Haastattelut


Superhero Grunge Tour


Helsinkiläiset rokkarit FlyLow Organization ja Defuse tekivät kesällä yhdessä kiertueen, joka sai nimekseen Superhero Grunge Tour. Kiertue tulee saamaan jatkoa ensi vuoden puolella, kun kummaltakin on tullut ensin uutta materiaalia. Nyt ensimmäisen osan tiimoilta kävimme kyselemässä millainen olo pojilla on ensimmäisen osa jälkeen. Mukana juttutuokiossa olivat FlyLow Organizationin kitaristi-laulaja Luke (L) sekä Defusen kitaristi Arzhie (A), rumpali Jerkko (J) ja basisti Wille (W).

Mistä idea yhteiskiertueeseen lähti?

-L: Tavattiiin toisen laulajamme Wilsonin kanssa, jossain vaiheessa Jerkko ja Hylzy (Defusen laulaja). Ja kuultiin, että Defusella on Semifinalissa keikka ja mietin miten me päästäisiin heidän kanssa soittamaan sinne. Tavattiin jätkät ja huomattiin miten hyvin tultiin toimeen keskenään ja kehiteltiin sitten idea yhteiskiertueesta.
-J: Kaksi tuntiin vedettiin krapulakaljoja On The Rocksissa ja huomattiin heti, että ollaan samalla aaltopituudella.

Kuka järjesti keikat?

-J: Puolin ja toisin. Semifinalin ja Tampereen keikan taisin järkätä Defusen puolesta. Itse kuitenkin kaikki vanhojen suhteiden kautta.
-L: Molemmilla bändeillä on kuitenkin vahva tee-se-itse -asenne, ettei kukaan muu pääse sörkkimään. Aikaisempia kokemuksia on siitä, että ottaa jonkun muun tekemään asian ja homma kusee sen takia. Defusessa viehätti myös juuri se, että jätkät tekee sen minkä lupaa.

Montako keikkoja oli?

-J: Neljä yhteensä, kun yksi jouduttiin perumaan sairastapauksen vuoksi. Yksi on nyt tulossa vielä lisää tämän vuoden puolella Gloriaan 13.11.
-L: Lahti on buukattu uudestaan, kun Hylzyn sairastumisen takia Defuse ei paikalle päässyt. Alkuun olikin tarkoitus vain vetää nämä viisi keikkaa, mutta kuten julisteessakin lukee "various dates 02-03", niin idea on, että tämä on pidempi juttu. Ja julisteitakin on vielä niin helvetisti jäljellä.
-J: Ei kehtaa jättää niitä sinne nurkkiin lojumaan.
-L: Muutenkin nykyään tuntee olonsa ihan orvoksi, kun ei ole sitä muuta remmiä mukana ryyppäämässä.

Niinhän se on, että joukossa tyhmyys tiivistyy.

-J: Ainakin Tampereella sen huomasi.
-W: Eikä siellä kuitenkaan mitään sellasta paskaa tulee, kun koko porukka on samanhenkistä.
-A: Aika lailla asiapuolella kuitenkin.
-L: Me käytämme mieluummin ilmaisua "kaksin aina kaunihimmin". Tampereella kehitettiin sellanen juttu, kun noiden kama on kuitenkin pikkasen rouheampaa, niin ollaan poika ja tyttöystävä.

Julisteet ovat ainakin hienoa. Mistä sarjakuvaidea?

-L: Idea on alkujaan lähtenyt siitä, kun ollaan Wilsonin kanssa treeneihin matkalla suunniteltu kaikenlaista muiden pään menoksi. Oli jo aikaisemmin mietitty, että pitää tehdä kerrankin kunnon julisteet, eikä mitään kopiokonejuttuja. Sarjakuvaidea tuli vain siinä matkan varrella, kun vanhoja Marvel-junnuja ollaan. Ja meidän ikäiset ihmiset on lukenut juuri noita sarjakuvia, niin ne tietää mistä on kyse.
-J: Ja kiinnittää se huomiota paremmin. Se on kyllä jakanut mielipiteitä paljonkin. Moni on sanonut, että "vittu mitä paskaa", mutta yleisesti kuitenkin palaute on ollut positiivista.
-L: Sen on vaan huomannut, että porukka repii nuo julisteet pois seiniltä. Pitäisi varmaan vetää liisterillä ne kiinni, että pysyisivät edes vähän aikaa.
-A: Helsingissä kun oltiin jakamassa noita julisteita niin, joitain espanjalaisia heppuja tuli pyytämään saako he julisteen muistoksi.
-L: Ja muutenkin tuo visuaalinen puoli on tärkeä osa bändiä. Ei se riitä, että musiikki on hyvää vaan kyllä sen imagonkin pitää olla kohdallaan. Vaikka ei olla isolla levy-yhtiöllä niin on hyvä kuitenkin näyttää hyvältä myös ulospäin. Ja kun ulkoasu vielä tukee bändiä niin on siitä varmasti apua.

Bändit eivät ole kuitenkaan ihan samanlaisia. Miten tuo on toiminut yhdessä?

-J: Samaa musiikkia sen kuitenkin on, mutta eri asenteella.
-L: Noiden mäiske tukee meidän hellää lähestymistä.
-W: Kaikille löytyy varmasti jotain.
-A: Ja ei tule sellaista puudutusvaihetta missään vaiheessa, että kummatkin olisi samanlaisia. Voidaan soittaa ihan kummassa järjestyksessä tahansa. Rokkia kummatkin on loppujen lopuksi.
-L: Meidän fanit ovat diganneet Defusea ja toisin päin.

Oliko matkalla mitään erityisiä hankaluuksia? Yleisesti homma sujui ilmeisen hyvin.

-W: Kaikki on oikeasti sujunut tosi hyvin. Kaikki on oikeastaan mennyt yli odotusten.
-J: Alkuun oli hieman kamojen kanssa ongelmia, mutta ei mitään suurta.

Paljonko ihmisiä on keikoilla ollut?

-A: Vaihtelevasti. Lahdessa oli paikka täynnä eli jotain 250. Semifinalissa oli varmaan 150. Kaikissa paikoissa oli kuitenkin aivan riittävästi porukkaa.
-L: Aika hyvin kuitenkin ottaen huomioon, että kyseessä on kaksi melko tuntematonta bändiä. Julisteet on ilmeisesti tehnyt tehtävänsä ja puskaradio toiminut.
-J: Keikkojen jälkeen on aina saanut lukea vieraskirjasta, että tulkaa pian takaisin.

Tässä välissä haastattelua juttu alkaa "hieman" polveilemaan ympäriinsä ja mm. Mötley Crue ja Bitch Alert pääsee mukaan juttuun. Erityisesti Bitch Alert tapahtuma herättää keskustelua, mutta tapahtumaa ei kommentoida kuitenkaan sen enempää. Jerkko ainakin väittää, että ei muista mitä silloin olisi tapahtunut, joten selkkaus jätetään oman rauhaansa.

Miten tästä on tarkoitus jatkaa eteenpäin?

-L: Ensi keväänä pitää ainakin kehittää jotain yltiöpäistä, että löytyy jotain muutakin kerrottavaa kuin, että pojilla oli hyvä kiertue ja kaikki näyttää onnellisilta. Ja tämä on lupaus.
-W: Jos yhtään pystyn esimerkkiä näyttämään, niin eiköhän jotain onnistuta aikaan saamaan.
-L: FlyLow:lta on tulossa piakkoin uusi single. Levy on miksaamista vaille valmis.
-J: Defusen kanssa on marraskuun alussa tarkoitus mennä nauhoittamaan pohjia ja ensi vuoden alussa voisi sinkku tai jotain vastaavaa tulla pihalla. Lisäksi video olisi tarkoitus kuvata.
-W: Ensi vuoden puolella sitten jatketaan Superhero-kiertuetta ja kierretään koko Suomi. Tai ainakin mahdollisimman paljon. Ouluun asti jos pääsisi, niin olisi hienoa.
-L: Ja olisihan ulkomaille kiva päästä vääntämään edes jotain. Kunhan saadaan nuo levyt ensiksi valmiiksi.
-W: Jatketaan eteenpäin ja katsotaan mitä tuleman pitää. Ei yritetä mitään väkisin. Tehdään vain sitä mikä tuntuu hyvältä.

Loppuun vielä yksinkertainen kysymys. Miksi kannattaa tulla Superhero Grunge -keikalle?

-W: Se on niin hyvä.
-L: Defuse junttaa porukan ensiksi kasaan ja me kokoamme sitten tuon takaisin yhteen.
-A: Keikalla on hyvä fiilis.
-L: Ja show on hyvä.

Eli jos hyvä rockshow kiinnostaa niin kannattaa kaapia itsensä katsomaan Superhero Grungea. Seuraavaksi bändit ovat lavalla siis Helsingin Gloriassa 13.11. ja muu Suomi saa osansa kiertueen jatkosta ensi vuoden puolella. Eläimellisiä temppuja luvassa.


Julkaistu: 2002-11-06
Toimittaja: Tero Kallio