Black metalia ja reggaeta Ilosaareen, uusina kiinnityksinä mm. Mayhem ja Tanya Stephens

Joensuun Ilosaarirockin tuoreimmat bändikiinnitykset edustavat musiikkityylien äärilaitoja. Pimeyttä ja vihaa ylistävää Mayhemia (NOR) pidetään black metallin tärkeimpänä yhtyeenä, jamaikalainen reggae-artisti Tanya Stephens (JAM) tunnetaan suvaitsevaisista lyriikoistaan ja ruotsalainen folk-duo First Aid Kit (SWE) herkistää akustisella soinnillaan.

Mayhem nousi kyseenalaiseen maineeseen jo ennen klassikoksi julistettua debyyttialbumiaan, kun yhtyeen laulaja Dead tappoi itsensä ja basisti Varg Vikernes puukotti perustajajäsen Euronymouksen. Verenkirjavan historian omaava yhtye on sittemmin rauhoittunut ja löytänyt uusia kuulijoita myös metallikentän ulkopuolelta. Bändi esiintyy tänä vuonna Ilosaarirockin lisäksi muun muassa hipstereiden mekkana pidetyllä Barcelonan Primavera-festivaalilla.

Kingstonissa syntynyt Tanya Stephens nousi maineeseen 1990-luvulla Jamaikan dancehall-skenen kautta. Stephens oli yksi harvoista kriittisesti Jamaikan homofobiaan suhtautuneista dancehall-artisteista. Sisarduo First Aid Kitin kakkosalbumi The Lion’s Roar nousi tammikuussa Ruotsin listakärkeen Emmylou-singlen siivittämänä.

Ulkomaisten yhtyeiden lisäksi Ilosaarirockissa esiintyvät huikeaan suosioon ensisinglellään noussut cityhumppa-yhtye Elokuu, funkrock-ryhmä The Irrationals, joensuulainen elektro-artisti LAS sekä psykedeelistä black metallia soittava Oranssi Pazuzu. Ilosaarirockin kahden päivän ennakkoliput tulevat myyntiin Tikettiin maanantaina 2. huhtikuuta. Kahden päivän lippu maksaa viime vuoden tapaan 75 euroa. Ilosaarirockin ohjelmistoa täydennetään huhtikuun aikana niin koti- kuin ulkomaisillakin artisteilla.

Ilosaarirockin ohjelmassa on huomioitu eri tyylisuuntien seuraajat tulevana kesänä aiempaa voimakkaammin. Festivaalin eri lavoja on profiloitu musiikkityylien mukaan ja esimerkiksi Laulurinteen uudelle alueelle siirtyvä Sue-lava on omistettu raskaan musiikin faneille. Jo vuodesta 2004 lähtien reggae-, rytmi- ja maailmanmusiikkia tarjonnut Rentolava saa puolestaan lisää tilaa rannalta. Festivaalin suuressa YleX-teltassa esiintyvät pääasiassa indie- ja vaihtoehtorocknimet kuten The xx, Rival Sons ja Antony and the Johnsons. Yhdessä eri lavojen ohjelmakokonaisuudet tulevat muodostamaan todellisen musiikkifanin aarrearkun.

– Meidän yleisö seuraa musiikkia niin laajasti, että on mahdollista tarjota bändejä mustasta metallista leppoisaan reggaeen. Ja silti samat ihmiset käyvät kuuntelemassa molempia! Tärkeintä on selvästi se, että musiikki on tarpeeksi laadukasta. Eri lavojen suunnittelussa on mietitty tarkasti erityyppisiä musiikinkuuntelijoita ja hyviä kokonaisuuksia on syntymässä. Päälavalla keskitytään sitten enemmän yhteislauluun, kun noilla muilla on vähän haastavampaa osastoa, naurahtaa Ilosaarirockin ohjelmapäällikkö Panu Hattunen Mayhemin levyä silmäillen.

Ilosaarirockin kahden päivän lippujen ennakkomyynti käynnistyy maanantaina Tiketissä. Myyntiin tulevat myös Sulo- ja Töminä-klubien liput. Lippujen hinnat ovat pysyneet ennallaan, vaikka nostopaineita tuotantokustannusten kasvaessa onkin ollut. Kahden päivän lippu Ilosaarirockiin maksaa 75 euroa. Sulo-klubin lippu maksaa 20 euroa ja Töminän lippu 10 euroa. Liput tulevat myyntiin Tiketin toimipisteisiin ja verkkopalveluihin sekä Ilosaarirockin verkkosivuille.