Haastattelut


Shade Empire - Örisevä kalakukko?


Jo vuodesta 1999 meille ”Kalakukkolandian” pimeimmästä ytimestä orkestraalisia dark/black metal -sulosointujaan tarjoillut Shade Empire julkaisee 24.5 järjestyksessään toisen pitkäsoittonsa Intoxicate O.S.:n. Yritimme julkaisun kynnyksellä selvittää mitä liikkuu tämän erinomaisen tummia ja jylhiä maisemia tarjoilevan orkesterin pirullisissa mielissä. Onnistuimmekin saamaan elektronisen yhteyden Juha Sirkkiään, toiseen yhtyeen kitaravirtuooseista. Joten pitemmittä puheitta, tervetuloa mukaan varjojen valtakuntaan.

Ensimmäinen ajatus uuden levyn pärähtäessä käyntiin oli että onpas vihaisen kuuloista tavaraa, oletteko te vihaisia?

- Kyllä tottakai. Tapoin juuri tänään kananpojan haarukalla. Tein maukkaan marinaadin, jossa annoin ruhon maustua parisen tuntia. Tämän jälkeen kypsennys uunissa, miedolla lämmöllä 50-60 minuuttia. Olin niin vihainen.

Ketä ovat musikilliset vaikuttajanne ja keihin teitä useimmiten kuulette verrattavan, jos sellaista ylipäänsä tapahtuu?

- Paha on sanoa yhtä musiikillista vaikuttajaa. Jokaisella meistä on kuitenkin omat kiinnostuksen kohteet. Yleensä tulee myös omassa musiikin kuuntelussa kausia, jolloin jostain tietystä musiikista saa mahtavasti inspiraatiota, viime aikoina Frank Sinatra on ollut tällainen.

- Vertaukset uuden levyn tiimoilta on kyllä vähentyneet, mikä on vain hyvä asia. Kukaan ei oikein osaa sanoa täysin vastaavanlaista orkesteria, joten tuollanen kuulostaa kyllä loistavalta genre erottelujen kyllästämässä metallimusiikissa. Kyllähän noita vertauksia aina Kovenantista In Flamesiin on kuullut, vertaukset on aina kuitenkin kuulijan korvissa ja mielentiloissa, minkä meidän musiikki kullekin luo.

Ainakin Sintheticin aikoihin lähes kaikki bändin jäsenet soittivat myös muissa bädeissä, vieläkö tämä pitää paikkaansa vai onko Shade Empirestä tullut ns. päätyö"?

- Aikaisemmin nuo muut bändit on ollut tollasia lähinnä kännissä soitettuja punk-proggiksia, joita oli kiva ohessa silloin tällöin räiviä. Tietty tuo laulajamme soittaa myös Deathchainissa, mikä on oikeasti vakavasti otettava rytmiryhmä. Mutta siis Shade Empirehän on ollut toiminnassa jo vuodesta 1999, että se oli silloin jo jokaisen päätyö.

Levyillänne puhtaat laulut on hoidettu ulkopuolisin voimin, kuinkas nuo kappaleet hoidetaan livenä?

- Itsehän me ne livenä hoilaamme. Jotkin puhtaat tosin vedetään myös murinalla livetilanteessa. Puhtaiden vokaalien laulaminen jo itse levylle, ei ole oikeastaan ollut kiinni kuin omasta uskalluksen puutteesta. Tulevaisuudessa varmaan sitä myös tullaan kuulemaan lisää. Toisaalta moni noista artisteista, jotka puhtaat meidän levyille ovat laulaneet ovat tuoneet oman lisämausteensa musiikkiin.

Ekalla plätyllä kuultiin myös Hietalan vokalisointia. Oliko hankalaa saada Hietala mukaan?

- Ei juurikaan. Aikataulut natsas vaan hyvin kohdilleen. Studio Perkele sijaitsi tuolloin vielä Kuopiossa, jossa Sintheticiä teimme. Samaan aikaan Tarot oli tekemässä omaansa myöskin Kuopiossa ja tuottajamme tunsi Marcon entuudestaan ja pyysi käväsemään. Eihän siinä, ku laput eteen miehelle ja laulukoppiin.

Olette keikkailleet kovin harvoin ja pääasiasiassa Kuopion suunnalla, onkos tähän tulossa parannusta?

- Kyllä tarkoitus olisi. Kysynnän puutteesta se ei ilmeisesti ainakaan ole ollut kyse, päätellen palautteesta, mitä saamme ympäri Suomea ja muutakin Tellusta. Ongelma lienee ollut keikkapaikkojen tietämättömyydessä, mihin varmasti moni törmää näkyvän promootion puuttuessa. Nyt tilanne tosiaan vaikuttaisi hyvältä, että katsotaan mitä tulee tapahtumaan.

Musiikissanne on koskettimet melkoisen vahvassa roolissa ja sitä myötä luotte melkoisen vahvoja "tunnelmia", viimekesänä Nummirockissa odottelin keikkaanne kuin kuutanousevaa, mutta keikka oli pienoinen pettymys ja tunnelma oli levyyn verrattuna latistunut tavanomaiselle tasolle. Miten kommentoisitte tätä? Johtuiko kenties pikkulavasta vai miten mielestänne yleensä onnistutte saavuttamaan levyltä välittyvät jylhät maisemat?

- Taustanauhat on ollut asia, jota olemme miettineet jo pidemmän aikaa. On luonnollisesti selvä, että sitä levyllä kuultavaa ”orkesterivallia” ei yhdellä synäsaundilla pystytä samoin toteuttamaan. Toisaalta pyrimme myös muulla energialla korvaamaan mahdolliset ”puutteet”, mutta pitää muistaa että livetilanne on aina eri tilanne kuin levyllä kuultava täydellinen saundi. Lisäksi noilla aikaisemmilla keikkamäärillä jo pelkästään taloudellisesti ei ole järkeä hommata taustanauhasysteemejä jne., mutta todellakin katsotaan mitä tulevaisuudessa aiomme tuon asian suhteen tehdä...

Onko säveltäminen niin hankalaa kun kaikki aina luulevat? Millainen on ns. täydellinen viisu?

- Säveltäminen on toisinaan äärimmäisen hankalaakin, mutta onnistumisten hetkellä helvetin palkitsevaa. Eri veisut syntyy hyvinkin nopeaan, mutta joidenkin kohdalla tuntuu, ettei ulospääsyä lyödy sitten niin milään.

- Täydellinen viisu on kuulijan korvissa ja jokaisen tunnelmissa, mitä jokin veisu sattuu herättämään. Täydellisen veisun määritteleminen on siis mielestäni tuskaisen mahdotonta....tai no At the Gatesin Blinded by Fear, siinä on kaikki kiteytetty kolmeen minuuttiin mitä ihminen elääkseen tarvitsee...

Maistuuko kalakukko?

- Tottakai, ei epäilystäkään. Sen tekokin on jo itsessään taidetta.

Vapaa sana, olkaa hyvät.

- On ollut järin yllättävää kuinka paljon huomiota eri keskusteluissa olemme osaksemme saaneet. Ostakaahan uusi levy Intoxicate O.S, älkää siis imuttako, vaikka se uusi lätty jo kuulemma netissä saatavilla on. Tulkaahan myös tuleville keikoille, siellä nähdään!

Hail and kill! Tällaisia mietteitä siis Kuopion suunnasta varjojen valtakunnan valtaistuin salista ja kuten Juhakin yllä asian ilmaisi, niin vittu ostetaan niitä levyjä!


Kotisivu: www.shadeempire.com
Julkaistu: 2006-05-29
Toimittaja: Sarita DeFeis