Cradle of Filth ei vakuuttanut

Cradle of Filth ja God Seed
Klubi, Tampere 15.11.2012

Cradle of Filthin tähdittämä Black Darkness Over Europe 2012 -kiertue saapui myös Suomeen ja Tampereelle. Turneen muita esiintyjiä ovat Dark End, Rotting Christ ja God Seed. Oma urakkani alkoi viimeksi mainitusta.

God Seed on Gorgorothista tuttujen Gaahlin ja King ov Hellin luotsaama yhtye, joka julkaisi lokakuussa debyyttialbuminsa I Begin. Perusidea on selvä: black-metallia vuonomaasta.

Mitä ehdottomampaa musiikki on, sitä suurempi vaara sillä on lipsahtaa vaarallisen sijaan koomiseksi. Good Seed piti huolen siitä, että näin ei käynyt. Ankarasti sahaavat kitarat ja brutaalit kappaleet loivat tarvittavan vaarantunnun, jota ei tuhonnut edes Gaahlin jatkuva poseeraaminen pirunmerkkeineen.

Tuplabasaritykityksen lisäksi God Seedin musiikista löytyy myös hitaampi, mutta yhtä lailla painostava puoli. Yhtyeen musiikki pääsi oikeuksiinsa klubiolosuhteissa, se vyöryi korvia huumaavalla volyymilla ja piti keikan ajan otteessaan.

God Seed. Kuva: Olli Koikkalainen

God Seed. Kuvat: Olli Koikkalainen

Tutustuin illan pääbändiin, Cradle of Filthiin, vuoden 1998 HellDorado-kokoelmalla. Kappale oli Lustmord and Wargasm, ja se herätti mielenkiinnon, joka kuitenkin sammui myöhemmin. En ole odottanut The Manticore And Other Horrors -uutukaista vesi kielellä, mutta suhteeni vuoden 1998 Cruelty and the Beastiin on säilynyt lämpimänä.

Tuttuun tapaan ämyreistä kajahtanut intro loi tunnelmaa ja saatteli bändin lavalle. Sitten alkoi tapahtua. Raskaat kitarat, kovakätinen rumpali ja ennen kaikkea persoonallisesti rääkyvä Dani Filth ottivat lavan haltuun konstailematta.

Mutta se ei riittänyt. Siinä missä God Seed onnistui, oli Cradle of Filthin kohtalona epäonnistua – kokonaisuus ei toiminut vaan jätti etäiseksi. Soitto oli päällekäyvää ja aggressiivista, mutta raaka voima ei tarjonnut kappaleisiin tuoretta näkökulmaa eikä korvannut livetilanteen nyanssien puutetta.

Ongelmaksi muodostui myös bändin ainoan alkuperäisjäsenen, Dani Filthin äänenkäyttö. Se jakaa mielipiteitä jo levymuodossa, mutta livenä laulussa ei ole samaa voimaa ja variaatiota. Etenkin korkealta rääkäistyt osuudet alkoivat lopulta vain puuduttaa.

Dani Filth. Kuva: Olli Koikkalainen

Dani Filth.

Reilun tunnin mittainen setti sisälsi sekä vanhempaa että uudempaa materiaalia. Tuoretta levyä esiteltiin pariin otteeseen, mutta kokonaisuutena keikka oli kohtalaisen kattava leikkaus yhtyeen historiasta. Listalta löytyi niin Funeral in Carpathia kuin encorena vedetty biisikaksikko Cruelty Brought Thee Orchids ja From Cradle to Enslave.

Loppuunmyyty Klubi tuntui kuitenkin menosta nauttivan – ja hyvä niin.