Green Day, tätäkö te oikeasti haluatte tehdä?

Kun Green Day soitti Helsingin Jäähallissa 1995, keikka oli ohi alle tunnissa. Sittemmin bändi on ehtinyt tehdä roppakaupalla hienoja punk- ja rockbiisejä, joista riittäisi soitettavaa. Nyt ollaan vuodessa 2013. Rock the Beachissa Green Day soitti noin kaksi tuntia ja viisitoista minuuttia. Se oli ihan liikaa. Tai biisejä oli ihan liian vähän.

Jos keikka kestää yli kaksi tuntia, kannattaako kolmasosa siitä ajasta käyttää yleisön huudattamiseen ja sirkustemppuihin? Kun bändistä tulee iso, onko sen pakko tehdä asiat yhdellä tavalla? Ihan kuin olisi olemassa joku käsikirja stadionrockareille.

Vai tuleekogreenday6 bändistä iso vasta, kun se tekee kaiken niin kuin kaikki muutkin isot? Minun mielestäni Green Day on ansainnut suosionsa musiikillaan. Minä olen tullut kuuntelemaan bändiä enkä seuraamaan musiikkiviihdettä. Joka ei edes viihdytä.

Vähän väliä mukavasti rokkaamaan päässeet biisit ajataan jäähylle ja Billie Joe Armstrong huudattaa yleisöä aina samalla nuotilla “heee-ooo heee-oooo”. Nyt olisi helppoa osallistua. Jossain vaiheessa yhteisöllinen osuus päättyy ja biisi jatkuu. Sitten tulee taas pitkä jäähdyttely kappaleiden välissä. Kutsutaan faneja lavalle, ammutaan t-paitoja yleisöön, käydään ruiskuttamassa vettä eturiviin… Green Dayn punkrockissa olisi energiaa ja vauhtia. Missään vaiheessa ei vain päästä vauhtiin, koska aina pitää pysähtyä kosiskelemaan yleisöä. Pidempiaikaista jännitettä ei synny. Haluaako yleisö tätä? Ei tee mieli pomppia mukana. Tämän pitäisi mennä niin, että kun biisi loppuu, ei muuta kuin “one, two, three, four” ja suoraan eteenpäin. Green Dayn soitossa on itsessään ihan riittävästi energiaa ja Billy Joe Armstrong on vahva keulahahmo laulaessaankin. Musiikin soittaminen voi toki olla raskasta työtä esiintyvälle artistille. Jäähdyttelyt ja huudattamiset hoituvat vähemmällä energialla ja näin saadaan keikasta “megabändin” standardien pituinen.

King for a Day -kappaleessa bändi heittäytyy taas naamiaishassutteluun saksofonin säestyksellä. Mitä mahtaa basisti Mike Dirnt miettiä, kun hän soittaa ilta illan jälkeen hassut jättilasit päässä? Tunteeko rumpali Tré Cool olevansa vain töissä kun hän vetää taas läpi tämän iloittelun rintaliiveissä ja kukkahattu päässään?

greenday7Miten Green Day jaksaa pyörittää samaa sirkusta vuodesta toiseen? Rock the Beachin show ei eronnut kovinkaan paljon vuoden 2010 Kyläsaaren keikasta. Toki vanhempia biisejä oli korvattu uuden Uno, Dos, Tre -levytrilogian materiaalilla. Tämä ei ollut omiaan parantamaan keikkaa, sillä trilogia on osoitus Green Dayn sävelkynän kuivumisesta bändin supersarjaan nostaneen American Idiotin ja sen mukiinmenevän seuraajan 21st Century Breakdownin jälkeen. Määrä on totaalisesti korvannut laadun.

Eikö Green Day luota musiikkinsa kantavan ilman sirkusta? Faneilleenhan he soittavat. Sirkustemput voisivat olla tarpeen pikkubändille, joka haluaisi kiinnittää vieraan yleisön huomion. Green Daylla ei tätä tarvetta ole. Billie Joe, Tré ja Mike, tätä sirkustako te oikeasti haluatte tehdä?

Kuvat Juha-Pekka Vanhatalo

Lue myös Noisen raportti Rock the Beachin avauspäivästä