Haastattelut


Man.Machine.Industry - Kesäkuun vierailija


Tukholmalainen Man.Machine.Industry nähtiin ensi kertaa Suomessa viime vuonna, Kulttuuriareena Gloriassa järjestetyllä Findustrial –pienoisfestivaalilla. Koneistettua asennemetallia soittava porukka paljastui tuolloin eläimellisen kovaksi livebändiksi, ja piakkoin finnjäveleille tarjoutuu uusi mahdollisuus päästä todistamaan yhtyeen riehuntaa, tällä kertaa Semifinalin lavalla. Niille, jotka eivät Man.Machine.Industrya vielä tunne, on alla tiukka haastattelumuotoinen tietopaketti. Noisen kysymyksiin vastaili yhtyeen perustaja ja kapteeni J. Bergman.

Koska Man.Machine.Industry ei ole vielä kovin laajalti tunnettu nimi, niin kertoisitko lukijoillemme hieman bändin syntyhistoriasta?

– Perustin Man.Machine.Industryn eli MMI:n sooloprojektinani vuonna 2000, pitäessäni taukoa silloisesta yhtyeestäni Hi-Tech Addicted Legionista (H.A.L). Viimeksi mainittu on edelleen aktiivinen, joskin enemmän kollektiivina kuin bändinä.

– Halusin siirtyä pois metalligenrestä, jossa olin vaikuttanut jo pitkään. Soitin 1996 rumpuja Nuclear Blastille levyttäneessä Slapdashissa, ja aloin olla kurkkuani myöten täynnä PanteraMetallica/Machine Head –kopioita, joten käynnistin H.A.L.in.

– Halusin kuitenkin tehdä vielä synkempää, raskaampaa ja henkilökohtaisempaa musiikkia, ja niin sai alkunsa MMI.

Oliko MMI:n musiikillinen tyyli sinulle selkeä alusta alkaen?

– Joo, tosin ekan albumimme Mentionin aikana olin eniten innoissani Frontline Assemblyn, varhaisen Ministryn ja Bilen kaltaisista akteista, ja debyytti onkin puhdasta industrial-koneilua. Mutta kun kirjoitin toista levyämme Be Like the Dog You Are and Enter the Circle, hiipi hevi jälleen mukaan kuvioihin. Pidin silti koneetkin käynnissä ja niin musiikista tuli industrial-metallia. Itse kuitenkin kutsun sitä pelkäksi metalliksi, piste.

Mitkä ovat suurimmat musiikilliset vaikuttajasi?

– Hmm… Pidän niin energisistä punk-henkisistä bändeistä, old school –metallista kuin 70-luvun hard rockistakin. Black Sabbath, Prong, Killing Joke ja Bile inspiroivat minua jatkuvasti, mutta kaikkein eniten rakastan The Exploitedin sekä Dead Kennedysin kaltaista vanhan koulun punkkia.

Biisienne lyriikat jatkavat musiikin synkkää ja aggressiivista linjaa. Mikä on MMI:n sanoma kuuntelijoille?

– Debyyttialbumillamme on parhaat lyriikat mitä koskaan olen kirjoittanut. Olin tuolloin aivan hajalla sisäisesti, ja purin pahaa oloani kirjoittamalla sanoituksia. Paskoista fiiliksistä syntyi niin vahvoja tekstejä, että mitään samantasoista en ole sittemmin onnistunut luomaan.

– Tulevan albumin lyriikat ovat tyyliltään enemmänkin tarinallisia. Sanomani kuulijoille on: olkaa omia jumalianne, haha.

Olet julkaissut kaikki MMI-levyt tähän asti omalla levymerkilläsi, eikö niin? Ovatko muut levy-yhtiöt osoittaneet kiinnostustaan?

– Totta, aiemmat kaksi MMI-cd:tä ovat tulleet julki oman Killing Machine –lafkani kautta. Tulevan kolmosalbumin, White Trash Devil in a Jesus Christ Posen julkaisusta on ollut kuitenkin puhetta ulkopuolisten tahojen kanssa. En voi kertoa asiasta vielä sen tarkemmin, mutta toivottavasti kaikki menee putkeen.

– Suunnittelin kyllä julkaisevani myös tämän uuden levyn Killing Machinen kautta jo kevään aikana, mutta muutin mieltäni viime hetkellä. Levystä tuli turhan hyvä pikkulafkalla julkaistavaksi, ja halusin tarkistaa olisivatko muut siitä kiinnostuneita. Jos ei, niin tietenkin pistän sen pihalle omin nokkineni. Mutta silloin esimerkiksi ulkomaan levityksestä on turha haaveilla.

MMI on julkaissut tähän mennessä kolme musavideota, joista olet itse ohjannut kaksi. Kuinka paljon olet innostunut tästä visuaalisesta luomistyöstä? Onko suunnitelmia tehdä sitä MMI:n ulkopuolellakin?

– Olen ihan aloittelija tällä saralla. Tykkään kuitenkin videoiden teosta kovasti ja ideoita riittää. Olemme jo kuvanneet uuden MMI-videon, editoin sen kesän aikana ja syksyllä pistän näytille MySpaceen.

Kaksi MMI-biisiä on löytänyt tiensä PS3 / XBOX360 –peli The Darknessiin. Kertoisitko tästä hieman?

– Joo, idea lähti eräältä kaveriltani joka työskentelee pelin ohjelmoineessa firmassa. Meidän ja muutaman muun ei-niin-tunnetun bändin musiikkia nähdään ja kuullaan tv-ruudulta joissain kohtaa peliä.

– Yksi pelin ääninäyttelijöistä on muuten itse Mike Patton. Hän esittää päähenkilön sisällä asuvaa demonia. Vähänkö siistiä! Videopeleistä kiinnostuneiden kannattaa ehdottomasti tsekata The Darkness, se on pelottava ja muutenkin tiukka pläjäys.

Muistan edelleen uskomattoman keikkanne viime vuoden Findustrial Metal -festivaalilla Gloriassa. Yleisöä ei ollut paljon, mutta superintensiivinen esiintymisenne tiputti leuat lattiaan jokaiselta paikallaolijalta. Soitatteko jokaisen keikkanne tuolla tavoin, kuin se olisi viimeisenne?

– Täytän tänä vuonna 40, joten jokainen keikkamme saattaa hyvinkin olla viimeiseni, hah.

– Minulla on itse asiassa useita muistikatkoksia jokaisen keikkamme aikana. Jälkeenpäin saan kuulla tehneeni asioita, joista minulla ei ole minkäänlaista mielikuvaa. Kerran sylkäisin yhtä tyttöä katsomossa… Olen potkaissut ihmisiä kumoon baarituoleiltaan… Yhdelle kaverilleni vedin hedarin päin näköä ja toista potkaisin suoraan palleaan… Ja itseäni olen telonut useampia kertoja kuin jaksan laskea. Olen halkaissut huuleni mikkiin useita kertoja ja… Vittu, ehkä tässä pitäisi ottaa hiukan iisimmin, alan tulla vanhaksi tällaiseen paskaan, hahah.

– Mutta kyllä muutkin bändinjäsenet tekevät osansa. Livekitaristi Misha Sedini on täysi mielipuoli, hän ei pysy lavalla hetkeäkään paikoillaan. Basisti Nail on kuin vitun iso kivenjärkäle tai maansiirtokone. Ja Dennis taas… On vaikea löytää rumpalia, joka paukuttaisi kannuja yhtä lujaa kuin hän.

Minkä yhtyeen tai yhtyeiden kanssa haluaisitte joskus päästä kiertueelle?

– Prongin tai Killing Joken. Uskon että meitä kuuntelevat samanhenkiset ihmiset kuin heitäkin. He vaikuttavat lisäksi mukavilta ja maanläheisiltä tyypeiltä, eivät miltään vitun rokkitähdiltä.

– Olen meilaillut Prongin Tommy Victorin kanssa muutamaan otteeseen ja hän tuntuu rennolta kaverilta. Hän muun muassa kehotti minua vaihtamaan bändimme nimen muotoon Man.Machine.Intercourse (=yhdyntä), heh.

Mitkä ovat suosikkiyhtyeitäsi Suomenlahden tällä puolen, vai löytyykö sellaisia?

– Industrial-metallin suhteen Suomella on paljon enemmän annettavaa kuin Ruotsilla. Pidän esimerkiksi Scorngrainista ja Cold Cold Ground vaikuttaa myös lupaavalta yhtyeeltä. MySpacen kautta olen tutustunut muutamiin muihinkin kiinnostaviin suomalaisbändeihin, mutta niiden nimiä en juuri nyt saa päähäni, sori.

– Ruotsin rock-ja metalliscene ei juurikaan kehity, kukaan ei uskalla kokeilla mitään uutta. Uudet bändit yrittävät vain jatkaa jonkin Hellacoptersin tai In Flamesin jalanjäljillä.

Viimeisten kommenttien aika, sana on vapaa:

– Tulkaa katsomaan meitä Semifinaliin, takaan teille yhden ikimuistoisimmista livekekoista ikinä. Luottakaa minuun, en valehtele koskaan, hehe.

– Peace & love and industrial metal on y'all!

Man.Machine.Industry, Neverdice ja Cold Cold Ground Semifinalissa lauantaina 7.6.


Kotisivu: www.myspace.com/manmachineindustry
Julkaistu: 2008-05-27
Toimittaja: Juho Typpö