All Over Maniacs: Yöjunalla Helvettiin – juurevaa punklyriikkaa

(All Over Maniacs, 2012)

Suomipunkkia räimivä helsinkiläinen All Over Maniacs julkaisi tänä vuonna toisen albuminsa Yöjunalla Helvettiin. Vuonna 2010 perustettu yhtye vaihtoi suuntaa ensimmäisen albuminsa jälkeen, ja kakkoslevy on tehty kokonaan rakkaalla äidinkielellämme. Vaikka sanoitukset ovat pääosin korneja ja lähes jokaisessa kappaleessa on mukana tolkutonta uhoamista, on asenne selvästi kohdallaan eikä asioita turhaan kaunistella. Yhtye on kiertänyt syksyn ja alkutalven tiiviisti keikkaillen ympäri Suomea, ja keikkakokemusta on haettu myös Itä-Euroopasta.

Levyn avausraita Junantuomat on yllättävän tarttuva ralli, josta ei suoraan osaa sanoa kenelle siinä irvaillaan. Samanlainen ei erityisesti isänmaata ylistävä meininki jatkuu läpi albumin. Kömpelöiden sanoitusten seasta löytyy oveliakin lausepareja ja syvempiä oivalluksia. Pääasiassa kappaleiden riimittelyt etenevät tutuin sanaparein “rahaa – mahaa”, mutta kliseiden keskeltä löytää myös syvempää yhteiskunnallista kritiikkiä ja arkirealismia. Mukaan kappaleisiin on mahdutettu myös muun muassa uutistenluentaa ja vessaääniä. Albumin yhdestätoista kappaleesta erityisesti esiin nousee yhteiskuntaa arvosteleva Boikotti, ja ilahduttava on myös bändistä itsestään kertova kappale AOM 2. Sanoitukset iskevät syysmasennuksen kourissa kärvistelevään kuulijaan kuin puukko lihaan: “Kadun valoisa puoli,  ei ole minua varten. Viinapirun sormi, minua osoittaa.” Hehkuviiniä muistetaan hehkuttaa sekä sanoituksissa että kiitoksissa, ja rappiollinen elämä on biiseissä jatkuvasti esillä.

Yhtäkään turhaa täytekappaletta ei levyltä löydy. Tiiviit, pääosin parin minuutin mittaiset kappaleet ovat alusta loppuun äkäistä räiskettä, josta jo levyltä kuulee että se toimii varmasti livenä. Bändi on mahdollista nähdä tänä vuonna vielä Itä-Saksa Rockissa Helsingissä 17.11, eikä tilaisuutta kannata jättää käyttämättä. Harvinaisen rehellistä punkkia tämän vuosikymmenen tuotokseksi – kiljua kyytipojaksi ja fiilistelemään!

4/5

[spotify uri=”spotify:album:57KtMRxeybEpdIBmaPjs2K”]