Billy Talent – energistä täsmärockia

Kuva Juha-Pekka Vanhatalo

Kuva Juha-Pekka Vanhatalo

8.2.2010 Helsingin Jäähalli

Billy Talent soitti Suomessa edellisen kerran vuoden 2008 Provinssirockissa. Olin paikalla raportoimassa festivaalista Noiseen. Oma Billy Talentin tuntemukseni rajoittui tuolloin isoimpiin hitteihin, ja olin nopeasti arvioinut bändin vain yhdeksi turhanpäiväiseksi yrittäjäksi emotrendin harjalla. Niinpä sovimme kollegani kanssa, että hän kirjoittaa päälavalla esiintyvästä Billy Talentista ja minä katsastan samaan aikaan toisaalla soittavan Black Lipsin, jota oli kehuttu värikkääksi live-esiintyjäksi.

Ehdin kuunnella nelisen biisiä Billy Talentia ennen siirtymistä Black Lipsin pariin. Ne muuttivat käsitykseni tästä kanadalaisnelikosta. Billy Talent soitti tiukasti ja antaumuksella. Sen kappaleet iskostuivat välittömästi tajuntaan. Keikka oli varmasti tuon vuoden Provinssin parhaimmistoa. Black Lips sen sijaan soitti teltassa ponnettomasti harvalukuiselle yleisölle. Tuntui, että kaikki olivat katsomassa Kanadan taitureita. Black Lips vaikutti itsekin luovuttaneen tajuttuaan, että soittoajan osuminen Billy Talentin kanssa päällekkäin ei ollut kovinkaan onnekas yhteensattuma.

Provinssin keikka innosti tutustumaan paremmin Billy Talentin tuotantoon, joka on sittemmin kasvanut bändin kolmannella pitkäsoitolla. Nyt oli aika ottaa uusi yritys ja keskittyä Billy Talentin keikkaan ilman tarvetta kiiruhtaa muualle.

Kanadalaisyhtyeen suosio ei ole ainakaan Suomessa hiipumaan päin, minkä osoitti Helsingin Jäähallin täyttänyt nuorehko yleisö. Kaikkein nuorimmilla faneilla näkyi jopa huoltajia mukana.

Billy Talentin musiikki on energistä täsmärokkia. Perustana on raskas riffittely, ja tarttuvia melodioita riittää joka kappaleeseen. Joillakin artisteilla hitit saattavat olla ärsyttäviä ja helppoja renkutuksia ja taiteellisesti tasokkaampaa tavaraa löytyy puolestaan muusta tuotannosta. Billy Talentilla parhaat kappaleet ovat hittejä. Niissä bändi on saanut hiottua sanottavansa kaikkein kirkkaimpaan muotoonsa. Rivibiisit jäävät tällöin täysosumien himmeämmiksi versioiksi. Kolmelta levyltä yhtye sai reilun tunnin keikalle kerättyä jo hyvän määrän huippubiisejä vaikka muutama heikompikin kappale settiin mahtui.

Kaikkien kolmen levyn materiaalia melko tasaisesti sisältänyt keikka oli hyvin rakennettu: Väliin sijoitellut rauhallisemmat palat estivät kokonaisuutta vajoamasta monotonisuuteen. Sävyjä löytyy myös Ian D´san kitaroinnista, jossa on murean perussoundin ohella ilahduttavan paljon heleitä sävyjä. Yhtyeen ylivertainen nokkamies on kuitenkin eloisa laulaja Ben Kowalewicz, jonka ääni kohoaa välillä kiljaisuihin katseen hakiessa taivasta hallin katon läpi.

Kompakti bändi ei kaipaa turhia showtemppuja. Lavalla on asiansa taitava yhtye soittamassa toimivaa rokkia. Ei videoita, pyrotekniikkaa tai suurieleisiä kulisseja. Encoreineen esitys kesti vain tunnin ja vartin. Se olikin juuri sopivasti. Kyllä tätä kannatti lähteä kuuntelemaan tällä kertaa täydenkin keikan verran.

Billy Talentin ura on nousussa. Kahdella kovalla levyllä suosionsa rakentanut bändi on pystynyt vielä jatkamaan samaa tasoa viime vuonna julkaistulla Billy Talent III:lla. Sen ässäbiisit Rusted from the Rain ja Turn Your Back saivat ansaitusti yleisöltä innokkaan vastaanoton. Lisää Billyä saadaan ehkä jo kesän festareilla. Ainakin Kowalewicz oli loppuspiikissään asian suhteen toiveikas.

Billy Talent, Helsinki, 8.2.2010

1. Devil in a Midnight Mass
2. This Suffering
3. Line & Sinker
4. Rusted from the Rain
5. Saint Veronika
6. Surrender
7. This Is How It Goes
8. The Dead Can’t Testify
9. White Sparrows
10. Diamond on a Landmine
11. Turn Your Back
12. The Ex
13. Try Honesty
——-
14. Devil on My Shoulder
15. Fallen Leaves
16. Red Flag