Haastattelut


Downfall - Myrkyttää varomattomat metallimielet


Melodista rokkaavaa metallia soittava tamperelainen Downfall oli otsikoissa uuden vuosituhannen alku päässä julkaistuaan kaksi äänitettä kotimaiselle Low Frequency Recordsille. Dark Parade -nimeä kantava ep ilmestyi vuonna 2001 ja debyyttialbumi My Last Prayer heti seuraavana vuonna. Sen jälkeen Downfall on viettänyt enemmän tai vähemmän hiljaiseloa, kunnes loppukesästä saatiin näytettä bändin nykykunnosta viisi kappaletta sisältävän omakustanteen, bändin nimeä kantavan promo-ep:n muodossa. kunto on erittäin hyvä ep:n perustella. Haastattelun vastaajana toimi kitaramies Hannu Kumpula.

Heti alkuun piti udella, miltä tuntui tehdä tauon jälkeen tällainen ep-muotoinen julkaisu.

– Sinänsä prosessi ei juuri eronnut aikaisempien levyn teosta muuten kuin, että kustantaja oli toinen. Tällä kertaa olimme jopa lopputulokseen tyytyväisiä. Tämä oli myös ensimmäinen äänite nykyisellä kokoonpanolla ja oli überhienoa saada Dinon (rummut) ja Villen (laulu) panos kuultavaan muotoon. Sovitus- ja tuottamisosastolla varmaan suurimmat erot on kuultavissa. Itsestä ainakin tuntuu, että tietty viimeistellympi ote on saatu mukaan tälle ep:lle.

Pyydän Hannua kertomaan ep:n biiseistä hieman tarkempaa analyysiä.

Intro on intro, eli nostaa vähän fiilistä ennen varsinaista avausbiisiä. End of the Story on ep:n biiseistä vanhin. Eka demo tästä on peräisin jostain My Last Prayerin ajoilta. Se on melodinen ja reteästi kulkeva Downfall-ralli, ehkäpä helpoiten tajuntaan jäävän kertsinsä ansiosta. In Flames on nimellä pilattu tykitysbiisi. Se on selkeästi eniten soittobiisi siinä mielessä, että tiettyjä progekaikuja on kuultavissa c-osassa. Toisaalta taas kertsin soinnutus toimisi trance-syntsilla ja 200bpm lasissa varmasti happotanssibailuissakin. Kappaletta väännettiin hetken aikaa nykymuotoonsa. Downfall on Dinon ja Villen mahtihuudatuksilla varustetun kertsin ansiosta selkeästi sellainen ”Downfall-anthem” -tyyppinen tunnusbiisi, valtava livejyrä, melko rokkitatsilla vedetty, mutta silti siinä on niin bändillemme ominainen soundi. Jos jossakin Downfall-biisissä on roots-groovea, niin tässä. Wasting My Time on puolestaan leppoisin ja popein veto. Siinä on simppeli riffi ja yltiömelodiset laulut. Nothing left to say! Buried sisältää muutaman rytmisen kikan ja viivasuoran kertsin, jotka muodostavat tappavan (ja haudatun) kokonaisuuden. Tuplajytinää ja saatana-murahtelua yhdistettynä avariin laulumelodioihin, aivan ankara myös livenä.

Tällä hetkellä Downfallilla ei ole levytyssopimusta, mutta semmoisen toivotaan tulevan kohdalle.

– Julkaisu- ja levytyssopimusta etsimme parhaillaan sekä Suomesta että ulkomailta. Toivottavasti joku ottaisi bändin talliinsa, jotta pääsemme myrkyttämään kaikkien varomattomien metallihenkilöiden vastaanottavaiset mielet.

Low Frequencylle Downfallilla oli kahden levyn ja ep:n sopimus. Lopulta se kuitenkin jätettiin suosiolla kesken.

– Sanoimme sopimuksen irti tammikuussa 2006 yhteisymmärryksessä Low Frequencyn kanssa. Halusimme aktiivisempaa otetta levy-yhtiöltä ja tavallaan potkaista itseämme perseille. Tyhjän päällä notkuen tulee tehtyä aktiivisemmin duunia ja ainakin turhautunut "entäs jos sittenkin" -odottelu on historiaa. Homma ei oikein edennyt kummaltakaan puolelta ja jotenkin sellainen luonteva kontakti jäi uupumaan bändin ja yhtiön väliltä. Kaikki kiitokset silti lafkalle bändin ”löytämisestä” silloin aikoinaan, nuo edellä mainitut julkaisut ovat edistäneet Downfallin kuvioita kovasti ja ulkomaisten jakelukanavien kautta herännyt kiinnostus ei ole huono juttu sekään.

– Low Frequencyn julkaisemien levyjen myynneistä meillä ei ole tarkkoja tilastoja. Olisiko niitä myyty pari tuhatta yhteensä ympäri maailman. Downfall-ep on muutamaa kappaletta vaille loppuunmyyty, eli 300 kappaletta.

Ep:n perusteella luulisi sopimuksesta kiinnostuvan tahon jos toisenkin. Sen verran laatumetallia bändi on ulos pukannut. Jos nyt sattuisitte uuden levytyssopimuksen saamaan, millaisia juttuja siinä pitäisi olla? Oletteko ajatelleet julkaista seuraavaa levyä omatoimisesti?

– Levytyksien suhteen suunnitelmat ovat täysin auki. Varmaa on ainoastaan se, että lisää julkaisuja tulee jotain kautta. Metsästämme asiallista diiliä sellaisen yhtiön kautta, jolla olisi resursseja ja tahtoa tukea bändiä ja tehdä sitä nimenomaan pitkän aikavälin metodeilla. Ennemmin pienempi yhtiö, joka diggailee bändistä, eikä pakota sitä mihinkään tiettyyn muottiin lyhyen aikavälin menestyksen maksimoimiseksi kuin megajättiriistofirma, joka kiskoo yhdellä levyllä kermat päältä ja sitten unohtaa bändin. Tässä vaiheessa on kuitenkin syytä huomauttaa, että olemme kuitenkin kiinnostuneita, jos esimerkiksi Universal tai BMG hinkuu diiliä kanssamme!

Kova hinku lavoille

Downfallin linja on ollut alusta asti samassa tyylissä. Bändille olikin selvää jo alussa, että nimenomaan tämän tyylistä materiaalia aletaan työstää.

– Kun perustimme yhtyeen vuonna 1998, musiikillinen linja oli hyvin selkeä. Ainoastaan konekokeilut poistuivat lähes alkuunsa. Samantyylisiä yhtyeitä alkoi tuohon aikaan putkahdella Suomesta tasaiseen tahtiin, joka osaltaan sekä auttoi että vaikeutti yhtyeen alkutaivalta. Linjanmuutoksiin ei kuitenkaan ole ollut aihetta, enemmänkin olemme panostaneet monipuolisempien biisien tekoon.

Downfallin musiikki on melodista metallia ripauksen kallellaan thrashiin, mutta pääasiassa tärkeimpinä vertailukohtina voisi olla vanhempi Sentenced ja Metallica tai niiden hybridi.

– Saksan Metal Hammer arvosteli promon loistavaksi ja päätti homman sanoihin ”täydellinen äänite Sentenced-surutyöhön”. Eli noilla linjoilla suurin piirtein julkinen palaute menee ja mikäpä siinä, Ville-niminen jamppahan meidänkin bändissä laulaa. Tämähän on perinteisesti se vittumaisin kysymys artistille itselleen, koskapa ajan saatossa on kyllä tullut kuuroksi mahdollisille yhteneväisyyksille. Itse yritämme tehdä sellaista musiikkia, joka omasta mielestämme kuulostaa hyvältä, ei siinä juuri tule mietityksi muita asioita sävellystyön syövereissä. Luokitteluista lähimpänä olisi varmaan ”vitun kova metallibändi”, mitäs muuta tuohon enää kaipaisi?

Uusi promo on saanut todella hyviä arvosteluja kautta median. Se pääsi muun muassa Imperiumin kuukauden demoksi ja muualtakin on tullut suitsutusta ja selkään taputtelua.

– Positiivinen palaute on aina vähän yllättävää. Biisien työstövaiheessa mahdollisesti orastava hyvyys hukkuu yleensä armottomaan treenaamiseen ja studiotyöstöön. Kunhan kokonaisuuteen on saanut vähän etäisyyttä, siinä vaiheessa omasta kamastaan voi olla jotain mieltä. Ehkäpä varovaisesti osasimme odottaa edes jotain myönteistä palautetta, ikiaikainen lohtuhan varmaan kaikille bändeille on se, kuinka paljon paskempaa kamaa suolletaan pihalle jatkuvasti.

Seuraavaksi pyysin hieman taustaa bändin lyriikoista.

– Aiheet pyörivät erilaisten vitutusten purkamisessa sekä vallitsevien yhteiskunnallisten ja sosiaalisten toimintatapojen kritisoimisessa. Poliittista bändiä meistä ei kyllä saa saatanakaan.

Bändi teki aikoinaan videon Dark Parade -kappaleesta, ja kun siitäkin on aikaa vierähtänyt iso tovi, voisi olettaa myös uutta videota olevan suunnitteilla.

– Suunnitteilla on videon teko uuden ep:n biisistä. Aikataulu on toistaiseksi auki, mutta todennäköisesti video pläjäytetään nähtäville ensi vuoden aikana.

Downfall ei ole ihan hirmuisesti keikkaillut ryhmä, vaikka huhu kertoo bändin olevan lauteilla erittäin tiukka.

– Keikkailua on hidastanut miehistönvaihdokset ja osin myös keikkamyyjän puute. Uuden lätyn myötä ja kokoonpanon vakiinnuttua hinku keikoille on kova. Keikoilla on tosiaan ollut hyvä meininki ja livejalkaa kutittelee ankarasti. Uudet ja jopa ihka uudet julkaisemattomat biisit tuntuvat uppoavan porukkaan hyvin, joten lisää on tulossa. Muutamat isommat keikat, esimerkiksi Pietarissa vetäistyt loppuunmyydyt klubikeikat ovat kyllä antaneet uskoa livehomman toimimiselle. Downfall saa kyllä porukan messiin, kunhan paikalle saa ensin hoidettua yleisöä.

Mitäs tapahtuu bändin tiimoilta lähitulevaisuudessa?

– Biisien kirjoitus on jatkuvaa ja uutta julkaisematonta matskua on jo olemassa ihan mukavasti. Mahdollisen levynteon tullessa eteen, on bändillä kyllä laadukasta levytettävää. Ensi vuoden alkuun on jo joitain keikkoja sovittu kotimaahan ja toivottavasti kovalla työllä niitä saadaan lisää ja muutenkin bändiä tunnetummaksi. Myös edellä mainittu videoproggis aktivoitunee vuodenvaihteen jälkeen.


Kotisivu: www.downfall.fi
Julkaistu: 2006-11-28
Toimittaja: Petri Klemetti