Haastattelut


45 Degree Woman - Rakkautta ja kivunkäsittelyä


Helsinkiläinen 45 Degree Woman julkaisi debyyttialbuminsa vuonna 2006, jolloin iso osa porinasta tuntui syntyvän erikoisen nimen tiimoilta. Vahva esikoinen sain jatkoa kuluvan vuoden helmikuussa, kun Revival saapui kauppojen hyllyille. Edelleenkin mystiikka nimen tiimoilta jatkuu, mutta nyt vedetään raja ja keskitytään olennaiseen. Karismaattinen vokalisti Mikko Viman ja kannuttelija Kari Reini vastailivat kysymyksiin, joissa useasti esiintyi sana rakkaus.

Tarvitaan kuusi miestä, jotta summaksi saadaan nainen. Mitä muuta tuosta kuusikosta saadaan summaksi ja mikä teidät erottaa toisistanne?

- Siitä saadaan toimiva ja toisiinsa täydellisesti luottava yksikkö, 45 Degree Woman. Olemme kaikki hyvin erilaisia persoonia ja ajan kanssa jokainen on löytänyt oman roolinsa bändin sisällä. Tällä hetkellä meillä on mielestämme kasassa voittava joukkue, eikä mitään kannattaisi tässä yhtälössä muuttaa.

Yhtyeenne ydin hahmottui 90-luvun puolivälissä, mutta mitä tapahtui, kun Mikko Viman liittyi perheeseen?

- Siihen loppui kokeiluiden aika, ja tiesimme ensimmäistä kertaa mihin pystymme ja mihin suuntaan haluamme mennä. Tärkein puuttunut pala oli löytynyt.

Ensimmäisellä albumilla oltiin sydän vereslihalla kivunkäsittelyn keskiössä, mutta nyt sijaa on huomattavasti positiivisimmilla asioilla. Mikä tämän positiivisen "käännöksen" sai aikaan?

- Ensimmäistä levyä tehdessä elimme henkilökohtaisella tasolla todella rankkoja aikoja. Varsinkin allekirjoittaneet uivat todella syvissä vesissä. Elämä on tällä hetkellä kaikin puolin paljon paremmalla mallilla ja kaiken tämän huomaaminen on saanut aikaan positiivisen käännöksen. Kyseessä on ennen kaikkea positiivisempi tapa suhtautua elämään. Rakkautta on ilmassa!

Revival on nyt ollut kuukauden ajan ulkona - mihin suuntaan omat tuntemuksenne levyä kohtaan ovat siirtyneet tuona aikana?

- Koemme edelleen suuria tuntemuksia albumia kohtaan. Se on edelleen helvetin kova levy.

Esimerkiksi Alone-niminen kappale on varsin lohduton, vaikka ystävyyttä ja rakkautta käsitteleekin. Molemmat ovat vahvoja ja jollain tapaa vangitseviakin asioita, mutta mitkä muut alueet ovat läsnä Revivalilla?

- Ainakin erilaiset uskonasiat ja uskomisen vaikeus. Emme koe olevamme uskossa, emmekä komppaa mitään uskontoa tai kirkkoa. Tästä huolimatta erilaiset uskonasiat ja siihen liittyvät mystiikka ja tietämättömyys kiinnostavat.

Onko Revival loppujen lopuksi kuitenkaan yhtään sen herkempi albumi kuin esikoisenne?

- On se jollain tavalla. Löytyyhän sieltä herkkyyttä esimerkiksi kappaleista God ja Alone. Myös Highway on helvetin herkkä kappale. Levyn kappaleista etenkin God on erittäin tärkeässä roolissa. Sellainen kappale ei olisi tullut kuuloonkaan ensimmäisen levyn aikaan. Nyt se kappale antaa meille mahdollisuuden tehdä jatkossa ihan mitä huvittaa. Rikoimme sillä kaikki aiemmat sääntömme.

Aiemmin oli puhe uskonnollisuudesta yhtenä kantavista ajatuksista. Tuo teema heijastuu myös uuden levyn kansitaiteeseen. Tällä lienee syvempikin tarkoitusperä?

- Biiseissä alkoi löytymään niin paljon uskonnollisia viitteitä, että kansitaidekin alkoi muokkautumaan sen mukaiseksi. Risti on symbolina todella hieno, samoin kaikki rukousnauhat, uskonnolliset patsaat ja vastaavat esineet. Kansitaide tukee täydellisesti levyn musiikillisia tunnelmia. Mistään sen syvällisemmästä ei siis ole kyse.

Mihin 45DW yhtyeenä uskoo, ikään kuin maallisemmasta vinkkelistä katsottuna?

- Rakkauteen. Ilman sitä ei ole mitään.

Saksassa tuli karulla tavalla esille erään nuoren miehen uskonpuute tai vastaavasti liian vahva usko vääriin asioihin. Voisitteko kuvitella tuovanne vastaavantyylistä tematiikkaa uskomisen raadollisuudesta esille musiikissanne?

- Tuollaiset asiat panevat kieltämättä miettimään, että mitä helvettiä tällä pallolla oikein tapahtuu. Niin tai näin, rakkaudesta tulemme laulamaan jatkossakin.

Vaikka Revival on omalla tavallaan herkkä albumi, niin sen riffit ovat ajoittain hyvinkin painavia. Mikä on mielestänne raskaiden osuuksien tarjoaman elementin tärkeysaste omassa musiikissanne ja musiikissa ylipäätään?

- Se on erittäin tärkeä asia. Raskaat riffit yhdistettynä tarttuviin melodioihin on meidän tavaramerkki, mutta musiikissa yleisesti se ei ole tärkeää. Maailma on täynnä hienoa erilaista musiikkia, joka ei ole raskasta. Itse musiikin raskaus ei ole meille mikään pointti, vaan tärkeintä on se, että musiikki koskettaa.

Minkälainen sitten olisi maailma ilman naista, ja minkälainen se olisi ilman 45 Degree Womania?

- Maailma ilman naista tai naisia olisi hirveä paikka. Kuka sellaisessa maailmassa haluaisi elää? Ilman 45 Degree Womania taas hyvin paljon tylsempi mesta.

Miten 45 Degree Woman liikkuu tästä päivästä eteenpäin, kohti kesää?

- Seuraavaksi on vuorossa Nosturi 9.4. ja siitä sitten kesää, keikkoja ja suurta rakkautta kohti.


Kotisivu: www.45dw.com
Julkaistu: 2009-04-03
Toimittaja: Jarno Leivo