Haastattelut


Sotajumala


Haastattelussa suomenkielinen death metal -pumppu Sotajumala. Tarkemmin ottaen kysymyksiin vastaili yhtyeen "suolistoguru", 105.

-Kerro aluksi hieman taustoja. Miten syntyi Sotajumala?

105: Sotajumala syntyi K.Orbinskin ja T.Otsalan hellässä huomassa tuossa 1998. Pari vuotta myöhemmin saatiin koko porukka kasaan ja työstö alkoi sujua hieman mallikkaammin. Ajan kuluessa on kaksi jäsentä (Lapio – kitara ja Lastu – vokaalit) poistuneet ruodusta ja jälkimmäistä minä tässä henk.koht. paikkailen. Sotajumala omakustanne ilmestyi tuossa vuonna 2000 ja Panssarikolonna MCD ulostui Woodcutin kautta tämän vuoden alussa. Pistetään nyt vielä nykyinen kokoonpano mustana valkoiselle, eli:

105 – Ääni
K.Orbinski – Kitara
T.Otsala – Basso
J.Häkkinen – Kitara
A.Romo - Rummut

-Ei nyt äkkiseltään tule mieleen toista suomenkielistä death metal -yhtyettä. Miten päädyitte tällaiseen kieliratkaisuun?

105: Vastasit juuri omaan kysymykseesi! Ei tule toista mieleen, ei. Onhan sekin tapa erottua joukosta. Ja Sotajumalan konseptiin sopii tämä suomen kieli niin PERKELEEN paljon paremmin, kuin tuo venäjä tai englanti. Ja kun Tomin äidinkieli oli lukiossa 10+ ja englanti 5-, niin onhan se selkeä pointti sekin… Haha!!! Ja perustaja porukka on henkeen ja vereen DM miehiä, niin aika luonnollisesti lähtee kyseisen tyylisuunnan veivuu.

-Kielipolitiikasta vielä. Kielen valinta tällaisessa musiikissa tuntuu ehkä joidenkin mielestä sinänsä samantekevältä, kun…sattuneesta syystä ei oikein meinaa saada lyriikoista selvää. Mitä mieltä itse olet asiasta? Miten tärkeitä sanoitukset ovat?

105: Sanoitukset ovat tärkeä osa musiikkia. Näin minä asian ainakin koen. Onhan siitä korinasta hieman hankalampi mitään selvää saada, mutta ei sen hankalampaa kuin oopperasta. Ei siitä jollotuksesta sanat paljoa erotu. Joku läski kiekuu keuhkonsa pihalle pallo punaisena ja katsomo on täynnä paskantärkeitä hienostelijoita. Vittu, Sotajumala Savonlinnan oopperajuhlille!!! Siinä hipeille aihetta addressiin. Ja kyllä se olisi tyhmä huutaa Bloodland, Fatherland. Verimaa, isänmaa kuulostaa paremmalta.

-105:sta lähtee kyllä kunnon korinaa. Mutta mistä niin erikoinen nimi?

105: Kiitos, kiitos (allekirjoittanut ottaa tämän korina osan kehuna). Erikoinen nimi lähtee, epäpyhässä yksinkertaisuudessaan siitä, että tuo pseudonyymin käyttö on luontevampaa minulle, kuin oman nimen. Ehkä tällä BM pohjalla on jotain tekemistä sen kanssa. Jos kukaan on pitänyt korviaan auki historian tunneilla kynän syönnin sijaan, tietää hän miten 105 päivää liittyy Suomen historiaan. Ja kun bändissä on viisi nolla, niin se tekee minusta yhden nollan viidestä sellaisesta. Ja tämä sotilaallinen konsepti myös. En ole yksilö, vaan osa ryhmää. Selvittikö yhtään?

-Taipuuko suomenkieli helposti death metallin örinä/korina -formaattiin?

105: Helvetin paljon hankalammin, kuin esim. tuo lontoonkieli. Suomi on kuitenkin hieman hankala kieli rytmittää järkevästi. Sitten on paljon näitä äääääää ja uuuu ja öööö (vokaali loppuisia) lauseita, jotka eivät, varsinkaan nopeammassa tahdissa oikein meinaa taipua. Mutta kyrpiintymisen kautta voittoon! SJ ei suomenkielestä luovu.

-Tuntuu kuin sanoituksiin olisi teidän yhtyeessänne satsattu tavallista enemmän. Minkä takia valitsitte modernin sodankäynnin teemaksi? Tuntuiko ehkä että "Kuolemaa! Saatanaa!" -tyylisiä sanoituksia on ihan tarpeeksi?

105: Teema sopii tällaiseen musiikkiin kuin nyrkki peräsuoleen. Mörkökauhu ei kuitenkaan ole mitään todelliseen kauhuun (lue SOTAAN) verrattuna.

-Alleviivaatte, että ette ole poliittinen bändi. Bändi- ja biisinimet johtavat kieltämättä hieman harhaan. Onko militaristi-fasisti syytöksiä tullut paljonkin?

105: Emme ole oikeistopoliittinen, tai yleensäkään ottaen puoluepoliittinen laulu ja soitin yhtye ollenkaan! Harhaan johtavia nimet ja sanat voivat olla, täytynee myöntää. Tarkoitusperä ei kuitenkaan ole vedättää ketään, joten siksi alleviivaamme juurikin sitä faktaa, ettemme ole poliittisia mihinkään suuntaan. Suomalaisia ja ylpeitä siitä. Ei se ole negatiivinen asia ollenkaan. Vai voiko näin joku väittää? Onhan noita syytöksiä jossain määrin tullut ja aika yleinen kysymys näin haastatteluja ajatellen… Mutta ihmiset, miksi esim. MCD:n kansissa lukee, ettemme ole poliittinen porukka? No siksi kun EMME OLE! Se lukee siinä juuri sen takia ja jos se ei sillä kaaliin mene, niin jo on perkele kumma homma. Jos McDonaldsin kahvimukissa lukee, että älä kaada kuumaa kahvia nivusillesi, niin se tarkoittaa sitä. Pitääkö silloin miettiä, että nämä vaan kirjoittelevat huvikseen kummia tekstejä kahvimukiin ja kaataa se munilleen? Siinäpä visainen pähkinä purtavaksi vaikka armeijan P2 kokeeseen…

-Aika brutaalia meininkiä tuo Panssarikolonna MCD. Tuo sekä soundillisesti että sävellyksellisesti mieleen Deiciden. Kuinka suuri vaikuttaja tuo klassinen metallibändi on ollut teille? Mitkä muut bändit ovat teille tärkeitä/mitä olette kuunnelleet?

105: Deicide on kyllä selkeä vaikuttaja SJ:n musiikkia ajatellen. Tuo Morrisound DM noin muutenkin. Vaikka varsinkin tähän aikaan vuodesta täällä koto Suomessa on hieman kylmempi kuin Floridassa ja meillä on vähän vähemmän alligaattoreita täällä, niin musiikki on rapakon takaa lentopostina tänne jääkarhujen maahan kulkeutunut ja pieniin poikiin vaikutuksen tehnyt. Iglussa istuessani ja pingviineitä ampuessani tykkään kuunnella Deicideä, runkatessani taassen Obituarya. Ei mutta niin kuin sanoin, niin DM on varsinkin noin tuolle perustaja porukalle SE juttu! Väittävät että Cannibal Corpsen kuuntelu on kivempaa kuin nussiminen… Sano tuohon sitten jotain.

-Panssarikolonna MCD ilmestyi vuoden alusta. Oletteko tyytyväisiä lopputulokseen? Minkälaista palautetta se on saanut?

105: Tyytyväisyystakuu kestää sen kaksi viikkoa, jos on kyse asioista mitä itse olet tehnyt (esim. musiikki, seksuelli performanssi, lapsi…yms.). Aina löytyy valittamista ja jotain, jonka olisi voinut paremmin toteuttaa. Siis kyllähän siihen tyytyväinen on ja kehtaan sanoa pokkanaamalla, että olen ollut jossain vähäisessä tekemisissä lätyn kanssa, ei siinä mitään. Pääosin on positiivista palautetta tullut, niin yksittäisiltä ihmisiltä, kuin ”media” väeltä. En kovin huonoa arvostelua ole vielä löytänyt.

-MCD:n neljä kappaletta räiskitään läpi kymmenessä minuutissa. Tahti on aika hengästyttävä, ja itselläni oli vaikea saada otetta yksittäisistä biiseistä. Onko kokonaisuus tarkoituksella tehty sellaiseksi kaoottiseksi melskeeksi?

105: Kokonaisuus on tarkoituksella kaoottinen ja rankka kokemus. Sellainen runttaus päin naamaa ja anusta, että pienimpiä vallan heikottaa. Noita gospel ballaadeja tarjoillaan sitten, kun ollaan 80 vuotta tai vanhempia. Ja onhan sitä negatiivista palautetta tullut lähinnä juurikin tuon levyn kestosta ja biisien kestosta. Kuulemma liian lyhyitä, tai jotain. Mutta sellainen 30 minuutin rock-ooppera spektaakkeli ei tällaisella musiikilla kenenkään kivaa paikkaa kutittaisi. Parempi antaa kymmenessä minuutissa turpaan kunnolla, kun potkia vuosi tekemättä vahinkoa.

-Sotajumala on käynyt esiintymässä Ruotsissa asti, millaista oli vastaanotto naapurimaassa?

105: Noiiinnn!!! Minä se olen vallan huono tähän vastaamaan, kun en paikalla ollut, enkä bändissä tuohon aikaan vaikuttanut. Sanotaan nyt näin, että humalassa pojat siitä puhuu ja paljon. Eli joko tosi traumaattinen kokemus, kun kännissä pitää muistella. Tai helvetin hyvä kokemus, kun kännissä pitää muistella. Pääasia että on alkoholia. Ei mutta hyviä tarinoita olen kyseisestä reissusta kuullut, joten hyvinhän se oli mennyt!

-Onko kiertue- tai keikkasuunnitelmia täällä kotimaassa?

105: Keikkoja saa tarjota, sillä panssarikolonna kyllä lähtee sotapolulle enemmän kuin mielellään!!! Pistäkää keikkajärjestäjät vaikka sähköpostia osoitteeseen deathmetalfinland@hotmail.com. Seuraavaksi Sotajumala nousee lauteille jyväskylän Lutakossa 8.2.2003. Eli sinne siis jos kiinnostaa keikka nähdä.

-Minkälaista showta on lupa odottaa kun lähtee Sotajumalan keikalle? Onko kypäräpakko?

105: Viheltää!!! Lainataan Phil Anselmoa: "Meillä ei ole tulta eikä tuli kiveä. Meillä ei hypi lohikäärmeitä ulos PA:sta. Se ollaan me, musiikki ja yleisö. Ja siitä se vitun homma on kiinni!!!"

-Olette menossa nauhoittamaan albumia maaliskuussa. Minkälaista materiaalia on tiedossa? Uskaltaako jo puhua julkaisuajankohdista?

105: Emme ole menossa nauhoittamaan mitään maaliskuussa. Johtuen monestakin syystä, päätimme peruuttaa studion ja siirtää nauhoituksia hieman edemmäs tulevaisuuteen. Materiaali on, yllätys, Death Metallia. Kokopitkälle tulee myös hieman hitaampia ralleja, ettei se ole sellaista päätöntä kohkausta alusta loppuun. Tarkkoja aikoja en voi tällä hetkellä mistään sanoa, mutta eiköhän siitä ilmoitella. Ja jos kiinnostaa vähääkään kuulumiset, uutiset ym. SJ:n toimintaan liittyvä info, niin surffatkaa osoitteeseen www.sotajumala.com. Sieltä löytyy tietoa.

Kiitos paljon, otetaan tuo käskynä, eli mars osoitteeseen www.sotajumala.com . Siinä kaikki tällä kertaa, käykää myös tsekkaamassa Panssarikolonnan LMSN- arvostelu.


Kotisivu: www.sotajumala.com
Julkaistu: 2003-02-01
Toimittaja: Tom Sundberg