Haastattelut


Wasted - Here we go again!


Kesän helleaaltojen ja festariryminöiden keskellä löysin kuin löysinkin tieni Ilosaaren aitojen sisällä kotimaisen hardcore/punkrockbändin Wastedin tyköön. Hetken keskusteltuamme Rönkön poikien kanssa työmaakopin takana heitin ilmoille kysymyksen: "Mitä Wastedille kuuluu tätä nykyä?"

”Vähän parempaa. Tänään on ensimmäinen keikka uuden basistin kanssa. Pidettiin vähän keväällä taukoa ja nyt alkaa tulla enemmän keikkoja, vähän uudella meiningillä lähdetään liikenteeseen”, Ville informoi.

”Heitetään nyt pari keikkaa Suomessa ja sitten lähdetään Eurooppaa kiertämään pariksi viikoksi I Excusen kanssa. Viikon verran kierrellään omillamme. Keikkoja heitetään ainakin Tanskassa, Saksassa, Englannissa, Sveitsissä ja Belgiassa. Puhetta on myös ollut, että lähdettäis Jenkkilää kiertämään. Jos vaikka sais jonkun jenkkibändinkin mukaan soittelemaan.”

Jonkin aikaa on ollut myös puhetta Wastedin kokoelmalevystä nimeltä Here We Go Again. Se on viivästynyt jo muutamaan kertaan. Onko vielä silti toivoa?

”Levy on painossa. Sen piti tulla jo periaatteessa Ilosaareen, mutta siinä tuli sitten jotain ongelmia vastaan. Onhan se levy ollut tekeillä jo pari kolme vuotta ja nyt sen pitäisi tulla ihan lähiaikoina ulos”, Antti voivottelee. (Haastattelun julkaisuhetkellä levy oli jo ilmestynyt myyntiin.)

”Kokoelmaan tulee kaikki kolme aiemmin julkaistua seiskatuumaista ja splitti The Stakeoutin kanssa. Yksi aiemmin julkaisematon biisi tulee siihen pakettiin. Kokoelmalta löytyy myös kaksi live-biisiä ja kaksi videota”, lisää Ville.

”Myös ensimmäisestä lp:stä, Suppress & Restrainistä tulee uusintapainos. Eräs Englantilainen lafka julkaisee sen cd-muodossa.”

Kun keskustelu kerran pyöri bändin tuotannon ympärillä niin piti ottaa puheenaiheeksi tuoreimman Can't Wash Of The Stains -levyn sanoitukset. Aikaisemmissa biiseissä on ollut enemmän kuultavissa sanomaa koko yhteiskunnan osalta, mutta tuoreimmalta levyltä löytyy ehkäpä vähän enemmän henkilökohtaisia tarinoita. Mistä moinen?

”Yksi syy siihen on kun näitä biisejä on jo kuitenkin jotain kuutisenkymmentä, joista suurimmassa osassa käsitellään yhteiskunnallisia aiheita. Siinä alkaisi jonkin verran toistamaan itseään kun aiheet pysyisivät koko ajan näiden yhteiskunnallisten aiheiden ympärillä. Hyvä saada välillä toisenlaisia näkökulmia teksteihin. Tietenkin osasyyllisenä on ollut se kun omalla kohdalla asiat on vähän kärähdellyt niin pääsee purkamaan noita paskamaisia juttuja sitten teksteissä”, summailee Ville.

Keskustelu palasi vielä uudistuneeseen kokoonpanoon. Puheenaiheena oli uusi basisti ja harkinnassa oleva toinen kitaristi.

”Vanhoja biisejä ollaan treenailtu jonkin verran näin kun ihan kunnollinen keikka pitää heittää täällä. Uusia biisejä ei olla vielä alettu työstämään, mutta pohjia moniin biiseihin on. Mitä toiseen kitaristiin tulee niin se on ollut mielessä jo alusta alkaen. Kitarajuttuja tosiaan alkoi tulemaan enemmän siinä kolmannella ep:llä. Joitain biisejä ei edes voi soittaa yhdellä kitaralla, koska ne kuulostaisi niin paskalta. Sen takia soittelenkin parissa biisissä kitaraa, koska ne on hyviä biisejä ja niitä ei voisi toteuttaa vain yhdellä kitaralla”, Ville tokaisi.

”Ei vaan ole muutenkaan oikein sopivaa jätkää löytynyt, joka sopisi kakkoskitaristiksi. Paikka on vapaa ja haku on käynnissä koko ajan.”

Loppua kohden keventäen kyselin Wastedin fiiliksiä Ilosaaren suhteen, että onko Töminä-klubilla vai festarialueelta mukavammat kokemukset keikkailun osalta.

”No viime vuonna Töminässä oli ainakin ihan järjettömän hyvä keikka. Hulluna oli jengiä ja hyvin oli väki mukana menossa. Se oli muutenkin hyvä ajankohta kun viimeisenä soitettiin sinä iltana. Se oli parhaimpia keikkoja koskaan mitä ollaan heitetty. Jos katsoo sitten sinne parin vuoden päähän kun heitettiin festarilavalla keikka niin onhan se vähän toisenlainen meininki. Keikka oli joskus kahden aikoihin päivällä kun väki oli vielä ihan pöhnässä. Kyllä tuollainen meidänlainen musiikki sopii paremmin tuollaisiin pieniin ja pimeisiin paikkoihin. Tietty tuollaisilla lavakeikoilla on se hyvä puoli, että niihin saattaa eksyä enemmän sellaista porukkaa, joka ei ole aiemmin kuullut meidän musaa. Aina vaan parempi jos jengi pitää kuulemastaan.”

Pojat kertoivat myös tulevaisuuden suunnitelmista sen verran, että uutta levyä pitäisi alkaa tekemään kiertueen jälkeen kun uusi basistikin on saatu kehiin. Kenties jopa lisää uusia kiertueita Eurooppaan päin.


Kotisivu: www.combatrockindustry.com/wasted
Julkaistu: 2003-08-19
Toimittaja: Ismo Korhonen