Clann Zu -nokkamies käväisi Helsingissä

Declan de Barra, Belly, Helsinki 21.1.2010

declan-5438

Kuvaaja: Miika Peltola

Irlantilainen mystinen herrasmies Declan de Barra käväisi piipahtamassa Helsingissä ravintola Bellyssä heittämässä mies-ja-kitara-tyyppisen pikaisen keikan. Intiimin mutta rennon keikan jälkeen lauteilla esiintyi lisäksi ruotsalainen indiebändi Holmes.

Herra de Barran esiintyminen meni suurimmalta osalta suomalaisia kokonaan ohi, eikä sinänsä ihme: miehen kahta soololevyä en ainakaan minä ole missään levykaupassa täälläpäin nähnyt, ja parisen vuotta sitten kun yritin metsästää de Barran aiemman bändin Clann Zun albumeita ei missään – edes suurissa onlinelevykaupoissa – oltu kuultukaan tästä nimikkeestä.

Musiikillisesta osaamisesta tuntemattomuus ei voi jäädä kiinni. Clann Zu, australialaisbändi, jossa de Barra lauleskeli useimmiten englantia, mutta ajoittain myös sitä hämärää mongerrusta mitä ne Irlannissa jauhavat, oli kuin Anatheman, Sigur Rosin CMX:n, klassisen, elektronisen ja folkin ihastuttava yhdistelmä. Kauniita, maalailevia lauluja, koskettavaa tulkintaa, kitaroita ja miksei välillä vähän koneitakin. Declan de Barra osoitti myös Bellyssä mikä hän on miehiään: hämmästyttävän voimakas mutta samalla herkkä laulaja, jonka materiaali toimii samoin kuin Anathema osoitti taannoisella Hindsight-albumillaan – särökitaroilla tai akustisella, rockklubilla nupit kaakossa tai baarijakkaralla intiimimmin.

Niin, ja niitä Clann Zu -levyjä saa kuulemma ainoastaan G7-labelin nettikaupasta. Bellyssä de Barralla oli mukanaan myös pahvilaatikollinen soolomatskuaan, joihin molempiin sympaattisen oloinen multitalentti on maalannut ihastuttavat kansigrafiikat upean ja koskettavan sisällön lisäksi. Noita kahta soololevyä näyttää saavan myös miehen nettisivuilta tilattua.