Haastattelut


Tiktak - Hyväntuuliset hauskuuttajat levyttämässä


Viime lauantaina Kuopion torilla riitti säpinää Rock The Globe -tapahtuman yhteydessä. Bändejä oli moneen lähtöön ja toimittajalla oli mahdollisuus haastatella Tiktakin jäsenistöstä basisti Mimmua ja rumpali Tuulia. Siirryttyämme syrjään varsinaiselta tapahtumapaikalta aloitimme keskustelut tulevan albumin tekemisestä ja sisällöstä.

”Levy on bändin osalta aika pitkälti purkissa. Jonkin verran pitää vielä miksailla ja ehkä vielä jotain lauluja puuttuu. Eli loppusuoralla ollaan”, kertoo Tuuli.

”Tällä levyllä on ainakin ollut viisi eri tuottajaa, ja yleensä biisien tekijät ovat itse myös tuottaneet biisinsä. Mun mielestä se on tosi mukavaa kun saa tehdä monien tuottajien kanssa hommia ja kun kuitenkin kaikilla on oma tyyli toteuttaa biisejä.”

Monia varmasti Tiktakissa sapettaa se, etteivät tytöt itse tee omia biisejään. Siispä he saivat kertoa mitä mieltä he itse ovat siitä, että muiden biisejä soitellaan eikä varsinaista omaa tuotantoa ole soitannassa.

”Minä oon ainakin tosi tyytyväinen tähän nykyiseen tilanteeseen, kun tulee hyviä biisejä soitettavaksi ja mä itse en osais tehdä yhtä hyviä biisejä”, kommentoi Tuuli.

”Mä uskoisin, että jotain meidän omia tuotoksia vois tulla joskus ja paljonkin. Ei tosin minun tekemänä, mutta jonkun meistä”, lisää Mimmu.

Tähän väliin kerroin kuulleeni huhuja siitä, että Emppu olisi vähän enemmänkin työstänyt seuraavalle levylle jotain biisiä. Tytöt katsahtivat toisiaan vihjailevien hymyjen takaa ja Mimmu tokaisi: ”Se jää nähtäväksi sitten kun levy tulee...voi olla!”

Tiktak on myös soitellut keikoilla jonkin verran covereita. Esimerkkinä mainittakoon muun muassa J. Karjalaisen Apinaorkesteri ja Spice Girlsien Wannabe. Mistä moisten kappaleiden coverointi on juolahtanut mieleen? Ja tullaanko vastaavaisuudessa kuulemaan lisää vastaavanlaisia tekeleitä?

”No nyt uuden levyn myötä ensin ehkä enemmän soitellaan keikoilla noita uusia biisejä, mutta harkinnassa on uuden cover-biisin ottaminen listalle”, selvittelee Mimmu

”Kukaan vaan ei ole vielä keksinyt mitään sopivaa. Meillä on kuitenkin ollut ajatuksena se, että se kappale olisi jotenkin hauska. Mielellään ei mitään rockimpaa materiaalia haluttaisi coveroida, koska sellaiset biisit voi helposti pilata. Meillä covereiden soittamisessa olennaista on se, että sen pitää olla hyvä läppä tai sitten meidän pitää soittaa se alkuperäistä versiota paremmin tai monipuolisemmin.”

Paljon puhuttaa myös se, että kun tytöt ei tee omia kappaleitaan niin niihin ei sisälly koskaan mitään sen ihmeellisempää sanomaa, saati sitten yhtään vakavaa kerrottavaa. Kevytmielisellä sanoittamisella ja soittamisella on kuitenkin oma merkityksensä.

”Mun mielestä me ei olla mikään sanomabändi, jonka pitäisi julistaa jotain sanomaa. Mä näen ainakin meidän bändin hyväntuulisena hauskuuttajana, joka luo toivottavasti ihmisiin positiivista fiilistä”, Tuuli tuumii.

”Eikä me mun mielestä voitais edes vielä lähteä sellaiselle julistuslinjalle, koska meidän pitäis alkaa tekemään ensin itse omat biisit ja sanat. Sitten vasta voisi alkaa julistus jos olisi jotain sanottavaa”, lisää Mimmu.

”Enkä mä usko, että me saataisiin bändin kesken mitään sopusointua siihen, että mitä asioita me tuotaisiin esiin biiseissä ja mitä ei. Meitä on kuitenkin kuusi jäsentä ja meillä on toisistamme poikkeavia mielipiteitä asioista. Biiseista tulisi niin ristiriitaisia, ettei niissä olisi enää mitään sanottavaa.”

Uuden albumin myötä Tiktakille varmasti riittää taas kysyntää ja keikkoja tullaan heittämään ympäri Suomea seuraavan vuoden aikana reilusti. Tulevaisuudestaan tytöt eivät sen enempää osanneet sanoa bändin tiimoilta. Tosin monella bändin jäsenellä on viimeinen lukiovuosi meneillään ja jatkoa pitäisi suunnitella ainakin siltä saralta. Myös Tuulilla olisi jonkin verran intoa muuttaa pois Helsingin alueelta.

”Pitää varmaan siirtää meidän bändin toimipistettä sitten johonkin toiseen kaupunkiin”, vitsailee Tuuli.

Lopuksi tuli mieleen kysäistä tytöiltä henkilökohtaiset plussat ja miinukset mitä Tiktakissa ollessa on elämän aikana tullut vastaan. Hetken mietiskelyn jälkeen Tuuli aloitti omalla tarinallaan.

”Ei tule nyt mieleen mitään suuria negatiivisia muistoja mitkä ois jäänyt vaivaamaan. Tottakai niitä negatiivisia hetkiäkin on välillä, mutta ne on yleensä ohimeneviä. Positiivisia asioitakin on sattunut niin paljon...onhan se iso juttu kun on saanut nuoresta asti kokea kaikenlaista. Ihan positiivista tämä toiminta on ollut minun mielestä.”

”Jos pitäis joku yks tosi ihana kokemus mainita tästä niin sanoisin, että Amerikan matkat on ollu aika ihania!", toteaa Mimmu leveästi hymyillen.

”Ne on kyllä ollut parhaimpia hetkiä. Myös keikkailu Suomessa on tosi mukavaa, varsinkin kesällä.”

”Viime kesänä oli varsinkin ihanaa kun viikon verran ajeltiin bussilla ympäri Suomea ja keikkailtiin”, lisää Tuuli hymy suupielissä.

”Grillattiin aina ja jäätiin johonkin karavaanarialueille bussin kanssa...”

Luppikselle terkkuja!” Mimmu huudahtaa Tuulin naureskellessa.

Lopuksi tytöt sanoivat jokuset terveiset teille lukijoille.

”No, nauttikaa kylmistä säistä ja pitäkää mieli aurinkoisena vaikkei aurinko paistakkaan!”

Levottomissa ja iloisissa tunnelmissa lopetetun haastattelun jälkeen toimittaja jatkoi takaisin torille seuraamaan loput lauantai-illan bändeistä.


Kotisivu: www.universalmusic.fi/tiktak
Julkaistu: 2003-08-19
Toimittaja: Ismo Korhonen