ARRGH! CRRAACK! SPLOOSH! – Batman 75 vuotta -näyttely aukeaa huomenna

10.12.14–17.1.15 Galleria Sarjakuvakeskus, Helsinki

Batman täytti vuonna 2014 juhlavat 75 vuotta. Käsikirjoittaja Bill Finger ja kuvittaja Bob Kane keksivät viittaritarin vuonna 1939 amerikkalaisen Detective Comics –sarjakuvalehden numeroon 27, ja sen jälkeen öistä kostajaa ovat tulkinneet monet taitavat sarjakuvataitelijat. Aikojen kuluessa hahmo on onnistunut muuttumaan ja säilyttänyt suosionsa läpi vuosikymmenten. Sarjakuvakeskuksen näyttely käy Batmanin kehitystä läpi kuvanäytteillä, joissa esitellään sarjan tärkeimpiä tapahtumia ja mieleenpainuvimpia kuvittajia.

Sarjakuvien lisäksi Batman on esiintynyt myös elokuvissa, TV-sarjassa sekä lukuisissa oheistuotteissa, jotka myös ovat esillä tässä näyttelyssä. Esillä on ainutlaatuista materiaalia keräilijä ja fani Pekka Lehtosaaren yksityisistä kokoelmista. Lehtosaari on kerännyt suuren kokoelman mm. leluja. Näyttelyn takana ovat Lehtosaari sekä Lepakkomiehen pitkäaikaisin suomalainen kustannustoimittaja Jouko Ruokosenmäki.

“Monilla ihmisillä tuntuu olevan se, että kun he kasvavat vanhemmaksi niin lapsuuden ja nuoruuden fanituksen kohteita aletaan halveksia ja ne hylätään. Minulla ei ikinä ole ollut sitä ja olen aina pystynyt nauttimaan siitä mistä nautin nuorempana. Kun päälle kaksikymppisenä näin kirpputorilla Batman-lelun niin en ajatellut, että on noloa ostaa se, vaan että “hei, tällainen minulla oli pienenä”.”