Elokuvafestivaali Vinokino heijastaa rock-musiikin sateenkaarivärit valkokankaalle

Suomen ainoa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin keskittyvä Vinokino-festivaali tarjoaa niin kevyttä viihdettä kuin painavaa asiaa, tänä vuonna myös erityisesti musiikkielokuvan ystäville. Festivaalin päätapahtumat järjestetään Turussa 25.-27.10. ja Helsingissä 8.-10.11. Pienimuotoisempia elokuvanäytäntöjä on lisäksi Tampereella, Jyväskylässä ja Oulussa.

Toisinkatsomisen sanansaattaja Vinokino raottaa verhoa syvälle rockmusiikin maailmaan. Syksyn elokuvakattaus tuo silmien eteen huumoria ja räävitöntä populaarikulttuuria, intiimiä kerrontaa unohtamatta. Bling-blingia ja karnevaaliasennetta tarjoaa elektropapitar Peachesin häpeilemätön “anti-jukebox-musikaali” Peaches Does Herself. Glam rockin nimeen vannotaan puolestaan rouheaäänisen Henry Rollinsin kertomassa dokumentissa Jobriath A.D. Tositarina on laajalti kehuttu kuvaus mm. Pet Shop Boysia ja Morrisseyta innoittaneesta rocktähdestä, jonka uran kohtaloksi koituivat musiikkibisneksen niljakkaat kiemurat ja rooli maailman ensimmäisenä avoimesti homoseksuaalina rocktähtenä. 80-luvun kapinahenkeä huokuvassa elokuvassa She Said Boom: The Story of Fifth Column avataan Toronton punk-liikkeen vaiheita queercore-naispunkbändin silmin. Dramaattinen rakkaustarina Bye Bye Blondie palaa “sex, drugs & rock’n rollin” kulta-aikaan 70-luvulle ranskalaisen marginaalimusiikin siivittämänä. Leffan soundtrackilla tunnelmaa luovat lisäksi mm. Siouxsie & The Banshees, Diamanda Galas & Pete Doherty.

Vinokinon elokuvatarjonnan kruunaa monipuolinen oheisohjelma, joka vie tanssilattialle ja istuttaa tärkeiden ihmisoikeuskysymysten ääreen. Helsingissä tartutaan painavaan aiheeseen “Homopropagandaa – Sateenkaaritaiteilijat julkisuudessa Suomessa ja Venäjällä” paneelikeskustelun voimin. Dubrovnikissa lauantaina 9.11 pidettävässä paneelissa ovat mukana mm. kuvataiteilija Tiina-Rakel Liekki, ohjaaja Elias Koskimies ja venäläinen ohjaaja Rinat Minnekhanov. Keskustelun päättää lyhytelokuvakooste Oi Venäjä!, joka on paneelin tavoin ilmainen tilaisuus.

Tarkemmat tiedot paikkakuntakohtaisesta ohjelmasta ja aikatauluista tapahtuman nettisivuilla www.vinokino.fi. Liput elokuvanäytöksiin 6 € (opiskelijat ja Setan jäsenet) / 8 € / sarjalippu 5 kpl 35 €.

Vinokino-tapahtumapaikat:
Turku 25.-27.10. / Alvarium & Klubi
Helsinki 8.-10.11. / Andorra & Dubrovnik
Jyväskylä 1.-2.11
Tampere 2.- 3.11.
Oulu 8.-9.11.