Haastattelut


Before The Dawn - Päin helvettiä


Eikös joku ole sanonut, että juuri ennen aamunkoittoa on vuorokauden pimein ja hiljaisin hetki? Hetken hiljaisuus, ennen kuin auringon ensisäteet polttavat verkkokalvoon jäljen uudesta päivästä.

Before The Dawn on odotellut aamunkoittoa nyt neljä vuotta. Pitkät aamuyön tunnit ovat läimineet bändiä kasvoille useaan otteeseen, eikä mikään ole tullut helposti. Mutta aamunsarastusta odotellessa on syntynyt myös jotain hivelevän kaunista. Ensimmäinen pitkäsoitto My Darkness ammentaa elämän mustista hetkistä.

Before The Dawnin kitaristi-laulaja-kaksikko, eli Tuomas Saukkonen ja Panu Willman istuivat LMSN:n toimittajan kanssa hetkeksi keikkabussin takapenkille ja puhuivat suunsa puhtaaksi.

Kärpäsiä listimässä

Before The Dawnissa ovi on käynyt kuin isännän pontikkapannu. Bändi oli alun perin Saukkosen sooloprojekti, mutta on nyt puolisen vuotta toiminut nykykokoonpanossa.

”Meillä on ollut 9 eri soittajaa. Se on ruma luku, mutta soittaminen on niin paljon kiinni henkilökemioista”, Saukkonen perustelee.

Willman liittyi bändiin muutama kuukausi sitten vierailtuaan parilla keikalla laulajana. Willman on laulanut aikaisemmin Entwinen ensimmäisellä pitkäsoitolla The Treasures Within Hearts. Nyt hän on kotiutunut Before The Dawniin.

”Lauloin ensin parissa biisissä, ja Tuomas etsi silloin myös toista kitaristia. Tuli lyötyä kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Se oli aika luonnollista”, Willman kertoo.

Before The Dawnille onkin ominaista kahden erilaisen laulajan ääni: Saukkosen möreä ääni sekoittuu Willmanin kirkkaaseen lauluun. Saukkonen perustelee erilaisten äänien tarkoitusta:

”Alusta asti on ollut tärkeää käyttää erilaisia laulutyylejä. Mä olen hevilaulaja, mutta Panu tuo monipuolisuutta. Me tehdään musiikkia, johon eri osapuolet tuo omaansa.”

Poppia vai poweria?

Espanjalainen levy-yhtiö Locomotive Music kuvailee Before The Dawnia power gothic metaliksi. Sekös ei miehiä miellytä. Willman tiivistää tunteet:

”Levy-yhtiö markkinoi meitä sillä määritelmällä, ja se oli aika härski temppu. Me ei kuuluta siihen sarjaan. Tässä maassa power gothic metallia on jo vähän liikaa. Bändit kuulostaa keskenään ihan samoilta. Me ollaan hevimetallia, joka nojaa popahtavaan suuntaan. Aika melodista ja surullista. Mutta ei tyypillistä suomalaista itsemurhaheviä. Meillä on joka biisissä mukana myös se positiivinen juttu.”

Esikuvia bändillä on monia. Willman mainitsee Mike Pattonin, Saukkonen luottaa suomalaiseen:

”Rankemman laulutyylin edustajat kolahtaa. Esimerkiksi Diablon Rainer Nygårdilla on tietty lava-asento ja ääni, joissa yhdistyy tylyä karismaa.”

Ennen Saukkonen kirjoitti kaikki sanat, mutta nyt myös Willman kynäilee osansa. Saukkosta ei lyyrikon manttelin jakaminen haittaa:

”Panu tuli mukaan aika myöhäisessä vaiheessa, mutta uudella levyllä sanat on 50-50 meidän molempien. Molemmat kirjoittaa suuhunsa sopivia sanoja, ja meidän ajatusmaailmat on aika samat. Jos toinen olisi katkera romantikko ja toinen satanisti, ei se toimisi!”

Valoisampi huominen

Before The Dawn jaksaa uskoa tulevaisuuteen, vaikka kaikki on joskus tuntunut menevän yksinomaan päin helvettiä. Willman myöntää, että vastoinkäymisiä on ollut paljon, mutta seuraava levy on tähtäimessä.

Saukkonen ryhtyy luettelemaan vikaan menneitä asioita, ja saa toimittajan jo vilkuilemaan bussin ovea. Uuden levyn tuottamiseen sotkeentui mystisen paljon kieroja ihmisiä, epämääräisiä sopimuksia ja tyhjiä lupauksia. Lopputuloskaan ei ole aivan täydellinen: Saukkonen näyttää levyn kansilehteen tulleita virheitä.

”Jos asiat jatkuu näin, mä saan aivoveritulpan! On ollut kaikenlaista sählinkiä. Mutta toisaalta on hyvä olo, vaikka mitään ei ole saanut ilmaiseksi. Toivottavasti asiat tulisivat tulevaisuudessa helpommin. Toivottavasti tehdään vielä neljä tai viisi levyä ja homma menee eteenpäin.”

Saukkonen vertaa Before The Dawnia vielä eläinmaailmaan.

”Tämä bändi voisi olla musta kissa. Epäonni punoutuu siihen. Jos olis yhdeksän elämää, voisi aina aloittaa tyhjältä pöydältä. Kissa elää sosiaalisesti mutta itsekkäästi. Se voisi olla meidän demonien ulostuoja.”


Kotisivu: www.beforethedawn.com
Julkaistu: 2003-08-05
Toimittaja: Mia Ylönen