Haastattelut


Nicole - Pari tuntia vain musiikillisen imagon voimalla


Seinäjokelainen alternativemetallibändi Nicole julkaisi hiljattain DVD:n nimeltä 120 Minuuttia. Yksinään julkaisu ei varmasti ole vielä mitenkään erikoinen juttu, mutta kun otetaan huomioon missä tilanteessa bändi on, niin tilanne muuttuukin paljon mielenkiintoisemmaksi. Bändi on julkaissut vasta yhden albumin ja pari ep:tä sitä ennen ja kaikki tämä on tehty omakustanteisesti. Pienen marginaalibändin julkaisema DVD ei ole edes maailmalla kovin yleistä, saati sitten Suomessa. Tiettävästi 120 Minuuttia onkin Suomen ensimmäinen omakustanne-DVD.

Tämän hieman erikoisen asetelman vuoksi päätimme ottaa selvää, miksi tälle tielle on yleensä edes lähdetty. Asioiden tilaa selvensi bändin kitaristi Olli, joka toimii myös bändin oman Biotech Records -levy-yhtiön jokapaikanhöylänä.

Mistä idea omakustanne-DVD:n tekoon oikein tuli?

- No, jonkun näkösen Nicole-kotivideon teosta oli ollut bändin kesken puhetta jo pitemmän aikaa, et tehtäis sellanen lähinnä omaksi iloksemme. Videota ei kuitenkaan ikinä tehty eikä sitä suunniteltu sen enempää. Vuosi sitten meillä alkoi olla joka keikalla pari kuvaajaa ja viikonlopun jälkeen istuttiin usein alas jätkien kans katsomaan, että mitä sitä nyt oikein tulikaa tehtyä. Silloin taisi joku omasta DVD:stä vitsailla ja mä taisin ottaa sen ihan tosissani.

- Tarpeeksi laadukasta materiaalia alkoi kasaantua sen verran, että niiden kokoaminen yksiin kansiin tuntui järkevältä. Mietittiin että olisihan se hienoa, julkaista DVD ensimmäisten suomalaisten artistien joukossa, Suomen ehkä pienimpänä levy-yhtiönä.

Oliko valmistusprosessissa jotain yllättävää? Luulisi ainakin, ettei kaikki varmaan ihan kerralla putkeen mennyt.

- Useisiin ongelmiin törmättiin kyllä matkanvarrella. Suomessa oli musadvd:itä valmistettu kymmenkunta, joten ei ollut oikein ketään keneltä kysyä apua, joten itse piti hyvin pitkälti ottaa selvää asioista. Osin myös tästä johtuen DVD:n valmistuminen oli pari kuukautta myöhässä.

Onko tuo liikkunut hyvin myös kauppojen hyllyiltä?

- Jakelijamme hoitaa levyt kaupan hyllyille tätä nykyä, että en osaa sen tarkemmin sanoa. Toivottavasti niitä sieltä löytyy. Myymme paljon levyjämme netin kautta, ja suuri osa kuuntelijoistamme on tottunut tilaamaan levyt suoraan nettisivuiltamme, mikä on tietenkin hyvä asia, koska kaikki menee näin suoraan bändille.

Teidän videone ovat erittäin hyvin tehtyjä. Kuka teille niitä oikein vääntää?

- Kaikissa neljässä videossa on ollut eri ohjaajat ja työryhmät, mutta yhteistä niillä on ollut se, että me ollaan bändinä aina annettu ohjaajille täysin vapaat kädet taiteellisesti ja teknisesti noiden toteuttamiseen ja se on osoittautunut ihan mukavaksi ratkaisuksi. Videon ei välttämättä tarvi olla bändin näköinen, eikä sen tarkoitus meillä ole ollut koskaan kaupallinen (missä näitä nyt näytettäis muutenkaan) ja näin ohjaajat on saanu toteuttaa itseänsä paremmin. Vaikka videot on olleet hyvin pitkälti ohjaajien esikoisteoksia, ei laadusta sitä kovin helposti huomaa.

Kuinka tärkeitä ulkomusiikilliset (esim. juuri videot, nettisivut, jne.) asiat ovat Nicolelle?

- Viimeksi otettiin promokuvia vuonna 2001, heh-heh, joten melkein neljä vuotta taas meni, että saatiin tuo uusi kuva otettua...no joo, se on itse asiassa aika helvetin huono juttu, ettei meillä oikein ole ollut muuta kuin musiikillinen imago. Se kun on kaupallisesti aika mahdoton nykyään myydä musiikkiaan ilman naamaansa. Ehkä me odotetaan, että se ulkomusiikillinen kuva välittyy meistä ajan myötä itsestään. Tuo DVD nyt varmaan välittää meistä jonkun näkösen kuvan ihmisille. Mä en osaa sanoa, että onko se ulkopuoliselle miten realistinen, mutta kyllä siitä sen huomaa, että aika säälittäviä peruspohjalaisia hevijätkiä me ollaan. Olishan se hienoo, jos meillä olis sellanen mediaseksikäs huumorintaju ku jollain Kotiteollisuuden Hynysellä on luonnostaan, eikä tarttis ku pierasta tv:ssä niin taas oltas listalla, mutta me ollaan siinä mielessä aika tylsää porukkaa, että keikat vedetään selvinpäin eikä meidän sekoilua kehtaa näyttää kenellekään ainakaan ihan ilmaiseksi.

Useampaakin varmasti kiinnostaa se, paljonko tuo DVD maksoi teille itsellenne, kun se omakustanteena (tai oman levy-yhtiön kautta kuitenkin) on julkaistu?

- No, halpaa puuhaa DVD:n tekeminen ei kyllä ole. Meidän budjetti ylittyi noin puolella siitä mihin oltiin varauduttu, ja omia saa kyllä odotella takasin vielä hetken. Ihan tarkkaa summaa en osaa sanoa, mutta kyllä siihen sellasen 4000 euroa saa varata. Siihen voi sitten lisätä vielä kolme kuukautta editointia ja muuta säätämistä minkä teimme hyvin pitkälti itse. Tässä piileekin sitten tämä oman firman pyörittämisen etu, sitä voi tehdä just mitä huvittaa ja lopputulokseen voi olla aina tyytyväinen. En yhtään ihmettele miksi esim. Trio Niskalaukaus ja muut ovat pistäneet oman lafkansa pystyyn. Kun puikot on omissa käsissä, kaikki on mahdollista.

Hieman tulevaisuutta myös. Miten kakkoslevy etenee tällä hetkellä? Onko jo jotain saatu aikaiseksi ja millaisella aikataululla on jatkoa tulossa?

- Me ei olla varsinaisesti asetettu tällä kertaa mitään aikataulua levyn tekemiselle, mutta ei siihen tällä kertaa yhdeksää kuukautta mene, se on varmaa. Biisit alkavat olla pikkuhiljaa valmiina. Vielä on sävellystyö vähän kesken, mutta kesän aikana niistä hiotaan valmista kamaa. Siitä sitten kuukausi studiossa, eli jos oikein hyvin käy, levy julkaistaan alkusyksystä, mut katotaan nyt miten hommat edistyy. Biisimateriaalista on pakko sen verran hehkuttaa, että oon itse huomannut, että me ollaan bändinä tultu iso askel eteenpäin koko touhussa ja levystä tulee todella monipuolisen ja tuoreen kuuloinen mättölevy.


Kotisivu: www.nicoleband.com
Julkaistu: 2004-05-27
Toimittaja: Tero Kallio