Haastattelut


Dark Filth Fraternity - Kahdenmarkan kopioita vastaan


Lahdesta ponnistava, stonerin ja grungen melankolisissa maisemissa tunnelmoiva Dark Filth Fraternity sai pitkän ponnistelun jälkeen debyyttinsä ulos samaisessa kaupungissa vaikuttavan Rooster Recordsin toimesta. Monien huulille tarttuvien riffiensä ja vokalisti Panu Wilmanin äänen ansiosta ilmestynyt yhtye on selvästikin oikealla asialla, joten otin asiakseni istuttaa Panun piinapenkkiin ja tiedustella hiukan tarkemmin, mistä hommassa oikein on kyse.

Kertoisitteko hiukan bändin taustaa ja miten tähän kokoonpanoon on päädytty? Bändihän ei ole, totuttuun lahtelaiseen tapaan, kaikkien jäsenten ainoa projekti . Pieni historiikki joka jäsenestä ei olisi lainkaan pahitteeksi.

- Bändi-idea lähti alunperin liikkeelle siitä kun opiskelin Orimattila-Instituutissa musiikkiteknologiaa ja päätin tehdä lopputyöksi muutaman biisin EP:n. Pyysin mukaan velipoika Rikun ja basistiksi Henkan, jotka oli mun mielestä vaan ainoat vaihtoehdot soittamaan tämän tyylistä musiikkia. Mutta jo ekat treenit osoitti, ettei tämä voi vain pelkkä projekti olla, sen verran kolahti heti yhteen. Sitten pyydettiin vähän EP:n äänitysten jälkeen Heikki iso-Sipilä mukaan toista kitaraa rankaisemaan. Heikki on kanssa ainut vaihtoehto, jota voin edes kuvitella pyytää. Me ollaan Rikun ja Heikin kanssa soitettu kimpassa eri bändeissä jo 13 vuotta, niin yhteistyö ja yhdessäsoitto alkaa jo sujua kivasti. Ei turhaan kannata lähteä sekoittamaan pakkaa. Henkan kanssa taas ollaan soiteltu muutama vuosi yhdessä ja se on aika hiton taitava oman instrumenttinsa kanssa, joten olen aika onnellinen tästä kokoonpanosta.

Oliko bändiä kasattaessa selkeä visio siitä, miltä musiikki tulee kuulostamaan, vai onko jäsenistön musiikkimaku muokannu lopputuloksen itsestään tietynlaiseksi?

- Sellainen tietty visio kyllä oli, mutta sehän muokkaantuu omanlaiseksi matkan varrella juuri nimenomaan syystä, että kaikki kaverit on omia persooniaan ja niin pitää ollakin.

Minkälaista sanomaa DFF viestittää ja mitkä asiat toimivat ajavana voimana teidän musiikissanne?

- DFF on tiettyä toivoa täynnä vaikka siitä jotain ahdistusta on kuultavissa ja musiikki on välillä hyvinkin surumielistä. Luotan kuitenkin itse sanontaan, että asioilla on tapana aina järjestyä. Hauskaahan täällä pitäis olla. Bändin ehdottomia vahvuuksia on se, että me ollaan jo ehditty näkemään ja kokemaan kaikennäköistä juttua. Eli jos sitä voisi kutsua elämänkokemukseksi niin se sitten. Ja pitkä historia bänditouhuista ja soittamisesta. Mun mielestä nämä asiat kuuluu musassa, ja tietysti se, että kaikki on omia persooniaan omine musiikkimakuineen. Se on aina vahvuus, oli kyse sitten mistä tahansa bändistä. Laajan soittotaustan omaaminen ei ole koskaan pahitteeksi, päinvastoin.

Kenen kynästä sanoitukset syntyvät ja mistä näitä tekstejä ammennetaan?

- Sanoitukset syntyvät minun kynästä. Niitä ammennetaan hyvän fiiliksen, stressin ja huonon fiiliksen hetkinä. Joskus vain pelkkä hieno lause tai sana saa inspiraation syttymään. Ei mitään ihmejuttuja.

Onko helppoa soittaa stonerin/grungen jalanjäljissä kulkevaa musiikkia nyky-Suomessa, jossa raskaampi musiikki on tällä hetkellä enemmän vallallaan?

- No ehkä itselle se tuntuu helpolta. Toki hiukan vaikea ennustaa, että miten ihmiset aina reagoi. Niinkuin mainitsit, niin täällä on ehkä liikaa tuota raskasta musaa ja siitäkin 90% kuitenkin on kahdenmarkan kopioita toisistaan...musiikillista sukurutsausta. Toivottavasti meidän musiikki tuo pientä piristystä edes joillekin ihmisille tuohon edellämainittuun joukkoon.

Minkälaisen vastaanoton olette saaneet demollanne ja nyt ensimmäisellä pitkäsoitollanne? Onko keikkojen saanti hankalaa ja miten ihmiset ovat kiinnostuneita uusista bändeistä.

- Minun mielestä ollaan kyllä saatu ihan yllättävän hyvää palautetta. Välillä oikein hämmentävän hyvää. Keikkojen saanti on ollut yhivenen vaikeaa, mutta toivottavasti nyt tilanne muuttuu kun levyn ilmestymisen myötä saatiin tuo Unity Bookingsin Aape vähän jeesaamaan siinä tilanteessa.

- Keikoilla meillä on ollut tosi hyvä palaute. Jengi on aluksi ollut varovaista, mutta lämmennyt uuteen tuttavuuteen tosi hyvin. Mutta ainahan ihmiset ovat varovaisia alussa uusien bändien kohdalla ja ehkä hieman ennakkoluuloisiakin, että mitähän nyt tämä bändi touhuaa. Mutta kyllä kiinnostusta löytyy jos vaan osuu oikeaan paikkaan oikeaan aikaan. Voidaan siis puhua kaikista bändeistä näin.

Miltä bändin tulevaisuus näyttää? Onko maailmanvalloitus aivan nurkan takana ja seuraava levy on trendien harjalla liihottelevaa, monikansallisen levy-yhtiön julkaisemaa, pilipaliliruttelua vai mihin suuntaan kuvittelisitte ja toivoisitte asoiden kulkevan tästä hetkestä eteenpäin? Onko uusi levy jo tuloillaan, uusia proggiksia tai sensaatiomaisia naisseikkailuita?

- En kyllä henkilökohtaisesti uskalla odottaa mitään muuta kuin, että joku löytää bändin ja tykkää niin olen onnellinen tietysti. Uusia biisejä on jo nyt muutamia mielessä ja en nyt osaa/uskalla muuta sanoa kuin että ei välttämättä mitään kovin trendikästä ja monikansallista pilipalirilluttelua ole suunnitteilla..

Debyyttinne on ollut ilmeisesti valmis jo kotvasen aikaa, mutta julkaisu on siirtynyt ja siirtynyt, kunnes nyt lahtelainen Rooster Records otti asiakseen julistaa DFF:n ilosanomaa kaikelle kansalle. Minkälainen prosessi levyn teko on ollut ja miten päädyitte yhteistyöhön Roosterin kanssa?

- Levyn yhdeksän biisiä oli valmiina masterointeineen jo 1.3.2005. Yritettiin tarjota sitä raivokkaasti joka paikkaan, parin yhtiön kanssa olikin pientä vääntöä mutta niistä ei sitten koskaan tullut mitään. Sitten viime syksynä tuli tämä The Orchid Song, joka päätettiin sitten lisätä levylle. Eli kokonaisuudessaan paketti oli valmis tämän vuoden helmikuussa. Se vuosi tuossa välissä oli todella tuskaista aikaa, melkein alkoi jo usko omaan touhuun horjumaan. Mutta onneksi mainitsin asiasta Roosterin veljeksille! Tarjottiin niille valmista pakettia ja pojathan tykkäsivät ku Simo hillosta. Hyvä näin, sillä niiden kanssa on äärimmäisen hyvä hoitaa juttuja, kun ne on tuttuja kavereita ja kaikki sujuu mutkattomasti.

Kummassa soittaisitte mielummin Kelly Osbournen häissä vai Jessica Simpsonin syntymäpäivillä?

- Kelly Osbournen ja Jessica Simpsonin 1-vuotishääpäivillä.

Jos jotain jäi hampaankoloon, nyt on aika sanoa se, eli sana on vapaa

- Eli kiitos ja kummarrus haastiksesta! Tulkaa katsomaan keikkoja.


Kotisivu: www.darkfilthfraternity.com
Julkaistu: 2006-07-18
Toimittaja: Olli Ripatti