Haastattelut


Larharyhmä - Paskasta ei saa kultaa, tosin kullasta saa hyvää paskaa.


Oli kylmä ja myrskyinen yö. Tai no, ei ihan sentään vielä yö. Ja myrskykin on liioiteltua. Vettä tosin satoi, mikä oli harvinaisen ärsyttävää. Tavallinen päivä Kuopiorockissa siis. Larharyhmä oli lavalla vetämässä kerrassaan hienoa showta ja yleisö tykkäsi. Itse seurasin keikkaa vähän sivummalta ja valmistauduin tulevaan koitokseen, sillä minun oli määrä haastatella yhtyeen kitaristia Fast-Eddie Beastia.

Kuka ihmeen Fast-Eddie ja mikä kumma Larharyhmä?, saattaa joku lukijoista itsekseen mielessään kysäistä. Lyhyt kuvaus bändistä lieneekin siis paikallaan. Yhtyehän on tullut massoille tutuksi omaperäisesti, punkahtavasti tai metallisesti, sovitetuista ja hieman provosoivista cover-kappaleistaan, joista yleisölle ovat varmasti tulleet tutuiksi versiot Tiktakin Lopeta -biisi, sekä hienot iskelmä-versioinnit. Onhan yhtyeellä toki omiakin kappaleita, kuten vastikää sinkkuna julkaistu Pohjanmaan kautta. Tämä oli siis Larharyhmä pienessä pähkinänkuoressa.

Tapasin yhtyeen kitaristin festivaalialueen backstagella, josta siirryimme läheiselle parkkipaikalle tekemään haastatteluamme. Mukaan liittyi myös orkesterin laulaja Richard Rape. Heti alkuun, kuten haastiksissa perinteisesti, oli pakko tietenkin kysyä kuulumiset. Bändille kuului hyvää, vaikkakin he valittelivat vallinnutta säätilaa sekä pientä flunssanpoikasta. Nuhan ja äänenlähtemisen he kuitenkin pistivät vääränmerkkisen kaljan ja tarjolla olleen boolin syyksi. Fast-Eddie kuitenkin kehui tapahtuman järjestäjiä siitä, että he olivat ottaneet tarjolle boolia, jonkun muun vaihtoehdon sijaan. Lopulta Fast-Eddie kuitenkin tunnusti, että äänenmurroshan se on syypää äänen katoamiseen.

Pienen alkurupattelun jälkeen siirryimme kuitenkin itse asiaan ja bändin uusimaan julkaisuun, joka kantaa nimeä Teho-osasto. Tiedustelinkin heti kärkeen, että millaista palautetta yhtye on saanut levystä

-Kaikilta muilta hyvää, paitsi Punaiselta Ristiltä helvetin huonoa, Fast-Eddie toteaa yksiselitteisesti.
-Kaikki muut on rakastanu sitä.
-Se on kyllä helvetin hyvä, että SPR ei pitänyt siitä. Se on ollu vain positiivista meille. Ollaan saatu hyvää media-julkisuutta. ja vielä enemmän on tiedossa, kun julkaisemme levyn uudet kannet, jotka tulevat olemaan vielä isompi keskisormi SPR:lle. Eli kaikki menee nappiin, kertoo Richard Rape

Suomen Punainen Ristihän vaati, että yhtyeen levy vedetään pois markkinoilta, koska levyn kannessa esiintyy järjestön tunnus, punainen risti. Näinhän on aikaisemmin käynyt myös Verenpisaralle. Mitenkään nopeaa toimintaa SPR ei kuitenkaan ole ilmeisesti vaatinut, sillä levyä löytyy kaupan hyllyiltä vanhoilla kansillä vielä tänäkin päivänä. Yhtye ei kuitenkaan kertonut, että millaiset uusista kansista on tulossa.

-Se on yllätys, Fast-Eddie toteaa.
-Muutokset ovat pieniä, mutta kuitenkin niin suuria, SPR:n kannalta.

Muiden mielipiteistä sai hyvän aasinsillan siirtyä bändin omiin ajatuksiin levystä, verrattuna vanhempiin julkaisuihin.

- Tämä levy on tehty eri studiossa, kuin aikaisemmat julkaisut. Me ollaan aiemmin oltu Lapualla ja nyt tällä kertaa mentiin Tampereelle nauhoittamaan. Ihan erilainen meininki oli studiossa tällä kertaa, mutta ihan yhtä paljon treenattiin, naurettiin, yrjöiltiin ja dokattiin, kuin aikaisemminkin, Richard nauraa.
-Muutenkin vähän erisaundinen levy tuli, kuin ennen.
-Larharyhmähän ei ole oikestaan ikinä tehnyt paskaa levyä, eikä edes pysty tekemään paskaa levyä. Helvetin hyviä kaikki, Fast-Eddie toteaa.

Otin esille, että mielestäni Teho-osasto kuulostaa paljon punkahtavammalta, kuin bändin edelliset levyt, jotka saundaavat mielestäni hyvin metallisesti. Yhtye ei kuitenkaan ollut kanssani täysin samaa mieltä.

- Oot kyllä aika väärässä. Me ollaan aika samaa skeidaa väännetty tällekkin levylle, Fast-Eddie sanoo.
- Ei me olla linjausta vaihdettu koskaan. Biisivalinnat saattoivat vaikuttaa asiaan, että lätty kuulostaa vähän punkilta, Richard kertoo.

Biisivalinnoista vielä, miksi otitte juuri nämä kappaleet tälle levylle?

- Nämä oli kaikki ne biisit, jotka me ajateltiin coveroida. Mukana on paljon sellaisia kappaleita, jotka ollaan haluttu nauhoittaa jo paljon aikaisemmin, Fast-Eddie kertoo.

Levyllähän on mukana myös Irwinin biisi Kyllä insinööri on viisas mies. Itse legendahan ei koskaan levyttänyt tätä kyseistä kappaletta. Tiedustelinkin, että mistä yhtye sai biisin nauhoitettavakseen.

- Se tuli Vexi Salmen pojan kautta, joka on meidän tuttu. Me kuultiin huhu, että tälläinen kappale on olemassa. Siitä syntyi ajatus, että jos me saatais levyttää se biisi ja Vexi salmi sanoi, että senkun teette, Fast-Eddie toteaa.
- Oli Todellakin kunnia saada nauhoittaa kyseinen kappale, Richard sanoo.

Kun Larharyhmällä on repertuaarissaan covereita hyvin monelta erilaiselta artistilta, niin herää mielenkiinto, että mitä artistia bändi ei koskaan versioisi. Fast-Eddiellä oli asiaan hyvin selkeä kanta.

-Paskinta paskaa, mitä ei ikinä tulla tekemään on Him-yhtyeen tuotanto. Paskasta ei saa kultaa, tosin kullasta saa hyvää paskaa.

Larharyhmää voi pitää hyvin provosoivana orkesterina, joka onkin yhtyeen tarkoitus, Ja monet yhtyeen covereista ovat silkkaa pilkkaa alkuperäistä esittäjää kohtaan. Yleisöä varmasti kiinnostaakin, että onko yhtye koskaan saanut minkäänlaista palautetta kappaleiden tekijöiltä.

- Me ollaan kuultu sitä aika vähän, kukaan ei oo kuitenkaan, ikävä kyllä, loukkaantunut. Päinvastoin. Ainakin TikTak ja Nylon Beat diggaa meidän versioista, mikä vähän vituttaa, Fast-Eddie naurahtaa.
- Vanhoista staroista tahtoisin ehdottomasti kuulla Katri Helenan mielipiteen, Richard toteaa naurun saattelemana.

Juttutuokioni Larharyhmän kanssa päättyi pienen faktatietouden tulvaan, jossa paljastui mm. se, että bändin laulaja Richard Rape on aikoinaan 60-luvulla laulanut Iron Maidenissa sekä, että orkesterin basisti Karl-Heinz Von Bismark on alunperin kuulunut poikabändi N'Synciin, josta hänet kuitenkin valitettavasti tiputettiin pois.

LetsMakeSomeNoise kiittää, naurun saattelemana.


Kotisivu: www.l-ryhma.com
Julkaistu: 2003-07-01
Toimittaja: Toni Peltola