Haastattelut


Morbid Angel - Tämän päivän kerettiläinen on huomisen Jumala


LetsMakeSomeNoise sai kunnian haastatella ensimmäistä kertaa Suomen kamaralle laskeutunutta deathmetallin pioneeria, Morbid Angelia. Odottelimme haastattelun alkua muutaman muun toimittajan kanssa Nummirockin sateisella backstage-alueella lievästi hermostuneina, olihan haastattelun kohteena maailman tärkein deathmetal-orkesteri. Noin puoli tuntia ennen varsinaista keikkaa paikalle saapui vokalisti/basisti Steve Tucker, jonka kanssa haastis oli määrä tehdä. Saimme tietää, että koko hoito pitää suorittaa yhteishaastatteluna kahden muun median kanssa. Siispä löimme hynttyyt yhteen Imperiumin ja Miasma-magazinen kanssa, joiden suusta osa tämänkin haastattelun kysymyksistä on, kiitokset siis heille.

Welcome to Hell

Haastattelun alkuun on mukava kysellä vähemmän vakavista asioista ikään kuin jään särkemiseksi ja jännityksen laukaisemiseksi, joten päätän noudattaa tätä hyväksi havaittua kaavaan tälläkin kertaa. Suunnatonta itsevarmuutta huokuva Steve Tucker ei kuitenkaan ole millään tavalla ylimielinen, vaan herra vastaili kysymyksiin ihailtavan ammattimaisella asenteella.

- Kyllä tämä on melko pitkälle sitä, mitä minä odotinkin. Olen ollut joka puolella Eurooppaa ja tämä on vain hiukan pohjoisempana. Festivaalin suhteen meillä ei ollut oikeastaan mitään odotuksia, tultiin vain paikalle ja katsotaan miten homma etenee, aloittaa Steve.

Musiikkimaailmassa elää erikoinen perinne siitä, että kotomaassamme vieraileville artisteille opetetaan suomalaiset kirosanat hyvin nopeasti. Morbid Angel oli onnekseen kuitenkin säästynyt tältä tietotulvalta.

- Kirosanoja emme ole vielä ehtineet oppimaan, sillä olemme olleet maassa vasta noin 12 tuntia, joten aikaa opetteluun ei ole ollut liiaksi. Minä tunnen omat kirosanani ja ne riittävät minulle, naurahtaa Steve hyväntuulisesti.

Harmillisesti mies ei toistanut muutamaa hänelle opettamaamme kotimaista kirousta keikan aikana, vaikka kovasti pyytelimme. Muutaman naurunremahduksen jälkeen onkin mukavampi siirtyä vakavampiin aiheisiin. Kiertue-elämästä on hyvä aloittaa. Morbid Angel on kiertänyt maailmaa ahkerasti kavereinaan Suffocation sekä Satyricon. Steven mukaan kiertäminen tulee jatkumaan vielä pitkään, vaikka ilmeistä kiertueväsymystä on aistittavissa.

- Tulemme olemaan tien päällä vielä ensi vuonnakin. Tammikuussa alkaa kiertäminen Yhdysvalloissa, joten eiköhän tässä vielä ainakin vuosi mene. Pidimme onneksi tuossa vähän aikaa sitten lyhyen tauon keikkailun suhteen, jonka vietinkin sitten täällä Euroopassa. Kyllähän kiertäminen välillä väsyttää, varsinkin päiväsaikaan, kun ei ole mitään tekemistä, mutta se katoaa aina illalla kun pääsee lavalle soittamaan. Joskus tulee aikoja jolloin kyllästyttää, väsyttää ja oma sänky sekä sohva houkuttavat ajatuksina, mutta se kuuluu kiertämiseen. Väsymys on mielestäni kaikista pahinta kiertueilla. Se on ainoa asia, joka häiritsee todella paljon ja kun olet väsynyt, et pysty kunnolla tekemään mitään, kertoo herra Tucker.

Ennalta-arvattavan vastauksen myötä kiinnostus yhtyeen kiertue-elämää kohtaan kasvaa entisestään. Ehkäpä saamme miehestä jotain mielenkiintoisempaa informaatiota ulos. Otammekin siis pöydälle aiheen, joka koskettaa eurooppalaisen ja amerikkalaisen hevi-yleisön eroja.

- Näiden kahden välillä on huomattavia eroja. Minä kierrän henkilökohtaisesti mieluummin Euroopassa. Toivoisin, että meillä olisi meidän oma Amerikan-kiertuebussimme käytössä Euroopassa. Eurooppalainen yleisö on paljon paremmin mukana jutussa, sillä he ovat olleet uskollisia faneja jo vuosia ja Morbid Angel on heille tärkeä. Amerikassa taas on niin paljon bändejä ja kiertueita menossa koko ajan, että fanit siellä jättävät keikkoja väliin, koska he tietävät, että me esiinnymme siellä usein, selittää Steve.

Pitkä aika tien päällä herättää varmasti kaikkia kiinnostavan kysymyksen, joka koskee mahdollisen live-materiaalin julkaisua tulevaisuudessa. Yhtyeeltähän on aiemmin ilmestynyt yksi live-albumi, Entangled in Chaos.

- Kyllä itse asiassa on tulossa. Uskon, että julkaisemme live-DVD:n jo ensi vuonna, mutta en halua puhua siitä enempää vielä tässä vaiheessa, vastaa Steve mystisesti naurahtaen.

Vision from the Dark Side

Pettyneinä Steven haluttomuuteen puhua tulevasta materiaalista siirrymme aiheessa toisenlaisiin julkaisuihin, nimittäin painotuotteisiin. Pitkäikäisenä ja paljon kokeneena yhtyeenä Morbid Angelilla olisi varmasti paljon sanottavaa, vaikka Mötley Crüe -tasoista sekoilua ei olisikaan luvassa. Mötley- ja Spinal Tap -tyyliset kokemukset vokalisti kuittaa niin noloiksi, että niistä ei voi puhua, joten pidättäydymme vakavissa aiheissa.

- Luullakseni meistä on jo kirjallisuutta, ainakin History of Deathmetal -kirjan sivuilta löytyy jotain juttua. Ainakaan minun suustani ei tule mitään kirjaan painettavaa, vaikka eihän sitä voi koskaan tietää. Trey (Azagthoth) on hyvin lyyrinen persoona, joten olisi varmasti parasta, että hän kirjoittaisi sen täysin. Luulisin, että siitä tulisi hyvin mielenkiintoinen; ihmiset saisivat tietää mitä hän ajattelee ja mitä hänen uskomuksensa ovat. Uskon sen olevan hyvinkin mahdollista, että Morbid Angelista tulee joskus kirja, kuittaa Steve.

Tätä jäämme odottamaan erittäin suurella mielenkiinnolla. Joku toimittajakunnastamme ottaa esiin aiheen H. P. Lovecraft -tyyppisestä kirjasta.

- Minusta hän voisi kirjoittaa sen millä tyylillä tahansa. Trey on hyvin älykäs kaveri ja jos hän haluaisi tehdä sen heti, hän myös tekisi sen samantien. Hän ei kuitenkaan tekisi sitä millään jo olemassa olevalla tyylillä, vaan siitä tulisi hänen itsensä näköinen. Eihän Morbid Angelkään kopioi kenenkään tyyliä, vaan me olemme aina olleet oman tiemme kulkijoita. Morbid Angel on omaperäinen ja Trey on omalaatuinen, joten siitä tulisi varmasti tunnistettava teos. Vaikutteita muilta kirjoittajilta tulee varmasti olemaan, ainakin jollain tasolla, vastaa Tucker.

Aiheen pysyessä kirjoittamisessa voidaan ottaa esille se seikka, että Steve oli yksin vastuussa sanoituksista Heretic-levyllä, muun bändin keskittyessä yksinomaan musiikkipuoleen. Miehen lyyrinen neitsyys meni kuitenkin jo Gateways to Annihilaton -levyn myötä, jonka sanoituksista mies vastasi jo lähes sataprosenttisesti.

- Heretic kirjoitettiin siten, että Trey ja Pete (Sandoval) sävelsivät musiikin kappaleisiin ja lähettivät minulle biisit, joihin minä sitten kirjoitin sanoitukset. Lauloin vokaalidemoni kappaleiden päälle ja lähetin kipaleet takaisin heille. He sitten kommentoivat ja tekivät korjausehdotuksia. Me keskustelimme muutenkin paljon sanoituksista, mutta he eivät koskaan kertoneet minulle, että mitä minun pitää kirjoittaa tai tehdä, vaan antoivat minulle hyvin vapaat kädet, kertoo Steve.

Unholy Blasphemies

Morbid Angel tunnetaan avoimen okkultistisena yhtyeenä, joten onkin mielenkiintoista saada tietää, miten yhtyeen näkemys okkultisesta maailmasta on muuttunut vuosien- ja kiertämisen saatossa. Tottakai yleisöä kiinnostaa myös, että miten okkultismi näkyy miehen jokapäiväisessä elämässä.

- Sanoisin, että kiertueilla oleminen on vaikuttanut hyvinkin paljon maailmankatsomukseeni. Tien päällä sitä törmää niin paljon uusiin ihmisiin, joilla on erilaisia mielipiteitä, jotka ovat saaneet minut ajattelemaan asioita eri tavalla. Voisin sanoa, että minun käsitykseni asioista muuttuvat hitusen joka päivä, jotkin tunteeni voimistuvat ja tietyt uskomukseni muuttuvat vahvempaan suuntaan. Ajatukseni ovat muuttuneet huomattavasti viimeisen kahden vuoden aikana ja minulle se on ollut huomattavayn suuri askel. En koskaan tekisi elämässäni mitään, mihin en uskoisi sataprosenttisesti. En voisi esimerkiksi valehdella käyttäväni nahkahousuja jatkuvasti. En pukeudu joka päivä mustaan ja kuten kaikki tietävät, minulla on myös lapsia, joten elän hyvin tavallista elämää. Uskon kuitenkin täysillä kaikkeen mistä minä laulan ja mitä minä kirjoitan, kertoo Steve

Ageless, Still I Am

Morbid Angel on kuuluisa siitä, ettei sitä ole kahlittu minkäänlaisiin raja-aitoihin tai kaavoihin. Heretic on hyvä esimerkki tästä. Bändiä onkin hyvä kuvailla deathmetallin kerettiläiseksi, joka tekee asiat niin kuin se haluaa.

- Olemme elämän kerettiläisiä. Jokainen tässä bändissä on omalla tavallaan hylkiö. Olen sanonut tämän monessa haastattelussa ja toistetaan se taas: tämänpäivän kerettiläinen on huomisen jumala. Kaikessa on kyse mielipiteestä. Ajatuksiesi perusteella sinut leimataan kerettiläiseksi tai otetaan vastaan johtajana. Jos ketään ei olisi koskaan kritisoitu sen takia, että hänellä on eri mielipiteitä ja ajatuksia asioista, niin koskaan ei tulisi muutosta mihinkään. Nykypäivän ihmisten pitää hyväksyä muutos. Morbid Angelin tarkoitus on rikkoa rajoja, ei vaan deathmetallin, vaan myös metallin ylipäänsä. Tulemme aina olemaan deathmetallia, mutta meidän tavoitteenamme on tehdä siitä omaperäisempää sekä älykkäämpää. Morbid Angel omaa omalla tavallaan klassisen musiikin vaikutteita, sillä me olemme samaan tyyliin iättömiä. Kun kuuntelet Morbidin biisiä vuonna 2004, niin se kuulostaa aivan yhtä hyvältä kuin vuonna 1989. Luulen, että sama koskee kaikkia levyjämme, kertoo Steve.

Yhtyeellä on hyvin laaja ja uskollinen fanikunta, joka on hyvin omistautunutta. Myös Steve on tätä mieltä.

- Minusta Morbid Angel -fanit eivät ole vain tavallisia metallipäitä, vaan fanimme etsivät meistä jotain syvempää tarkoitusta. Totta kai meillä on myös näitä kuuntelijoita, jotka nauttivat musiikista ja pitävät hauskaa, mikä on minusta okei, sillä heihinkin saattaa tarttua meidän sanomaamme matkan varrella. Otetaan esimerkiksi vaikka Iron Maiden, joka kirjoitti 80-luvulla biisejä historiasta ja myyteistä, joista saattoi oppia yhtä sun toista mielenkiintoista vain kuuntelemalla. Luulen, että Morbid Angelia kuuntelemalla voi oppia paljon itsestään ja sisimmästään, se avartaa mieltä, tarinoi herra Steve.

Lord of All Fevers And Plague

Moni pitää yhtyettä jumalallisessa asemassa ja Morbid Angel onkin kiistaton vaikuttaja tämän päivän metalli-maailmassa. On siis mielenkiintoista tietää, että millaista on olla maailman suurimman deathmetal-orkesterin jäsen.

- Minä en juurikaan ajattele sitä. Minähän liityin bändiin vuonna 1996, ja siitähän on jo ihan vitun pitkä aika, melkein kahdeksan vuotta. Minä vain soitan ja laulan tuolla lavalla, enkä mieti noita asioita, kuittaa Steve yksinkertaisen jämäkästi.

Haastattelumme lähentyessä loppuaan on hyvä tiedustella mitä mieltä Steve on kaikista opetuslapsistaan, eli deathmetal-scenen nykypäivän yrittäjistä, jotka pitävät Morbid Angelia infernaalisena messiaanaan.

- Mielestäni scene on hyvissä voimissaan tänä päivänä, vaikka jokin aika sitten se oli melkein kadonnut. Formulas Fatal to the Fleshin aikoihin ja ennen Gateways to Annihilation -levyä deathmetal ei juuri kiinnostanut ihmisiä, kun taas nykyään se tuntuu nousseen uuteen loistoon. Maailmassa on nykyään todella paljon nuoria deathmetal-orkestereita, mikä on minusta todella hienoa. Asioiden täytyy aina välillä kadota hetkeksi, jotta niiden arvo pystytään myöhemmin tajuamaan. Meihin se ei tosin juuri vaikuta, sillä me teemme täysin omaa juttuamme. Me emme välitä, että onko deathmetal juuri nyt "muodissa" vai ei. Morbid Angel on aina Morbid Angel, eivätkä ulkoiset tekijät tule vaikuttamaan siihen, lopettaa Tucker.


Kotisivu: www.morbidangel.com
Julkaistu: 2004-07-09
Toimittaja: Toni Peltola