Haastattelut


Obscurant


Haastattelussa uusi melankolisen death metallin sanansaattaja Jyväskylästä, jonka mainio esikoislätty Lifeform: Dead, iskeytyi kauppoihin viime elokuussa. Kysymyksiin vastaili bändin perustaja, vokalisti, kitaristi ja säveltäjä Luukkainen.

Obscurant on verrattain nuori yhtye, silti saitte levysopimuksen varsin äkkiä. Yllätyitkö kun Woodcut otti teidät samantien huomaansa? Yhtiö vaikuttaisi olevan enemmän kallellaan black metalliin.

No joo kyllähän se tuli vähän yllätyksenä mutta eipä vastaan pistetty. Kai se on ihan hyvä ettei kaikki Woodcutin bändit kuullosta ihan samalta. Toivottavasti erotutaan eduksemme...

Voisitko kertoa hieman soittajien bänditaustoista? Missä olette soitelleet?

Itse hoidan UNVEILEDissä Lead-kitaran, laulun ja basson, soitan myös ALGHAZANTHissa lead-kitaran. Rumpali Järvinen soittaa ALGHAZANTHissa ja UNVEILEDissa rummut. Simonen soittaa syntikat myös ALGHAZANTHissa. Kaakkolahti soittaa kitaraa ALGHAZANTHissa ja keikka Bassoa UNVEILEDisssa. Honkonen soittaa bassoa myös FUNERIS NOCTURNUMissa. Että pienet on piirit.

Vaikka kotisivuillanne kerrotaan teitä useasti verrattavan Hypocrisyyn, itselläni tulee paikoin mieleen sellainen goottipainotteisempi metalliosasto esim. varhainen Katatonia. (erityisesti Face in the Mirror) Ja vanhan koulun death-metal bändeistä Amorphis. Minkälaiset/Mitkä orkesterit itse nimeäisit vaikuttajiksi?

No kyllähän se Hypocrisy on aika suuri vaikuttaja. Itse en ole Katatoniaa ikinä kuunnellut, mutta vertailuja olen kuullut aiemminkin. Kai nykyisin musan teossa pitäisi aika omaperäistä matskua tehdä, ettei törmäisi vertailuihin. Vertailut hahmottaa paremmin musiikkityyliä.

Mielestäni olette onnistuneesti yhdistäneet surumielisen, ei niinkään kalmansynkän fiiliksen, massiivisesti jyräävään death-metalliin, jossa syntikoilla on olennainen rooli. Mietteitä bändin saundista? Oliko se alun perin näin atmosfäärinen?

Kyllä sitä vallia ollaan alusta asti koitettu saada että se jyräis mahdollisemman paljon. Kyllä se tunnelma ollaan aika hyvin saatu siihen levyllekin: synkkää ja ahdistavaa.

Vähän liittyen tuohon edelliseen kysymykseen; kun tuota kantta katselee, ajattelee, että tämä on varmaan aika brutaali paukku, mutta kun levyn pistää soimaan se paljastuukin aika tunnelmalliseksi kuolonmetallilevyksi. Ehkä imago on vielä haussa? Vai liittyykö kansikuva sanoituksiin jotenkin?

No kannessahan tarjotaan pyssyä, jotta voi toteuttaa itseään...

Niin sanoituksiin liittyen, voisitko hieman valottaa pääteemoja lyriikoissasi. Ahdinko, kuolema, epätoivo, suru jne. Vai? Mikä inspiroi kirjoittamaan tämän tyylistä musiikkia?

No pääosin titteleistä voi päätellä aikapitkälti. Itsemurha, vitutus, epätoivo ym. Oivallus että elämässä ei ole mitään elämisen arvoista, jos elämä on sitä parasta huumetta niin huumeista irti...

Kertoisitko hieman Lifeform: Dead -levystä? Synnystä? Teemoista?

No teemat on nuo asiat mitkä edellä mainitsin. Minä teen rallit, sanoitukset ja sovitukset himassa. Sitten soitan/opetan ne muille. Kyllä muiltakin tulee ideoita, jotka sitten hyväksyn tai hylkään. Studiossa juotiin aivan vitusti viinaa ja saatiin vielä levykin tehtyä, jopa viikon etuajassa! Eli ihan hyvä reissu.

Oletko lopputulokseen tyytyväinen?

Kyllähän aina parantamisen varaa löytyy mutta pääpiirteittäin ihan hyvä siitä plätystä tuli. Puhtaisiin lauluihin olen erityisen tyytyväinen.

Mitä mietteitä on Jyväskylän metalliskenestä? Nyt siellä on teidän lisäksi ainakin Horna, Trollheims Grott (myös Woodcutilla), Enter My Silence sekä tietenkin Niskalaaki.

Trollheims Grott on Kuopiosta ja Horna vähän ympäri Suomea (pieni korjaus). Tottakai Enter My Silence toimii kuin junan vessa. Myös osittain JKL:stä on SOTAJUMALA, huh mikä bändi!! Niskis on kokenut vähän inflaatiota, koska sitä kuulee kaikkialla, mutta onhan niillä ihan toimivia ralleja.

Miten kuvailisit yhtyettä liveaktina? Levyllä saavutettu tunnelma ei varmaan ole mitenkään helppo saada välittymään keikalla? Pyrittekö edes siihen?

Mahdollisemman rankkaa ja äijäilyä. Kyllä se toimii livenäkin ainakin mitä palautetta tuli lauantain keikasta. Pitäis vaan saada keikkoja enemmän että tulis rutiinia, ei olla heitetty ku kolme keikkaa tähän mennessä.

Onko keikkoja/kiertuetta tiedossa muuallakin kuin Jyväskylän suunnassa? Onko mahdollista nähdä Obscurantia pääkaupunkiseudulla joskus lähitulevaisuudessa?

Sehän ei ole meistä kiinni. Kyllä tullaan keikalle, jos vaan pyydetään mutta tähän menneessä niitä pyyntöjä ei ole tullut. Mitä enemmän keikkaa sitä parempi!! (Helsinkiläiset keikkapaikat: Herätys!)


Kotisivu: obscurant.cjb.net
Julkaistu: 2002-10-02
Toimittaja: Tom Sundberg