Haastattelut


Radiopuhelimet - Suomen uskottavinta meteliä


21-vuotisen uransa aikana Radiopuhelimet on pikkuhiljaa kasvattanut ja vankistanut suosiotaan. Äkkiväärien kitarariffien, tiukasti takovan rytmiosaston ja junnaavan grooven päälle laskettu J.A. Mäen antaumuksellinen vokalisointi muodostaa yhtyeen voiman ja siinä piilevän ajattoman energian. Yhtye nauttii vankkaa kulttisuosiota. Suosio on luotu yhdentoista studioalbumin ja aina yhtä räyhäkkäiden ja energiaa pursuavien live-esiintymisien kautta. Kyseessä on eittämättä Suomen kovin yhtye.

Radiopuhelimet julkaisi juuri yhdennentoista pitkäsoittonsa Viisi tähteä. Edellisestä Tänään!-albumista ehti mennä jo viisi vuotta. Mihin viisi vuotta vierähti? Jututin yhtyeen kitaristia ja säveltäjää Jarno Mällistä.

Levydiilejä ja Hahmotushäiriöitä

Mällisen mukaan viivästymiseen vaikuttivat monet asiat. Treenitahtikin on yhtyeellä hieman hidastunut. Enää soitetaan vain kerran viikossa. Oman aikansa vei yhtyeen teatteriprojekti Juha Hurmeen kanssa. Tommi-näytelmän käsikirjoittaminen, harjoitteleminen ja esittäminen söivät Mällisen mukaan paljon tehollista aikaa. Mällinen kertoo levyn viivästyneen osittain siksi, ettei sille ollut aluksi julkaisijaa. Rumpali Jyrki Raatikaisen isännöimä Hot Igloo -levy-yhtiö oli poissa pelistä. Raatikainen ei ollut innokas ryhtymään kustannustoimintaan paperisotineen päivineen.

- Myös Radiopuhelimet-kirjan kirjoittaminen vei oman aikansa. Oltiin jätkien kanssa puhuttu, että kun saadaan tuo käsikirjoitus alta pois, niin aletaan miettiä seuraavaa levyä. Levy-yhtiökin löytyi vahingossa. If Societystä otettiin yhteyttä meidän suuntaan ja kysyttiin, että halutaanko tehdä levy. Ei aiemmin siitä lafkasta tiedetty juuri mitään. Kun tutustuimme tyyppeihin ja yritykseen, kaikki alkoi näyttää loistavalta, kertoilee Mällinen.

Atte Häkkinen Sweetcore -yhtiöstä otti myös omatoimisesti yhteyttä Radiopuhelimiin. He halusivat muutaman muun pikkufirman kanssa julkaista Viisi tähteä -levystä vinyyliversion. Levy lisensoitiin vinyylille prässäämistä varten Sweetcoren, Popo's Bistron, Likainen avaruus ja Kissankusi Recordsin muodostamalle yhteisprojektille. Levystä painettiin komea gatefold-kantinen 700 kappaleen painos. Kissankusi Recordsin Raine Liimatainen olikin vinkannut If Societylle, että Radiopuhelimet on vailla levytyssopimusta.

- Vinyylijulkaisu on aina plussaa. Ja onhan se suuri lahja meille, jos joku haluaa julkaista meidän tuotoksia ihan missä tahansa muodossa. Kissankusi recordsin kanssa olimme yhteistyössä jo aiemminkin, kun yhtiön Hahmotushäiriö-nimisellä punk-kokoelmalla oli Radiopuhelimien Vainottu-kappale. Biisi on julkaistu aiemmin vain saksalaisella Antifa-kokoelmalla, kertoilee Mällinen.

Mattila ja Dassum vuorotyössä studiossa

Pitkä tauko ei ole vienyt rutiinia Radiopuhelimien studiotyöskentelystä. Mällinen kertoo miltei samojen toimintatapojen säilyneen jo pitkään.

- Enää emme treenaa niin paljon, mutta treenaamme tarkasti ja hiomme biisit viimeisen päälle esitys- ja äänityskuntoon. Sitten demotetaan kappaleet, tehdään parannusehdotukset ja viimein astellaan studioon. Siihen käytettiin saman verran studioaikaa kuin pariin edeltäjäänkin – eli seitsemän päivää. Sitä aiemmin aikaa oli sitäkin vähemmän. Nykyään tehdään enemmän päällekkäisäänityksiä sun muuta hinkkausta, niin aikaa menee vähän enemmän, kertoilee Mällinen Viisi tähteä -levyn valmisteluista.

Äänityssessioihin on muodostunut tietynlainen rutiini Avaruus -levystä lähtien. Saman kaavan mukaan seitsemän päivän äänityksistä Riku Mattila on mukana ensimmäiset neljä päivää "soitonvalvojana". Mällinen kertoo Mattilan seuraavan paikan päällä, että pohjat tulee timmisti nauhoitettua sisään.

- Mattila lähtee neljän päivän jälkeen yöjunalla pois ja Pentti Dassum tulee seuraavalla aamujunalla tilalle äänitysinsinööriksi. Hänen kanssaan tehdään sitten päällekkäisäänityksiä jne. Dassum ja Mattila eivät edes ehdi nähdä toisiaan. Dassum olisikin mielellään halunnut seurata Mattilan työskentelyä, muttei taaskaan ehtinyt paikalle, kertoo Mällinen.

Lämppärinä Motörhead

Radiopuhelimien soittajat ovat jaksaneet katsella toisiaan jo melkein päivälleen 21 vuotta. Yhteiselo on sujunut pääasiassa sopuisasti. Monelta yhtyeeltä tämä ei onnistuisi.

- Onneksi emme elä kuitenkaan ihan perheenä. Olisi varmaan muutamaan otteeseen tullut Radiopuhelimille avioero. Siteet ovat kuitenkin lujat. Vaikka välillä ottaiskin pattiin, niin tietää että kuitenkin palataan vielä yhdessä tekemään juttuja ja se homma toimii, puhelee Mällinen.

Radiopuhelimet on saavuttanut tietynlaisen status-aseman suomalaisessa rock-kentässä. Uusi levy on aina tapaus ja poikkeuksetta se kehutaan niin musiikkimedian kuin kuulijoidenkin puolesta. Qstock-festivaalikin kunnioittaa yhtyettä antamalla sille perjantain viimeisen esiintyjän paikan vuosi vuoden jälkeen. Olihan se viime kesänäkin yhtyeellä komea paikka soittaa, kun "lämppärinä" oli Motörhead.

- Emme tähdänneet mihinkään status-asemaan. Ollaan vaan pyritty tekemään kaikki levyt, biisit ja keikat, niin kuin meille itsestä tuntuu parhaalta. Status-arvosta en osaa sanoa mitään. Vastuu on täysin kuulijalla. Onhan se kuitenkin imartelevaa ja mukava havaita, että ihmiset näin ajattelevat, vaatimaton Mällinen kertoilee.

Särmä täytyy säilyttää

Levylle eksyi vain yksi muun kuin Mällisen säveltämä kappale. Levyn avaava Kotiin! on kitaristi Katzin käsialaa. Se on hieman erilainen Chuck Berry -tyyppinen ränttätänttä. Muutamaan kappaleeseen on laitettu säveltäjäksi Mällisen lisäksi myös Mäki. Niissä kappaleissa Mäki on tehnyt enemmän laulumelodioita.

- Levylle tuli kaikki saatavilla olevat kappaleet. Me emme juurikaan ylimääräisiä äänittele. Ei jouduttu jättämään mitään pois. Karsittavat kappaleet karsitaan jo yleensä treeneissä tai viimeistään demovaiheessa. Ylijäämää esimerkiksi kokoelmalevyille ei juuri pääse syntymään, juttelee Mällinen.

Viisi tähteä -levylle päätyi erityyppisiä kappaleita. Välillä ollaan funk-henkisessä hikisessä poljennossa, välillä kuten levyn toiseksi viimeisessä kappaleessa jopa progressiivisissa tunnelmissa. Levyn päättääkin sitten äkäinen KTMK-henkinen 31-sekuntinen Moottoriperse.

- Moottoriperse syntyi humoristisissa treenitunnelmissa, jossa demonstroimme HC-punkin soittoa ördäysmeiningillä. Kappaleen teon jälkeen vitsailimmekin keskenämme, että nyt olemme sitten retro-bändi, muistelee Mällinen.

Aloittaessaan uuden levyn kappaleiden säveltämisen Mällinen päätti, ettei tarvetta pitkiin kuudesta kahdeksaan minuuttisia biisejä tarvita. Mies halusi pitää biisit lyhyenpänä ja pirtsakampana. Mällinen halusi tuoda levylle kepeää ja iloista poljentoa. Vahingossa kolme kappaleista venyivät kuitenkin viisiminuuttisiksi.

- Haluamme kuitenkin aina säilyttää tuoreuden ja pidämme kiinni muutoksesta. Vanhoja riffejä tai rytmejä ei kierrätetä. Särmä täytyy säilyttää, lopettaa Mällinen.


Kotisivu: www.radiopuhelimet.net
Julkaistu: 2007-03-07
Toimittaja: Sami Sankilampi