettiin taas treenaamaan, niin ei ole ollut vastaavaa intoa kun ensimmäisten bändikokeilujen joskus teininä.

J: Ja sen kyllä kuulee myös levyltä. Jos on nähny meijän ekoja keikkoja, niin pikkasen on kehitystä tapahtunut juuri siinä, että nyt myös treenataan. Kun ekaa kertaa lähettiin Eurooppaan, niin ihmeteltiin, että miks muut treenaa ennen kiertuetta. Ei me treenattu ikinä. Hyvä kun muisti biisit keikalla.

-Oiskohan se syynä siihen, miksi muut treenaa.

Jo: Joo. Me tajuttiin se vasta nyt.

J: Se myös auttoi, että Tonmi muutti Kouvolaan niin treenaaminen on myös mahdollista. Nyt treenataan jopa neljä kertaa viikossa. Se on aika outoa meille.

-Kauanko muuten olitte studiossa?

J: 28 päivää.

-Levyllä on mukana taas vaihteeksi kasari-koveri (Cutting Crew:n (I Just) Died In Your Arms). Mistä idea tällaiseen biisiin?

Jo: Siihen tavalliseen tapaan eli ihan hatusta.

J: Ei siitä kovin paljon aikaisemmin edes päätetty. Sitä ei treenattu mitenkään etukäteen. Ollaan tehty noita kovereita sellaisista biiseistä, mitä kukaan muu ei kyllä varmasti tekisi. Karvat nousee pystyyn monella. Ite ainakin otan noi koverit vähän kieli poskessa -asenteella. Ei niitä pidä niin vakavasti ottaakaan. Sinkuksi tuota ei ollut tarkoitus kuitenkaan tunkea. Tietenkin, jos radiossa jotain biisiä tuolta levyltä joskus soitetaan, niin se on aivan varmasti toi.

-Onko sinkkua muuten tulossa?

J: Ei oo tietoa. Jossain vaiheessa oli jotain juttua, että levyn julkaisun jälkeen pistettäisiin sinkku ulos, mutta mitään varmaoja päätöksiä ei ole tehty. Sitten sen näkee.

-Levy kuulostaa muutenkin enemmän 80-luvun syntsapopilta. Onko poppia alettu kuunnella enemmän?

Jo: Jape ja Tomppa kuuntelee paljonkin tota tavaraa. Eriävänä mielipiteenä täytyy kyllä sanoa, että tuossa on toisaalta paljon rankemmat kitarat kuin edellisellä levyllä.

J: Tuo kaikki johtuu siitä, että Tonmi löysi sellaisen ohjelman kuin Reason. Ilman sitä tällä levyllä olisi puolet vähemmän koneita. Se hurahti siihen ohjelmaan niin paljon, että niitä tuli lopulta sitten paljon. Ja kun Jope on meidän bändin ainut oikea hevari, niin hän tekee sitten ne kitaraosat.

Jo: Siitä osaltaan tulee tuo meidän oma soundimme, mikä ei ole oikein poppia, mutta ei oikein heviäkään. Livenä ollaan kyllä paljon hevimpää, kun mukana ei ole noita syntsia.

-Goottia ei ilmeisesti olla kuitenkaan mihinkään jättämässä?

J: No ei siihen olla mitenkään tarkoituksella jäämässäkään. Sanoitukset tossa on suunnilleen samaa luokkaa kuin ennenkin. Henkilökohtaisesti ei haluttais edes kuulua goottigenreen, mutta kaipa se täytyy aina jonnekin lokeroida.

Jo: Aika vähän tossa on mukana enää sellaista perusgoottiaineksia. Sanoituksissa ei oo yhtään vampyyria eikä kynttilää. Tarkoituksellisesti ennen levyn tekoa ehkä hakeuduttiin vähän ulos tuosta genrestä, kun kukaan meistä ei kuitenkaan millään tapaa ole gootti.

J: Ja kuka sen sanoo, mikä vittu on goottia. Onko se goottia, että biiseissä on melodioita ja piirun verran alakuloista meininkiä. Vittu Lacrimosa on goottia.

-Goottiin työnnetään nykyään kyllä lähes kaikenlaista musiikkia.

Jo: Jos on melodioita ja lauletaan blöööb, niin se on goottia.

-Oliko mitään ongelmia levyn teossa?

J: Laulaminen on mulle aina ollut ongelma.

Jo: Ei mitään isompia ongelmia. Kippo piti niin tiukassa talutusnuorassa. Se on niin perfektionisti, ettei levylle jää kyllä yhtään väärää ääntä.

-Onko jotain kiertueen tapaista tulossa?

J: Katatonian kanssa piti lähteä, mutta se meni ihan vituiksi. Tuli rahaongelmat eteen. Sitä ennen Sikkilä (keikkamyyjä) oli myynyt meille omaa rundia, mikä sitten peruttiin tuon Katatonia-mahdollisuuden takia. Kun sitten saatiin paperilla nuo tosiasiat, niin se jätettiin sitten sikseen. Olis pitänyt maksaa liian paljon. Nummirockissa ollaan ja Ranskassa on yks festari. Muuten yksittäisiä keikkoja silloin kuin niitä ilmaantuu. Pikkufestareita siihen lisäksi. Kotisivuilta löytyy varmistuneet keikat.

-Ei muuta kuin loppuun vielä oma levylautasen sisältö tällä hetkellä.

J: Muse ja In Flames.
Jo: Soilwork ja Maija Vilkkumaa. Ja kaikkea siltä väliltä.


Kotisivu: www.todieforlove.com
Julkaistu: 2003-05-20
Toimittaja: Tero Kallio