Haastattelut


Turisas - Tarunhohtoisia seikkailuja muinaisessa Itä-Euroopassa


Turisas teki lähtemättömän vaikutuksen Euroopan metallikansoihin kolme vuotta sitten ilmestyneellä Battle Metal -debyytillään ja sitä seuranneilla festarikeikoilla ympäri mannerta. Bändin eeppinen ja kansanmusiikkivivahteinen soturimetalli ja unohtumattomat lavashow't saivat fanit odottamaan kieli pitkällä uutta materiaalia. Sitä on tarjolla vihdoin kuudes kesäkuuta, kun huolella kypsytetty The Varangian Way -pitkäsoitto näkee päivänvalonsa. Luotasimme yhtyeen nokkamiehen, Mathias "Warlord" Nygårdin kanssa tätä tuoretta viikinkieeposta sekä bändin monenkirjavien taistelujen täyttämää uraa.

The Varangian Way on selkeä teemalevy. Sen kappaleet muodostavat yhtenäisen kertomuksen itäisen Euroopan jokia pitkin aina Mustallemerelle tuhat vuotta sitten seilanneista viikingeistä eli varjageista. Idea näiden muinaissoturien tarunhohtoisten matkojen kuvaamisesta alkoi kehittyä Nygårdin päässä pian Battle Metal -levyn ilmestymisen jälkeen.

– Olen aina ollut kiinnostunut omista juurista, historiasta ja sankaritarinoista. Joskus vuonna 2004 havahduin sitten keksimään, että varjageista voisi saada hyvän raamin kokonaiselle albumille. Sen jälkeen aloin penkoa kaikkia mahdollisia teemaan liittyviä kirjoja ja lähteitä muodostaakseni aiheesta kokonaiskuvan. Meni varmaan vuosi, ennen kuin sain paperille ensimmäistäkään nuottia.

Leffamaisten orkestraatioiden ja muiden mahtipontisten sovitusten sävyttämä levy valmistui lopulta tämän vuoden alussa. Aikaa edellisestä julkaisusta vierähti siis kolme vuotta, mikä on selvästi pitempään kuin alan bändeillä keskimäärin. Nygård myöntää, että levy-yhtiökin yritti jo välillä hoputtaa yhtyettä.

– Jos ajattelee puhtaasti markkinalähtöisesti, kolme vuotta levyjen välillä on liian pitkä aika. Puolitoista vuotta olisi sopiva väli, jotta medianäkyvyys pysyisi tasaisena. Olen kuitenkin vahvasti sitä mieltä, että levy kannattaa tehdä niin huolellisesti, että voi seistä täydellisesti lopputuloksensa takana, vaikka tekeminen siten kestääkin. Levy-yhtiökin ymmärsi asian pienen väännön jälkeen ihan hyvin.

Suurin muutos edellislevyyn verrattuna on puhtaiden laulujen lisääntyneessä määrässä. Nygårdin mukaan kyse ei ole tietoisesta muutoksesta, vaan yksinkertaisesti siitä, että bändi halusi saada levyllä kuulumaan parantuneet laulu- ja soittotaitonsa. Lisäksi kaikki elementit erityyppisiä lauluosioita myöten tukevat punaisena lankana toimivaa kertomusta ja sen dramaattisia käänteitä.

– Tämä on kokonaisuutena debyyttiä kypsempi levy. Kyse ei siis ole vain Battle Metalin parannellusta versiosta, vaan ihan erikuuloisesta teoksesta. Monet saattavat aluksi vähän ihmetellä, mitä ihmettä tämä nyt on. Mutta kyllä sieltä löytyy paljon tuttua, kunhan vain pääsee yli alkushokista, Nygård kuvailee.

Lopputulokseen Nygård on tyytyväinen, vaikka heti sen valmistumisen jälkeen jotkin yksityiskohdat tuntuivatkin kummallisilta siihen nähden, millaisiksi hän oli kaavaillut ne alun perin päässään. Henkilökohtaisen suosikin nimeäminen osoittautuu aluksi hankalaksi, mutta pienen puristuksen jälkeen hän nimeää The Dniepr Rapidsin.

– Siinä kuvaillaan Dnepr-joen kuohuvia koskia ja niiden synnyttämää ahdistusta. Biisi on aika progressiivinen instrumentaalisine väliosineen ja kikkailuineen, jotka onnistuivat sävellyksellisesti ja äänimaisemaltaan todella hyvin. Ja toisaalta jopa yllätyin, kuinka hyviltä jotkut laulukohdat kuulostavat. Suuri kiitos lähtee tuottajallemme Janne Saksalle, josta oli korvaamaton apu varsinkin lauluihin. Janne on itsekin tosi pätevä laulaja ja lauloi tällekin levylle stemmoja.

Taistelua taistelun perään

Muinaissuomalaiselta sodanjumalalta nimensä napanneen Turisaksen syntysanat lausuttiin tasan kymmenen vuotta sitten Hämeenlinnassa. Juhlia vietetään mahdollisesti kesällä jonkin onnistuneen festarikeikan jälkeen. Kuviot ovat muuttuneet melkoisesti sitten alkuvuosien, jolloin ensisijaisena tavoitteena oli saada demo aikaan.

– Siihen aikaan demot olivat vielä C-kasetteja, joissa saattoi olla isän työpaikalla kopioidut paperikannet. Mutta haaveena oli kuitenkin saada käsiin oma fyysinen tuote, jota voisi jaella kavereille. Sen toteuduttua unelmaksi tuli saada haastattelu, jonka Suomi Finland Perkele tekikin aika aikaisessa vaiheessa. Niistä se sitten lähti pykälä pykälältä, ja nyt ollaan siinä tilanteessa, että kuvamme komeilee uuden Terrorizer-lehden kannessa. Ei sellaista uskaltanut ääneen toivoa vielä kymmenen vuotta sitten, mutta jaksoimme kyllä uskoa sen mahdollisuuteen, Nygård pohtii.

Turisaksen The Heart Of Turisas -demo (2001) poiki lopulta sopimuksen Century Median kanssa. Hyviä arvioita keränneen debyyttilevyn jälkeen bändiä kutsuivat kesällä 2005 Euroopan suuret metallifestarit. Nousujohteinen ura koki kuitenkin pahan kolauksen seuraavana syksynä, kun yhtyeen kitaristi Georg Laakso ajoi autollaan ulos moottoritieltä. Koska pelastushenkilökunta ei löytänyt Laaksoa, hän virui autonsa lähistöllä kriittisessä tilassa yli 12 tuntia, kunnes hänen veljensä löysi hänet ja toimitti hoitoon.

– Ensimmäiset pari viikkoa onnettomuuden jälkeen olivat todella toivottomia. Rehellisesti sanottuna odotimme vain puhelinsoittoa, että Jorin säkki on nyt vedetty kiinni. Jollain järjettömällä taistelutahdollaan hän kuitenkin tappeli tiensä takaisin elävien kirjoihin, Nygård muistelee.

Onnettomuus jätti joka tapauksessa karut jälkensä: Laakso menetti lähimuistinsa ja hänestä tuli neliraajahalvaantunut. Pitkin kesää 2006 Invalidiliiton Käpylän kuntoutuskeskuksesta alkoi kuitenkin kantautua tietoja, että Laakso olisi kuntoutunut yllättävänkin hyvin. Osa tiedoista osoittautui pian liian optimistisiksi. Kesän lopulla Laakso joutui ilmoittamaan jättävänsä bändin, sillä vaikka käsivarret toimivatkin osittain, kitara ei pysy millään käsissä.

– Jorin taistelu valoi koko bändiin vahvasti uskoa tulevaan, eikä meillä käynyt lopettaminen mielessä hetkeäkään. Onhan se älyttömän traaginen tarina, mutta eteenpäin täytyy mennä. Eikä se palvelisi ketään, jos kaikki vain jäisivät suremaan eikä saataisi mitään aikaan. Nyt pystymme katsomaan asioita laajemmasta perspektiivistä ja suhteuttamaan omat ikävyytemme hänen tapahtumiinsa.

Nykyisin Laakso majailee taas Hämeenlinnassa, jossa hän pystyy jo jonkin verran liikkumaan pyörätuolilla. Nygårdin mukaan on ollut erityisen hienoa havaita, että Laakso kykenee näkemään elämässä iloisiakin asioita kaiken kokemansa jälkeen ja laskemaan rankkaakin pilaa vammoistaan. Myös Laakson uudesta levystä antama palaute lämmittää mieltä.

– Hän on kuunnellut kiekon läpi varmaan kahteensataan kertaan ja hehkuttaa sitä valtavasti. Hänen palautteensa merkitsee huomattavasi enemmän kuin vaikka jonkin puolalaisen lehden positiiviset arviot.

"Tommi Mäkinen -englanti" kunniaan

Turisas on nähty lavoilla niin Wackenissa, Earth Shakerissä kuin Bloodstockissakin, minkä lisäksi bändi on kierrellyt ympäri Keski-Eurooppaa ja Britanniaa. Turisaksen keikoille on tyypillistä, että yleisölle tarjoillaan energisen setin lisäksi monipuolinen show. Siihen kuuluu toisinaan vain näyttävää pukeutumista, kirjavia maskeja ja tarttuvia covereita, toisinaan myös gogo-tyttöjä, tekoverta, lumitykkejä tai jopa saunomista. Nygårdin mukaan lavashow'sta on tullut yhtyeelle jopa pieni rasite.

– Kaikki odottavat meiltä nimenomaan jotain spektaakkeleita, vaikka emme ikinä ei ole pyrkineet sellaiseen. Olemme vain keksineet kaikenlaisia ideoita, miten voisimme saada keikoista uniikkeja pienellä budjetilla. On harmillista, että bändi vie nykyään entistä enemmän aikaa, joten emme pysty miettimään show'ta yhtä pitkään kuin ennen. Jos joskus olisi vähän enemmän fyrkkaa, voisi vaikka ostaa ulkopuolista työvoimaa, joka ehtisi kelailemaan enemmän näitä juttuja.

Kaikki turkis- ja soturipuvut sekä kasvomaskit ovat syntyneet alusta asti kotikutoisesti. Ratkaisut eivät olekaan olleet kaikkein käytännöllisimpiä, sillä teipit ja narut ovat olleet kovassa käytössä. Nyt toimintaa koetetaan ammattimaistaa aluillaan olevalla yhteistyöllä hämeenlinnalaisen teatteripuvustajan kanssa. Samoin Euroopan festareille lähtee mukaan neljä teknikkoa, jotta bändi ehtii hoitaa itsensä kunnialla lavakuntoon eikä joudu stressaamaan myös roudauksesta.

– Aikataulut ovat välillä niin kireitä, ettemme millään ehdi hoitaa kaikkea itse. Esimerkiksi juhannuksena olemme ensin itävaltalaisilla festareilla viimeinen esiintyjä ja heti seuraavana päivänä nousemme Belgiassa toisena lavalle. Ei siinä kerkeä muuta kuin vetää kamat niskaan ja astella lavalle. Sitä seuraavana päivänä meillä on puolestaan keikka Italiassa, joten Belgiassa ei hirveästi ehdi bändejä katsella, Nygård naurahtaa.

Keski-Euroopan lisäksi Turisaksella on vientiä etenkin Britanniassa, jossa bändi on kierrellyt muun muassa Lordin kanssa. Turisaksella on saarivaltakunnassa vahva underground-suosio, josta kertoo esimerkiksi se, että Metal Hammer -lehden lukijat hiljattain valitsivat Battle Metalin vuoden debyyttilevyksi. Turisas on parhaillaan myös ehdolla saman lehden äänestyksessä parhaaksi ug-bändiksi ja esiintyy kesäkuussa lehden palkintogaalassa.

– Hyvillä mielin lähdemme gaalaan, vaikka kyse onkin vain vartin setistä. Vähän se mietityttää, kannattaako meidät lennättää sinne näin pienen esiintymisen takia. Mutta näin se menee. Viime vuonna jaoin siellä palkinnon Satyriconille, ja tällä kertaa olisi kiva tuoda palkinto kotiin. On myös hienoa, että yleisössä on paljon bändien edustajia. Pääsemme siis esiintymään omille idoleillemme.

Turisaksen tavoin Korpiklaani kiertelee ahkerasti Euroopassa ja nauttii jonkinlaista kulttisuosiota. Kumpikaan bändi ei ole kuitenkaan noussut aivan terävimpään kastiin kotimaassaan. Mutta mistä sitten johtuu, että pohjoismaista kansanperinnettä sisältävä metalli iskee näin hyvin Suomen ulkopuolella?

– Meidät samaistetaan helposti humppaan ja huumorimusiikkiin, mikä iskee Euroopassa. Me emme kyllä halua lukeutua siihen kastiin, vaikka meillä livenä onkin paljon kieli poskella -meininkiä. Ehkä tämä "viikinki"-tematiikka on liian läheistä skandinaaveille, kun taas kauempana se koetaan eksoottiseksi.

– Meidän vahvuutemme on nimenomaan eksotiikka, johon kuuluu myös huolimaton englannin lausuminen. Tyhmäähän se olisi, jos suomalaissoturit vääntäisivät englantia kuin gentlemannit. Neuvoimme esimerkiksi Englannin-keikalla hanuristiamme spiikkaamaan erään sauna-aiheisen jutun niin Tommi Mäkinen -tyyliin kuin mahdollista. Siitä yleisö tykkää.

Suomessa Turisas nähdään livenä ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen kesäkuun lopulla Tuskassa. Kotimaan klubikeikkoja on luvassa mahdollisesti syksyllä. Kesän jälkeen valmistunee myös bändin ensimmäinen video, jota aletaan pikku hiljaa ideoida. Kappaleiden tematiikkaan nähden sopiva aihe videolle olisi massiivinen taistelukohtaus. Nygård ei kuitenkin usko heidän tyytyvän näin itsestäänselvään ratkaisuun.

– Budjetti ratkaisee paljon. Kun on oppinut näkemään leffojen miljoonia maksavia taistelukohtauksia, niin muutamilla tonneilla toteutettava musavideo näyttäisi niiden rinnalla 13-vuotiaiden larppaajien mäiskinnältä. Täytyy kehitellä jokin mielenkiintoisempi näkökulma. Ei tietenkään mitään road trippiä Helsingin metroon, mutta jotain sen ja taistelukohtauksen väliltä.


Kotisivu: www.turisas.com
Julkaistu: 2007-06-07
Toimittaja: Olli Koikkalainen