Haastattelut


Copter


Helsinkiläinen pop/rock-kombo Copter julkaisi hiljattain uuden ep:n In Their Cold Eyes ja kyselimme hieman kuulumisia levyn ja bändin tiimoilta. Vastailijana toimi bändin kitaristi Tommi (T).

-Kerro lyhyesti bändin historia. Mistä kaikki sai alkunsa?

T: Minä, Jape ja Auski olemme soitelleet yhdessä jo ala-asteiästä asti. Myöhemmin mukaan tuli Riku toiseen kitaraan. Tyylit vaihtelivat metallista progeen. Kun Mikko liittyi bändiin vuonna 1996 laulajaksi, tyyli muuttui grunge-pitoiseksi rokiksi. Useita vuosia bändi soitteli lähinnä itsekseen, kunnes muutama vuosi sitten hommaan otettiin hieman kunnian himoisempi ote.

-Mitkä/ketkä ovat bändin tärkeimmät vaikuttimet?

T: Vaikutteita on paljon, jokaisella bändin jäsenellä omansa, mutta muutamia yhteisiä vaikuttajia voisi olla Kent, Muse, Radiohead, Smashing Pumpkins, Coldplay, Travis sekä kaikenlainen suomalainen humppa ja iskelmä. Niissä kun on kivasti tuota melankoliaa.

-Miten Copterin biisit syntyvät?

T: Biisien aihiot lähtevät yleensä Tommilta tai Mikolta. Aihossa on yleensä jokin kertosäkeen tapainen, ehkä vähän säkeistöäkin. Näitä ideoita aletaan sitten yhdessä pyörittelemään siten, että jokainen tuo mukaan sen oman panoksensa. Joskus hyviä melodioita ym. syntyy ihan jamittelemalla. Sovittaminen on bändille tärkeää ja oikeastaan mielekkäintä puuhaa. Biisistä pitää tulla kaikille sellainen fiilis, että nyt se on valmis. Jos biisiä ei saada toimimaan se jätetään hautumaan ja siihen saatetaan palata pitkänkin ajan päästä uudelleen. Kun saa jonkin raakileen yhtäkkiä muuttumaan oikeaksi biisiksi, niin sinä on jotain voittajafiilistä ja paljon! Sanoitukset kaatuvat yleensä Mikon harteille, tosin Jape ja Tommi auttavat välillä tässäkin hommassa.

-Millainen prosessi uuden promon nauhoitus oli?

T: Osittain erittäin tuskainen, osittain kivuton. Nauhoitukset hoituivat hyvillä fiiliksillä, muutaman viikonlopun aikana Mango-studioilla, Porvoossa. Tuskaa tuotti, kun ei tiedetty milloin päästään miksaamaan biisit loppuun. Kun nauhoitukset hoidettiin syyskuussa, meni pari seuraavaa kuukautta ihan odotellessa. Ja miksattiin ne vielä melkein kahteen kertaankin. Prosessista kyllä opittiin paljon monellakin tavalla. Me ollaan niin kriittisiä siitä miltä biisin tulee kuulostaa ja koko ajan tuntuu visio selkeytyvän. Nyt voi todeta samalla hengenvedolla, että ollaan tyytyväisiä ja toisaalta, että paljon on vielä parannettavaa.

-Millaista palautetta levystä on tullut?

T: Levy on nyt ollut valmiina muutamia viikkoja ja sinä aikana saatu palaute on kyllä ollut ällistyttävän hyvää. Varsinkin biisistä Waste of Time on muodostunut monelle suosikiksi, tosin siihen ollaan itsekin eniten tyytyväisiä. Kyseinen biisihän on ollut netissä ladattavissa, ikään kuin maistiaisena ja sen myötä ollaan saatu kivasti levytilauksiakin. Se on vielä pakko mainita, että myös tytöt ovat tykänneet, mikä on aina tosi miellyttävää.

-Onko keikkoja tulossa?

T: Varmistettuja keikkoja ei tällä hetkellä ole, mutta vireillä on kaikenlaista. Kannattaa tarkailla meidän saittia. Sieltä löytyy muutenkin kaikki kuulumiset. Toivottavasti nyt kuitenkin saadaan mahdollisimman moneen pitäjään jotain viritelmiä, että päästään tarjoilemaan viihdettä kaikille sitä janoaville.

-Millaista porukkaa keikoilla on käynyt?

T: Aika monenlaista. On ollut rokkipoliiseja ja toisaalta taas ihmisiä, jotka vaan nauttii hyvästä live-meiningistä. Enimmäkseen kyllä niitä jälkimmäisiä, mikä on on ollut kiva havainto.

-Millaisia tulevaisuuden suunnitelmia Copterilla on?

T: No lähitulevaisuudessa paljon promoamista, toivottavasti keikkaa ja radiosoittoa. Niin ja tietysti uusien biisien tekemistä, sillä se tuntuu tärkeältä. Ne biisit on kuitenkin se tärkein juttu. Jos siitä muutkin tykkäävät ja se vie jonnekin niin aina vaan paranee.

-Miten paljon aikaa bändi tällä hetkellä vie?

T: Välillä aika paljon, välillä vähemmän. Nyt on ollut aika kiireistä tuon promoamisen kanssa.

-Onko bändin suhteen asetettu jonkinlaisia tavoitteita?

T: Tärkeintä on, että tekee sitä mitä itse haluaa. Tietysti olis helppo sanoa että halutaan sopimuksia ja radiosoittoa, mutta tärkeintä on se, ettei ole väkisin vääntämisen makua vaan hommaa tehdään sydämellä. Se kyllä huomataan ja vie minne vaan.

-Onko levy-yhtiöiden suunnalta ollut kiinnostusta?

T: Vielä ei voi sanoa mitään, sillä promoaminen aloitettiin vasta muutama viikko sitten, mutta muuten on kyllä ollut aika paljon erilaisia kiinnostuksen osoituksia. Toivotaan parasta.

-Loppuun vielä. Mitä pyörii tällä hetkellä bändin levysoittimissa?

T: Tästä listasta vois tulla tosi pitkä, mutta tiivistetään vähän: (pikaisen tarkistuksen jälkeen soittimen vierestä löytyi) Coldplayn "A Rush Of Blood To The Head" , Massive Attack "100th Window", Lemonator "The Waltz" , Radiohead "The Bends", Pearl Jam "Ten" sekä Anthraxin "Sound Of The White Noise".


Kotisivu: www.coptertheband.net
Julkaistu: 2003-03-20
Toimittaja: Tero Kallio