Haastattelut


Vic Chesnutt - Maaliskuun vierailija


Suomeen ensimmäistä kertaa saapuva laulaja-lauluntekijä Vic Chesnutt on tehnyt musiikkia viisivuotiaasta saakka. Auto-onnettomuuden seurauksena pyörätuolista käsin kitaraa soittava amerikkalainen on levyttänyt omalla nimellä vuodesta 1990 ja työskennellyt lukuisten artistien ja yhtyeiden kanssa. Pirautin Georgian Ateenaan Jenkkeihin ja juttelin hetken Vicin kanssa uudesta Elf Powerin kanssa tehdystä Dark Developments -albumista.

Tuorein levysi syntyi yhteistyönä Elf Powerin kanssa. Miten tienne kohtasivat?

- Asumme samassa kaupungissa, ja olen tuntenut kaverit yhtyeen perustamisesta lähtien. Vierailin heidän Walking with the Beggar Boys -levyllä muutama vuosi sitten. Siitä lähti idea, että voisimme tehdä lisää musiikkia yhdessä.

Olet soittanut useiden bändien kanssa. Miten yhteistyö Elf Powerin kanssa suhteutuu aikaisempiin yhteistyöprojekteihin?

- Perusasetelma on sama kuin muiden bändien kanssa. Minä teen biisit ja vien ne bändille, jonka jälkeen niitä soitellaan ja soitellaan kunnes sovitukset alkavat hahmottua. Vähän niin kuin The Beatles aikoinaan; soitetaan nopeasti, soitetaan hitaasti, kokeillaan kunnes natsaa. Se on hyvin orgaaninen prosessi.

Dark Developmentsillä vaikuttaa kolmaskin osapuoli, The Amorphous Strums. Keitä nämä oikein olevat?

- The Amorphous Strums ovat kaksi heppua joiden kanssa olen soittanut noin kymmenisen vuotta. Ne ovat vanhoja hevi- ja punkjätkiä Athensista.

Soitatteko tällä kiertueella sekä sinun että Elf Powerin materiaalia?

- Kyllä. Ensin Elf Power soittaa oman setin. Sen jälkeen minä tulen lavalle ja me soitamme yhdessä Dark Developmentsin kokonaisuudessaan. Sen jälkeen saattaa vielä tulla hieman vanhempaa soolomateriaalia.

Kerro hieman Dark Developmentsin lauluista.

- Ne ovat eri lauluja eri aikakausilta. Esimerkiksi Stop the Horse, joka kertoo kongressiedustajasta ja hänen rakastajattarestaan, on tehty niinkin varhain kuin 1997. Se on etsinyt kotia siitä lähtien ja nyt se löytyi.

We Are Meanissä kaikki on vähän ilkeitä...

- USA:ssa on tällainen kummallinen poliittinen jakauma sinisten (demokraatit) ja punaisten (republikaanit) osavaltioiden välillä. Se on eräänlainen kulttuurinen sota maaseudun ja kaupunkien välillä. Laulu kertoo siitä kuinka maaseudulla ollaan ihan yhtä ilkeitä kuin kaupungissakin.

Mistä ihmeessä on kyse Bilocating Dogissa?

- Se on tarina perheestä joka väitti että heidän Johnny-koiransa oli kahdessa paikkaa samanaikaisesti. Luin jutun Fortean Timesista, jossa kirjoitetaan kaikenlaisista yliluonnollisista ja selittämättömistä ilmiöistä.

Monet laulusi kuulostavat varsin tummasävyisiltä.

- Ne kuulostavat melankolisilta, mutta niissä on myös huumoria. Lauluni tapaavat olla varsin ristiriitaisia ja emotionaalisesti mutkikkaita.

Ennen Dark Developmentsia teit levyn Constellation Recordsille, nimeltä North Star Deserter, jolla kanssasi soitti niin Silver Mt. Zion -porukkaa kuin Fugazi-kitaristi Guy Picciotto. Kiersitte myös yhdessä levyn tiimoilta. Millaista oli työskennellä heidän kanssaan?

- Se oli jännittävää ja innostavaa. Toimin Fugazin lämmittelijänä heidän aivan ensimmäisellä kiertueella ja olemme olleet ystäviä siitä lähtien. Se, että Guy nyt soitti minun taustabändissäni oli tietysti mahtavaa, mutta samalla hieman pelottavaa, koska hän on niin loistava kitaristi. Vähän kuin Frank Sinatra soittaisi kitaraa bändissäsi.

- Silver Mt. Zionit taas ovat niin väkeviä ja intohimoisia ihmisiä. Oli todellinen piristysruiske saada työskennellä heidän kanssaan. Me olemme itse asiassa tehneet toisenkin levyn yhdessä. Äänitimme sen joulukuussa ja sen pitäisi olla kaupoissa syksyllä.

Onko sinulla mitään mietteitä tulevista Suomen keikoista?

- En ole käynyt siellä aikaisemmin joten siitä tulee jännittävää. Toivottavasti ihmisiä kiinnostaa tulla kuuntelemaan meitä.

Vic Chesnutt saapuu Elf Powerin kanssa Suomeen kahdelle keikalle, Tavastialle ja Tampereen Klubille. Tavastialla amerikkalaisia lämmittelee mm. Office Buildingista tuttu Janne Laurila.

30.3. Vic Chesnutt + Elf Power, Janne Laurila. Helsinki, Tavastia.
31.3. Vic Chesnutt + Elf Power. Tampere, Klubi.Kotisivu: www.vicchesnutt.com
Julkaistu: 2009-03-25
Toimittaja: Tom Sundberg