Cocteau Twinsiin verrattu Grouper saapuu Suomeen

Yhdysvaltalaismuusikko Grouper saapuu keväällä kolmelle keikalle Suomeen. Cocteau Twinsiin verrattu, Animal Collectiven lämmittelijänä kiertänyt ja Xiu Xiun kanssa yhteislevytyksiä äänittynyt artisti esittää Violet Replacement -teoksensa keskiviikkona 14. maaliskuuta Helsingissä Kuudennella Linjalla ja seuraavina Tampereen Telakalla ja Turun Dynamossa.

Portlandissa vaikuttavan Liz Harrisin hiljaista ja surumielistä musiikkia esittävä sooloprojekti Grouper on kerännyt vertauksia erityisesti Cocteau Twinsiin ja muihin 4AD-levymerkin artisteihin. Hiljaa soivien kitaroiden ja kosketinsoittimien, kuiskaavien vokaalien ja erilaisten efektien avulla rakennetuissa kappaleissa on post-rockin, dronen ja elektronisen musiikin ohella kuultavissa kaikuja myös ambientista ja ajoittain jopa noisesta.

Grouperin nimetön omakustannedebyytti ilmestyi vuonna 2005, ja sittemmin artistilta on julkaistu lukuisia albumeja, singlejä ja split-levytyksiä. Xiu Xiun kanssa äänitetyn Creepshow-yhteislevyn (2006) ohella Grouperin eniten huomiota saavuttanut albumi on artistin kolmas pitkäsoitto Dragging a Dead Deer Up a Hill (2008), joka noteerattiin korkeilla sijoituksilla muun muassa Pitchforkin ja Stereogumin kriitikkoäänestyksissä. Liz Harrisin tuorein pitkäsoitto on huhtikuussa julkaistu A I A.

Aikaisemmin Grouper on esiintynyt Animal Collectiven lämmittelijänä Merriweather Post Pavilion -kiertueen Pohjois-Amerikan osuudella sekä soittanut muun muassa ATP-festivaaleilla. Tulevat maaliskuun keikat ovat Grouperin ensiesiintymiset Suomessa.

Kaikilla kolmella keikalla illat avaa Fonal-levymerkin pyörittäjänä tunnetun Sami Sänpäkkilän ja Kemialliset Ystävät -yhtyeen Jan Anderzénin kokeellista elektronista musiikkia esittävä Tuusanuuskat.

Ke 14.3.2012 Helsinki, Kuudes Linja
To 15.3.2012 Tampere, Telakka
Pe 16.3.2012 Turku, Dynamo

LIPUT
Helsinki: 10 EUR +toimituskulut. Ennakko: Tiketti
Tampere: 7 EUR. Ennakko: Telakalta ma 12.3. alkaen
Turku: 6 EUR +toimituskulut. Ennakko: 8raita Record Shop