Haastattelut


Tykopaatti - Balladeja nuorelle, surulliselle miehelle


Tykopaatti ja Frankyl Irrational –nimillä kulkeva tamperelainen MC on ollut jo hetken aikaa Suomen hiphop-kartalla. Nyt uuden levyn julkaisun kynnyksellä olikin mainio aika kysellä herralta hiukan vaikutteista ja päämääristä musiikin takana.

Olet aloittanut "räp-uran" reilusti suurimman suomiräppibuumin jälkeen. Mikä innosti tarttumaan mikkiin ja minkälaisista lähtökohdista aloit tekemään musiikkia? - Kirjotin ekat riimini varmaan joskus 97, mutta siihen aikaan olin kiinnostunut enemmän rumpujen soitosta, jota edelleenkin teen... Kaveri pyysi kerran räppään johonkin hommaan, mutta tuntui, ettei se ollut mua varten, siis olla siellä yleisön edessä. Mutta about siinä 2003 sain jostain syystä innostuksen ja aloin väsään riimejä ja joitain keikkoja enemmän tosissaan, tapasin samanhenkisiä ihmisiä ja homma alko maistuun. Tein kaiken enkuks, mikä tuntu mulle luonnolliselta, mutta viime aikoina, niinkuin monet muutkin, innostuin rustaan jä räppään omalla äidinkielellä..

Olet räpännyt sekä englanniksi että suomeksi. Minkälaista on kirjoittaa riimejä eri kielillä? Vaihtelevatko aiheet kielen mukana?

- Kun vääntää suomeks, ei voi bluffaa, ainakaan yhtä helposti. Englanniksi huomaan tekeväni enemmään sellasta word-play-hommaa, kun taas suomeks kirjotan mieluummin tarinoita omasta elämästäni. Siis vähemmän semmosta hiphop-juttuu, you know. Mutta molemmat tukee ehdottomasti toisiaan ja ehkäpä ne joskus saan vielä lähemmäksi toisiaan. Tällä hetkellä tosin suomi kiinnostaa enemmän, kun keikoillakin jengi tajuu mistä mä hölisen..

Miten Tykopaatti eroaa alter egostasi Frankly Irrationalista?

- Jaa-a. Tietenkin kieli on eri, ja tyylikin, koska enkuks teen eri tuottajien kanssa. Esimerkiksi Gabron biitit on keskimäärin aika nopeita ja siin on semmosta action-menoo, kun taas Tykopaatti- ja Mdma Numminen -matsku on enemmän hidasta ja jopa r’n’b-henkisempää. Sama jätkä mutta eri verkkarit..

Mikä on kantava idea Tykopaatin takana, ns. punainen lanka? Onko jokin tietty aihepiiri rakas vai rustaatko riimejä hetken mielijohteesta?

- Juomaripoika-levyllä on ainakin aika viinanhuuruista menoo ja noloja tilanteita ja juttuja ryyppyreissuilta, vaikeista ämmistä, mutta myös niistä hyvistä. Enpä tiedä, ens levylle ehkäpä jotain muuta. Oon huomannu, että mulle sopii varsinkin suomeks sellanen tarinankerronta ja lunki tyyli ja semmonen humoristinen, sellanen sitä kuitenkin aika pitkälti on. Mutta kaikki muuttuu koko ajan joten... Tiivistettynä ehkäpä: balladeja nuorelle, surulliselle miehelle.

Minkälainen musiikki vie mennessään tällä hetkellä ja mistä ammennat vaikutteita?

- Kuuntelen ja soitan paljon kaikenlaista musaa, niin kun aina sanotaan, mutta räp-vaikutteita on antanut mm. Biggie, Ugk, Z-Ro, Devin the Dude, Lil Keke, Hawk, Snoop, Slick Rick, Cl Smooth, Wossnes, Botany Boys... aika paljon siis tommosta hidasta south gangsta -menoo. Siitä mä diggaan.

Olet tällä hetkellä vahvasti sidoksissa Lapin porukkaan (Hane, Soppa jne). Onko tällä rintamalla tulossa jotain uutta projektia ja mitä muuta voimme odottaa tulevaisuudessa?

- Stepalta tulee levy, varmaan Hane ja Soppa tekee soololevyt, i dont know, meikä tekee levyn, Joku Roti -sessiobiisejä, kokoelmaa? En oo oikea jätkä vastaan tähän kysymykseen, en oo niin selvillä.

Kysymys joka tuntuu aina olevan ajankohtainen: koska ristiriitoja eri alueiden välillä tuntuu jatkuvasti olevan, mikä on tällä hetkellä hyvää ja huonoa Suomen skenessä?

- Hyvää on ainakin se, että on tosi paljon hyviä erilaisia artisteja/kokoonpanoja, hyviä bileitä, hyvää jengiä, mulla ei oo oikeestaan valittamista minkään suhteen. Semmonen kyräily ja turha dissaaminen, no sitä tulee varmaan aina oleen, ei saa antaa vaikuttaa, ja kilpailuhenkee pitää aina olla, positiivisessa muodossa. Kaikesta ei tarvi tykkää, mutta mielestäni täällä on jokaselle jotakin, ja kovia julkasuja tippuu aikas moiseen tahtiin. Maantieteellisesti puhuen ei pitäs olla mitään väliä millään, kun on kyse musiikista.

Tampereella tuntuu vaikuttavan vahvasti ns. klubiystävällisempi porukka ja selkeästi tämän vastakohtainen liike. Onko tällaisen vastakkainasettelun aika jo ohi, vai pitäisikö MTV-materiaali kitkeä pois, vaikka väkipakolla?

- No mulla ei henkilökohtasesti oo ainakaan mitään vastakkainasettelua. On hyvää klubimusaa ja huonompaa. On hyvää ei-klubimusaa ja on huonompaa. Tytöt tanssii klubeil hittien tahtiin, mikäs siinä on kaljan kanssa seurailla. Puunhalaajat, tirehtöörit, selkäreppuräppärit mitäs vittua, en määkään kysy ensimmäiseks kun nään kaveria sen poliitista tai uskonnollista vakaumusta...aivan sama! Ja ihmiset pukeutukoon miten haluaa.

Loppuun sopii kiteyttää kaikki, mikä tällä hetkellä vituttaa ja innostaa ynnä muu mikä jäi tässä käsittelemättä

- Vituttaa tietenkin taloudellinen tilanne, kun tykkään nääs elää leveesti. Eka suomenkielinen levy ilmestyy kohta ja se innostaa, keikkaakin pukkaa. Alan väsään myös uusia juttuja Gabron sekä Kid Chaosin kanssa. Juomaripoika-levy kaupoissa syyskuun 26.! Support the sport...Piis!


Kotisivu: www.myspace.com/tykopaatti
Julkaistu: 2007-09-06
Toimittaja: Olli Ripatti