Haastattelut


Pedigree - Vähän Niin Kuin Ministry


Pedigree on vuonna 1993 Tartossa perustettu, nyttemmin tallinalaistunut industrial rockia soittava trio. Levytyksiä on kertynyt erilaisten pitkäsoittojen, EP:iden, live- ja remix-levyjen muodossa kymmenkunta. Viimeisin albumi on viime kesänä ilmestynyt Growing Apart. Kokoonpano on vaihdellut suuresti vuosien varrella ja vaihtelee edelleenkin. Tällä hetkellä Pedigree on: Holden ”Bonne“ Laamann (laulu), Taavi ”Taff“ Aavik (kitara) ja Margo ”Marx“ Rindemaa (basso). Livenä rumpuja paukuttelee Recycle Binistä tuttu Jaagup Tormis. Noise.fi:n Viron kirjeenvaihtaja Berit Lamp kävi kyselemässä yhtyeen kuulumisia.

Lämppäsitte äsken Metallicaa Tallinnassa. Miten te sinne päädyitte?

Bonne: Tapahtuman järjestänyt firma BDG tarjosi keikkaa meille, ja siinä se aika pitkälti oli. Ne vain sanoivat että haluavat meidät lämmittelybändiksi. Kuinka kauan mietimme asiaa? Kaksi päivää? Ei, kun kaksi tuntia! Sitten se oli päätetty.

Oliko kehissä jonkinlaista vau-efektiä, kun kuulitte että teidät on valittu lämmittelyaktiksi?

Bonne: Vau-efekti ei ollut sellainen, että ”Hei! Me lämmitellään Metallicaa!“, vaan enemmänkin että, ”Hei, miksi me?“. Olin jo muutaman viikon ajan tiennyt, että Metallica tulee soittamaan tänne ja tiesin myös että keikalla tulee olemaan lämppäreitä, mutta en ikinä ajatellut me voisimme olla yksi niistä. Ei ikinä edes juolahtanut mieleen.

Miten mielestänne keikka meni. Menikö se hyvin, vai kohtasiko teitä useille lämmittely-yhtyeille tuttu skenario: ei tarpeeksi valoa, ääntä jne.?

Bonne: En tiedä... asiasta on kuullut niin monta eri mielipidettä. En sanoisi että mikään olisi ollut täysin perseestä.

Taff: Mutta äänenvoimakkuudesta. Sain kyllä eilen tietää että siellä oli jotain rajoituksia asetettu lämppäreille.

Bonne: Joo, kyllä vähäisen. Mielestäni on normaalia, kun on niinkin iso bändi kuin Metallica, että lämppärit eivät voi vetää yhtä kovalla volyymillä.

Mitä mieltä olette jatkuvista kokoonpanomuutoksista? Eivätkö ne rassaa?

Bonne: No, minusta bändin sydän pysyy aina samana. Mutta ihmiset joiden kanssa soitamme livenä... on hienoa että ne vaihtuvat jatkuvasti. Nyt olemme soitelleet nelihenkisenä ja se on mielestäni toiminut hyvin.

Taff: Aiommekin pitää tämän kokoonpanon jonkin aikaa.

Bonne: Mutta me voimme heittää kaikenlaisia keikkoja. Olen sanonut sen satoja kertaa aikaisemmin: Huonoimmat ovat juuri nämä lukkoon lyödyt kokoonpanot. Meidän bändissä jäseniä on neljä tai viisi tai kolme... Tällä hetkellä me kolme olemme bändi ja ne jotka soittavat meidän kanssa livenä vaihtelevat.

Vähän niin kuin Ministry?

Bonne: Jotain sinne päin. Se on siistiä. Suunnittelemme ystävien kanssa juttuja ja ne soittavat kanssamme muutaman keikan. Kuten silloin kun meillä oli Valter mukana vähän aikaa. Me emme käytännössä ole koskaan heittäneet ketään ulos bändistä ja jos joku ehdottaa jotain makeeta, me olemme aina avoinna uusille ideoille.

Teiltä ilmestyy kohta uusi levy, joka koostuu edellislevyn biiseistä tehdyistä remixeistä. Kommentteja siitä?

Bonne: Jep, se on pitänyt meidät kiireisinä viime aikoina. Tällä hetkellä ei ole paljoakaan kommentoitavaa. Remixit jotka olen tähän mennessä vastaanottanut ovat olleet liian hyviä ollakseen totta. Eihän tätä voi verrata oikeaan albumiin, mutta aavistelen että tästä tulee jotain mahtavaa!

Nimetkää joitakin remiksausten tekijöitä.

Marx: Dälek!

Bonne: Me olemme oikeastaan ilmoittaneet kaikki nimet jo. Eli lista on varmistunut. Siinä on kaksi omaa remixiämme, sitten Dälek, Teledubgnosis, Cyanotic, Mothboy, Vanity Beach ja ainoana Virosta Leslie (da Bass) ja vielä joku. Ainiin... Monno! Minun mielestäni synkein kaikista Conspiracy Recordsin bändeistä.

Milloin tuo sitten julkaistaan? Ja tuleeko Nailboard Records julkaisemaan sen?

Bonne: Remixien kanssa on se ongelma, ettei niistä voi täysin vastata itse, eikä niitä tekeviä tahoja voi painostaa työstämään kappaleita nopeammin. Nyt olen saanut noin puolet biiseistä. Olisi mahtavaa saada levy pihalle syyskuun paikkeilla, mutta ei sitä koskaan tiedä. Se riippuu niin monesta eri asiasta. Ja sitä ei todellakaan tulla julkaisemaan Nailboard Recordsin kautta.

Oletteko tehneet uusia kappaleita mahdollista seuraavaa albumia varten?

Taff: Ei, emme ole nauhoittaneet uutta materiaalia vielä. Tällä hetkellä rakennamme uutta studiota. Kun se vihdoin valmistuu, voimme ruveta työstämään levyä kaikessa rauhassa. Siten ei käy kuten edellisen kohdalla, jolloin jouduimme 30 minuutin työskentelyn jälkeen selittämään poliisille mitä me olemme tekemässä, koska me äänitimme levyä kerrostalossa.

Bonne: Haluaisin tehdä edellistä paremman levyn.

Mikäs siinä on vikana?

Taff: Ei mikään, mutta haluaisin kokeilla enemmän kaikkea. Haluaisin... en tiedä...

Bonne: Growing Apart oli täydellinen, mutta silti pitää aina pyrkiä tekemään aikaisempaa parempi levy ja nyt meillä on sille oikeanlaiset puitteet.

Taff: Minulta kysyttiin: ”Miten helvetissä pystyisitte tekemään paremman levyn kuin Growing Apart?“ He sanoivat sen olevan helkkarin hyvä levy, mikä pistää hieman miettimään.

Bonne: Katsos, me olemme julkaisseet jo aika paljon levyjä. Mistä tulikin mieleen, että aiomme kohta julkaista meidän kolme ensimmäistä albumia boksina. Yleensä ongelma on siinä, että kun tuore bändi tekee hyvän levyn, ruvetaan spekuloimaan miten se tulee pärjäämään toisen albuminsa kanssa. Se on niiden tulikoe.

Taff: Sillä tavalla se on hieman eri juttu.

Bonne: Mutta ehkä Growing Apart oli meidän ensimmäinen levy. En tiedä.

Taff: Se oli monille meidän ensimmäinen levy.

Bonne: Jep, joten syksyllä tulemme julkaisemaan ne todelliset ensimmäiset levytyksemme.

Taff: Sitten voimme julkaista myös yhden paskan cd:n.

Miten suhtaudutte vanhempiin julkaisuihinne? Te ette soita niiden materiaalia livenä.

Bonne: Ainoana jäsenenä joka oli mukana tuolloin, suhteeni niihin on erittäin hyvä. Ja emme ole soittaneet niitä kappaleita koska se oli eri aikakausi. Se oli täysin eri juttu. Mutta nyt kun vanhat levyt julkaistaan uudelleen, tulisi meidän ehdottomasti soittaa myös niiltä joitain kappaleita. Siellä on niin monta hyvää biisiä -ei ehkä teknisesti, mutta niissä on kuitenkin sitä oikeaa ”henkeä“. Luulen, tai pikemminkin toivon, että tulemme vastaisuudessa soittamaan vanhempiakin kappaleita. Ainakin yksi jokaiselta levyltä.

Tullanko vanhoja levyjä remasteroimaan?

Taff: Ei. Liivak sanoi että hän tulee jotain pientä hienosäätöä tekemään, mutta ei paljon.

Bonne: Ne tulevat kuulostamaan siltä kuin ne kuulostivat silloin. Ne ovat aikaansa nähden erittäin hyvän kuuloisia. Kaikki on niin kuin pitääkin. Ei ole mitään järkeä lähteä modernisoimaan niitä digitaalisesti, kuten nykyään on tapana. Toivon että ne jäävät tuonkuuloisiksi.

Takaisin keikkailuun hetkeksi. Kuinka paljon te tällä hetkellä keikkailette, vai oletteko omistautuneita jollekin muulle?

Bonne: Remix-levyn kanssa meillä ei ole hirveästi puuhattavaa. Me työstämme nyt erästä keskeneräistä videota ja joitain remixejä meidän omista kappaleista. Mutta se on tyystin eri asia kuin äänittää uutta levyä. Toivon että remix-levy saadaan pihalle syksyllä, jonka jälkeen voimme keskittyä uuden albumin tekoon. Se saattaa ilmestyä joskus vuonna 2007.

Oletteko koskaan miettineet pitempien kiertueiden tekemistä? Tuntuuko ehkä että teillä ei ole aikaa, tai että te ette ole vielä valmiita siihen?

Bonne: Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, ettei meidän musiikki sovellu pitkille kiertueille. En voi edes kuvitella kiertuetta, jolla olisi enemmän kuin kymmenen keikkaa. Olisin varmasti hirveän uupunut. Joo, meillä ei ole ollut pitkiä kiertueita. Suomesta ja Baltiasta on tullut joitakin tarjouksia... ehkä joskus lähiaikoina.

Taff: Jotain oli tapahtumassa elokuussa?

Bonne: Joo, jotain on kehitteillä silloin. En tiedä, minulla ei oikein ole kokemusta asiasta mutta en usko että Pedigree soveltuisi pitkille rundeille. Mieluummin jotain pientä.

Taff: Minä haluaisin mennä jonnekin ulkomaille.

Bonne: Mutta ei kovinkaan pitkäksi aikaa.

Onko teillä jotain suuria unelmia sen suhteen kenen kanssa menisitte kiertueelle tai ketä lämmittelisitte keikalla?

Taff: Miksi lämmitellä? Lämpättiin juuri Metallicaa ja olemme hieman pettyneitä. Emme halua lämmitellä ketään! No, olihan se ihan hyvä juttu, mutta lämmitteleminen ei nyt ole mikään erityisen kova juttu.

Bonne: Eurooppalaisista yhtyeistä ainoa, jonka kanssa haluaisin lähteä kiertueelle on Young Gods.

Taff: Lempiyhtyeesi...

Bonne: Käytännöllisesti katsoen suosikkiyhtyeeni. Ensinnäkin, ne ovat eurooppalaisia... ne ovat kotoisin Sveitsistä, ne ovat tosi älykkäitä ja tosi vanhoja.

Taff: Tosi vanhoja...heh. 130...

Bonne: Täsmälleen. Arvostan yhtyettä sen jäsenten perusteella. Olimme äskettäin kiertueella Bullet for My Valentinen jätkien kanssa... Mieluummin kierrän vanhojen, mutta rauhallisten ja älykkäiden ihmisten kanssa.

The Scorpions?

Bonne: Ei, en enää pidä The Scorpionsista. Mutta... Young Gods!

Mutta jos teille tarjotaan jotain todella hyvää kiertuetta, kuinka kauan miettisitte sitä?

Marx: Kahdesta päivästä kahteen viikkoon.

Bonne: Henkilökohtaisesti minulla ei ole paljon ajateltavaa. Jos tarjous on hyvä, me lähdemme. Minä en työskentele missään eikä minulla mitään velvollisuuksia, jotka estäisivät minua lähtemästä. Voisin helposti lähteä kahden kuukauden kiertueelle. Kaikki riippuu tarjouksesta. Eräs todella hyvä brittiyhtye, Skinflick, haluaa tulla tänne kiertämään kanssamme. Itse asiassa ne juuri lämmittelivät Young Godsia. Katsellaan.

Kuinka kauan olette olleet Nailboard Recordsilla? Vuosi tai kaksi?

Bonne: En tiedä, eikä sillä ole mitään väliä.

Minkälaiset suhteet teillä on niihin?

Bonne: Ei minkäänlaisia, täysin olemattomat. Ne vain julkaisivat levymme.

Eivätkö ne promotoi teitä?

Bonne: Ei. Kuka tietää? En usko. Me teemme sen itse. Dälek ja nuo muut remixit eivät todellakaan ole Nailboardin aikaansaannosta. Me hankimme ne itse.

Taff: Luulen, että me aluksi kuvittelimme suhdetta hieman ruusuisemmaksi.

Bonne: En minä.

Taff: Minä vaan luulin että välillämme tulisi olemaan jotain aktiivista kanssakäymistä, mutta jos levy-yhtiösi ei ole vaivautunut yhdellekään keikallesi myymään oheistuotteita tai onnistunut rakentamaan kontakteja ulkomaille...

Bonne: Tuota... enpä tiedä. Nailboard Records on paikallinen raskaan rockin lafka. Me emme oletettavasti kuulu tähän paikalliseen hevi- tai metalliskeneen. Siitä se lähinnä on kiinni, sanoisin.

Mutta oletteko yrittäneet päästä ulkomaisille levy-yhtiöille? En sano että se olisi välttämättä parempi, mutta jotkut bändit ovat ulkomaisilla lafkoilla. Sillä ei taida olla paljoakaan väliä, vai?

Bonne: Useimmiten ei. Levy-yhtiön pointti on se, että se järjestää konserttisi. Levynmyynnistä et saa paskaakaan. Isotkaan bändit eivät saa mitään. Levy-yhtiön tehtävä on järjestää keikkoja ja myydä oheistuotteita, koska siitä saa bändikin rahaa. Ihan sama mikä se levymerkki on, mutta jos se ei hoida näitä hommia, yhteistyössä ei ole mitään järkeä. Tähän mennessä ei ole tullut mitään varteenotettavaa vastaan. Joitakin tilaisuuksia on ollut. Jos joku tarjoaa todella hyvää diiliä, totta kai tartumme siihen, mutta ulkomainen yhtiö joka vain julkaisee levysi ja siinä kaikki... se on silkkaa typeryyttä. Lainaa mieluummin rahaa joltain rikkaalta ukilta tai sukulaiselta ja julkaise lätty itse. Olet paljon onnellisempi kuin jos joku bolivialainen tai italialainen hinttari ottaa materiaalisi, valmistaa cd:si ja myy ne jossain. Se on pelkkää paskaa.

Kuinka kauan luulette että jatkatte musiikin tekemistä, yhdessä tai erikseen?

Marx: Kunnes kuolen. Yhdessä vai erikseen – sitä en tiedä.

Taff: Minäkään en tiedä. Kukaan ei ole kertonut minulle kuinka kauan tulen elämään, mutta luulisin että elämäni loppuun asti.

Bonne: Minulla on sellainen tunne, että en tule elämään kovin kauan.

Taff: Sama täällä. Yhä enenevissä määrin. Mitä lähemmäksi tulet kuolemaa, sitä todellisemmalta se vaikuttaa, heh.

Bonne: Katsos, tämä on se todellisuus josta et voi paeta. Joskus kun olen kännissä ajattelen, että ”Vittu! Kuolen“. Totuus on se, että lähestyt sitä hetkeä joka päivä.

Marx: Mutta ei sitä voi koko ajan ajatella!

Taff: Heh, humalaista laatupohdiskelua.

Bonne: Puolet lyriikoistamme on kirjoitettuja tässä hengessä, näitä juttuja ajatellen.

Haluaisitteko vielä sanoa jotain tähän loppuun?

Marx: Bonne, kerro se Anselmo-sitaatti!

Bonne: Suuren vaikuttajan, käytännöllisesti katsoen jumalani Phil Anselmon sanoin: ”Kun heräät aamulla käärit paksun jointin ja panet tyttöystävääsi perseeseen“. Minusta se on mukava loppu. Varsin terve mentaliteetti. Aika elämänvoimaista hepulta jolla on niin paljon heroiinia kehossaan.


Kotisivu: www.pedigree.org.ee
Julkaistu: 2006-07-31
Toimittaja: Ulkopuolinen