Francine 30v-juhlavuoden kynnyksellä

Francine ja Melrose ovat vanhimmat ja tunnetuimmat 50-luvun rockabillysta alun perin ammentaneet energiset kokoonpanomme, jotka ovat merkittävästi modernisoineet ja laajentaneet tätä alakulttuuri-käsitettä, niin keikoilla kuin levyjulkaisuillaan.

– Olemme Hurriganes-sukupolvea. Sen kuulee Francinen musiikista ja soittoasenteista. Pyhäkolminaisuutemme on edelleen rockabilly, punk ja Hurriganes, jossa oli kaikki mitä kunnon rocktriossa tulee olla. Yksinkertainen, jyräävä biitti on meidän juttu, sanoo alkuperäinen Francine-basisti Petri “Pete” Salomaa.

FAIJA JAZZDIGGARINA

Pete Salomaa (s.1965) on paljasjalkainen lahtelainen, tarkemmin sen eteläpuolelta Launeelta. Edesmennyt isä oli ammattitaustainen tanssimuusikko, kitaristi, jonka suurin musiikillinen rakkaus oli traditionaalinen jazz. Cool Quintet oli suosittu paikallinen keikkakokoonpano, jossa Peten isä myös soitti.

– Faija kuunteli illat pitkät big bandeja… 6-vuotiaana jo osasin tunnistaa minkälainen soundi on Glenn Millerillä… 12-vuotiaana sain ensimmäisen kitarani. Veljeni kirjoitti musakolumneja ja tilasi uusia rock- ja pop-levyjä Englannista. Tätä kautta kuulin purkkabändejä, joista monien soitto perustui 50-luvun meininkiin.

1970-luvun ja 80-luvun vaihteessa radioaalloilla alkoi jälleen soida uuden buumin myötä muun muassa Eddie Cohranin, Gene Vincentin, Buddy Hollyn ja Johnnyn Burnettin klassikkolevytykset. Tämä voimakas paluu vaikutti suuresti myös Salomaahan.

– Omaa turvallisuuttaan tuli varoa. Punkkarit ja diinarit ottivat usein rajusti yhteen. Minäkin jouduin miettimään tarkoin katureitin kulkiessani kaupungilla tai muualla, Salomaa muistelee.

FALCONSIN VAIKUTUKSISTA

Vuonna 1982 Salomaan Pete oli jo kuunnellut kaikki 50-luvun alakulttuurigenret rockabillystä hillbillyyn, psychobillystä neo-billyyn ja gothabillyyn. Diggailun kohteina myös ripaus countrya ja bluegrassia.

– Lieveilmiöt alkoivat huvittaa rockabillyssä kännettyine housunlahkeineen ja purkkapaketteineen. Falcons oli jotain aivan muuta, jyräävää ränttätänttää, jonka kautta löysin Dr. Feelgoodin ja Piratesin. Näin omin muusikkouteni alkoi kehittyä.

– 18-kesäisinä jätkinä meillä oli hauskanpitoporukka. Biletettiin ja jammailtiin. Tästä aloimme pikkuhiljaa siirtyä treenikämpälle. Oma soundi alkoi syntyä, kun minä ja Jokisen Mika aloimme kirjoittaa biisejä.

– Minulla on ollut onni aina soittaa itseäni parempien soittajien kanssa, se on kehittänyt samalla myös omaa soittamistani. Erityisesti pitää mainita Antti Kukkola, jonka kanssa meillä on ollut todella hedelmällinen yhteistyö jo 22 vuoden ajan.

Myöhemmin 90-luvulla Francinen vaikuttajiksi nousivat Green Day ja Living End. Näitäkin sävyjä on edelleen kuultavilla bändin soitossa. 2000-luvun puolella Francine on keikkaillut myös mm. Saksassa, Hollannissa ja Usassa.

KEIKKAKUVIOT TÄNÄÄN

Francine keikkailee tätä nykyä klubeilla ja kesäisin myös festivaaleilla. 50’s-tapahtumat ovat vähentyneet muutamaan keikkaan vuodessa. Rock’n roll-livepaikat ovat päätyöllistäjä. Keikoilla käy omaa jengiä jo kolmannesta sukupolvesta. Salomaa kuvailee:

– Bänditoiminta on vienyt paljon vapaa-ajastamme, mutta sitä enemmän se on antanut tilalle. Alun perin tavoitteemme oli tehdä vain kolme levyä, mutta toisin kävi. Nyt kesällä tuotamme taas uusia biisejä tulevalle juhla-albumille.

Pete Salomaa näkee muusikkotyönsä omassa valossa:
– Olen tehnyt musaa päätyöni ohessa. Tämä on antanut vapauksia myös musiikkitekemisiin, kun ei tarvitse miettiä kaupallista tulosta sanoo Pete Salomaa.

FILE

Francine (perustettu 1987)

Kokoonpano 2016:
– Antti Kukkola (laulu, kitara)
– Pete Salomaa (kontrabasso)
– Alec Hirst-Gee (rummut)

Francine Summer Camp 2016 -keikat:
11.6.2016 PERUNAROCK, Loppi
18.6.2016 HIMOS AREENA/V8 SUMMER MEETING, Jämsä
15.7.2016 KARJUROCK, Uusikaupunki
16.7.2016 LAHDEN YÖT, Lahti
22.7.2016 TAMMERFEST/PAKKAHUONE, Tampere
23.7.2016 JOHN SMITH – ROCK FESTIVAL, Laukaa
6.8.2016 KUMPUROCK, Outokumpu
6.8.2016 UNETON YÖ, Siilinjärvi
19.8.2016 IMATRANAJO PITSTOP PARTY, Imatra

ALBUMIT

Shake My Bones (EP, 1989)
Fire (1990)
Three Cool Cats (EP, 1990)
Hard Enough (1990)
A Piece of Noise (1992)
Animal Beat (1995)
The Playmate (1999)
Fullahead! (2001)
Level 8 (2003)
King for a Day (2005)
One Step Further (2008)
Trouble (EP, 2010)
Still Burning (2013)

KOKOELMAT

The Francinest (1997)
The Story of Francine (CD ja DVD, 2007)