Garfield Steel: Darkness Freedom – groovaavaa postapokalyptistä elektroboogieta

Korkeammille voimille kiitos siitä, että tältäkin planeetalta löytyy Ville Pirisen kaltaisia hahmoja, joita ilman elämä olisi niin kovin paljon harmaampaa. Steel Mammothin laulusolistina ehkä paremmin tunnettu mies kun on pistänyt ulos albumin, joka saa kuolleetkin boogaamaan haudoissaan.

Kaiken pohjana lepää elektronis-psykedeelinen rock, jonka perintötekijöihin on lisätty punkin, metallin ja garagen palasia. Lopputulos groovaakin kuin se kuuluisa hirvi, tosin tällä kertaa sarvet on taiteltu vanhoista tv-antenneista ja sorkatkin on käyty kromaamassa paikallisessa nyrkkipajassa.

Elektronisen musiikin ihmemaassa ristiretkeilevä levy on niin monipuolinen ja hämmästyttäviä käännöksiä sisältävä, että se jaksaa yllättää vielä useamman kuuntelukerran jälkeen. Intromainen Memory Rhythm on kuin jonkin unohdetun post-apokalyptisen lännenelokuvan soundtrackilta löydetty helmi, ja vielä tätäkin lyhyempi Skullfist Emperor pystyy kiteyttämään elektropunkin olennaiset osat minuutin ja viidentoista sekunnin mittaan. Vastakkaista laitaa edustavat puolestaan diskon ja loungen välillä chillaileva Solar Axe, sekä pyrstöt pyörimään saava Wizard Mother, jonka hämärässä maailmassa on jotain Twin Peaksin varjoista muistuttavaa.

Levyn puolivälistä löytyvät puolestaan ne ilmeisimmät hittibiisit, joista Nuclear Retard tuo mieleen 22 Pistepirkon ja sopivasti rauhoittavia popsineen Rob Zombien onnistuneen yhdistelmän. Kappale onkin yhtä koukkua ja tarrapintaa, eikä siitä pääse ensikosketuksen jälkeen niin millään eroon. Heti perään kuultava Second Sign of the Shark on yhtä takuuvarma siivu, ja biisin ytimessä sykkivä bluserock sydän hehkuu kuin pieni mutta pippurinen aurinko.

Garfield Steel vakuuttaa tylyydellään, mutta iskee samaan aikaan veikeästi silmää. Albumi tuntuu leikkivän elementeillään, eikä edes yritä olla mitään elämää suurempaa – ja juuri näin kiekko nousee korkealle osastensa summan yläpuolelle. Ainoat harkittavissa olevat arvosanat olivat lopulta joko kaikki tai ei mitään. Päädyin helposti ensin mainittuun.

5/5