Haastattelut


Agonizer - FME:n keikka oli menestys


Pyhäjärveläinen Agonizer on yksi Suomen raskaamman musiikin demopuolen tämän hetken kuumimmista nimistä. Finnish Metal Expoilla järjestetyssä demobändien Hilselinko-kilpailussa yhtye hinasi itsensä hienosti neljän parhaan sakkiin. Bändin soittama melodinen metalli on jo useamman vuoden ajan purrut kriitikoihin ja nyt näyttää siltä, että myös maksava yleisö alkaa vihdoin löytää Agonizerin. Noisen haastattelussa piinapenkkiin istuutuivat yhtyeen kielimiehet: kitaristit Joni Laine, J-P (Jasso) Perälä sekä bändin basisti Jussi Tikka.

Finnish Metal Expo (FME) on nyt siis takana ja bändi on taas yhden kokemuksen rikkaampi? Ainakin Pellavarockin pisteessä olleet EP:t näyttivät kelpaavan kansalle.

Jussi: Kyllä, tapahtuma oli aivan loistava ja varsinkin keikka oli menestys! Onko tuo nyt ihmekään, kun lavan edessä oli Agonizerin historian suurin yleisö. Yllättävän hyvin jengi oli myös menossa mukana. Olimme erittäin positiivisesti yllättyneitä. Levytkin tosiaan kelpasivat: 1000 kappaleen painoksen viimeiset rippeet saivat kyytiä Pellavarockin tiskillä. Isot kiitokset tästä kuuluvat koko Pellavan porukalle.

Jasso: FME oli aivan loistava tilaisuus promotoida bändiä eteenpäin ja levyjen katoaminen osoittaa, että reissu kannatti..

Jäikö tuo Hilselingon voiton lipsahtaminen SinKingille kaivelemaan?

Jasso: Ei kyllä kaivele yhtään. Kaikki bändit olivat helvetin hyviä ja taso oli huima. Onnittelut vain SinKingin pojille.

Joni: Ei se voitto mitenkään lipsahtanut, SinKing veti kovan show’n ja ansaitsi voittonsa. Kyllähän se aluksi harmitti, mutta ei sitä passaa jäädä miettimään sen enempää.

Jussi: Alkureaktio oli kyllä ”hieman pettynyt”, mutta sen jälkeen osasi myös iloita SinKingin puolesta. En nähnyt SinKingin settiä, koska olin samaan aikaan virittelemässä kamoja bäkkärillä. Kuulin kyllä.

Muille finaalin asti päässeille luvattu kesän Tuskan klubikeikka kuitenkin lämmittänee sekin mieltä?

Joni: Ehdottomasti! Henkilökohtaisesti odotan keikkaa innolla!

Jasso: Ehdottomasti. Pistetään kyllä semmoinen show pystyyn, että henki lähtee.

Levytyssopimus uupuu vielä, mutta teillä on mm. Saksaan jakelusopimus. Kertoisitteko tästä vähän tarkemmin?

Joni: Jakelusopimus?

Jasso: Jussi hoitaa nämä ”vaikeat” kysymykset.

Jussi: Onpas nuo meidän kitaristit hyvin perillä bändin asioista. Kiitokset tästä kuuluu Imperiumin Mape Ollilalle. Mape oli vihjannut ulkomaalaisille kollegoilleen meidän hommasta ja tämän jälkeen saksalainen Hellion Records otti meihin yhteyttä. Kyseinen lafka on Euroopan suurin omakustanteiden jakelija, ihan näin vinkkinä muillekin bändeille. Myyntiin tosin auttavat arviot (hyvät sellaiset) eurooppalaisissa metallilehdissä. Meillä on ollut ihan hyvät arviot mm. Metal Hammerissa ja Rock Hardissa.

Demonne ovat lähes poikkeuksetta saaneet loistavia arvosanoja ja useampaankin otteeseen on ihmetelty, että miten tällaisella yhtyeellä ei ole vielä levytyssopimusta. Miksi näin? Onko potentiaalisia ottajia ollut liian vähän vai mistä kiikastaa? Musiikkinne kuitenkin kuulostaa valmiilta paketilta.

Jasso: Jaa-a. Mogulit ovat varmaan aikaisemmin vierastaneet konseptia ”melodista heviä ilman kiljukaula-laulantaa”. Uskon kyllä, että työ varmasti vielä palkitaan ja saadaan se ensimmäinen lätty kauppojen hyllyille. Omakustannekaan ei ole tosin vieras ajatus.

Jussi: Ensimmäinen syy on se, että tämän tyylin melodiseen metalliin meillä on hyvin persoonallinen, ns. grungeäänellä varustettu vokalisti. Tätä on pitkään oudoksuttu, mutta onneksi nyt on alkanut tulla kommentteja, jossa vaihtelu todetaan tervetulleeksi. Myös levy-yhtiöiden kiinnostus on viime aikoina lisääntynyt lupaavasti.

Mitä tuleva kevät tuo tullessaan Agonizerin osalta? Keikkaa, uutta materiaalia vai kenties jotain muuta?

Joni: Läjäpäin taas bändikämppä-nauhoituksia.

Jussi: Juuri näin, eli demotetaan uutta materiaalia debyyttialbumille. Sen tulee julkaisemaan joko jokin levy-yhtiö tai sitten me itse omakustanteena. Milloin, sitä ei pysty vielä kukaan sanomaan. Sehän meillä on aina ollutkin periaatteena, että jos ei lafkaa kiinnosta, niin silloin tehdään itse.

Jasso: Varmasti keikkoja ja uusia biisejä. Studioonkin voisi tietysti joskus taas pamahtaa. Kun nuo vanhatkin levyt on nyt myyty loppuun.

Eipä siinä muuta, loppuun saa vielä pistää terveisiä jos haluaa.

Joni: Terveisiä vaan kaikille tasapuolisesti!

Jussi: Samoin. Täytyy vielä erikseen toiveradiotyyliin mainita, että terveiset Samulille ja Viiville Tampereelle sekä Empulle ja Toomakselle: kiitos yöpaikasta!

Jasso: Terveiset & kiitokset kaikille, jotka olivat tsekkaamassa meidän FME:n keikkaa!

Noise.fi kiittää juttusessiosta ja toivottaa Agonizerille nousujohteista kevättä.


Kotisivu: www.agonizer.org
Julkaistu: 2005-02-08
Toimittaja: Tuomas Kaarkoski