Aikakoneita-näyttely tuo Mika Taanilan työt kootusti esille

Mika Taanilan Aikakoneita-näyttely esittelee taiteilijan keskeisimmät teokset. Toden ja fantasian välillä liikkuvissa teoksissaan Taanila käsittelee toistuvasti teknologisia utopioita ja tulevaisuusvisioita sekä erilaisia historian hämäriin unohtuneita teknisiä suunnitelmia ja tieteellisiä kokeita.

Filmi-installaatioidensa ja elokuviensa raaka-aineena Mika Taanila käyttää usein arkistoista tai muista lähteistä löydettyä materiaalia, kuten amatöörifilmejä sekä erilaisia mainos- ja opetuselokuvamateriaaleja. Taanilan elokuvia onkin kutsuttu media-arkeologiseksi kaivaustyöksi.

Mika Taanila tarkastelee teoksissaan eri näkökulmista teknologian kasvamista yhä merkittävämmäksi osaksi yhteiskuntaamme. Kolmikanavainen videoteos Suomen sähköisin kunta (2012) seuraa poeettisella tavalla Olkiluoto 3 -ydinvoimalayksikön rakentamista Eurajoella. Teos, joka sai ensi-iltansa dOCUMENTA (13) -näyttelyssä Kasselissa viime vuonna, käsittelee teknologian, ihmisen ja luonnon välistä suhdetta ja ”elämää ydinvoimapaikkakunnalla.” Suorana kannanottona ydinvoiman puolesta tai sitä vastaan taiteilija ei teostaan kuitenkaan näe, vaan paremminkin aiheen spekulatiivisena pohdintana.

Näyttelyn uusimpiin teoksiin kuuluu ultrajuoksijoiden kilpailua New Yorkissa seuraava filmiteos Kuuden päivän juoksu (2013), joka on eräänlainen parafraasi Raamatun kertomukseen maailman luomisesta kuudessa päivässä. Teoksen päähenkilönä on palkittu suomalainen ultrajuoksija Ashprihanal Pekka Aalto, jolle juokseminen on jatkuvaa itsensä kehittämistä ja omien arvojen tarkastelua.

Kiasman näyttelyssä on mukana myös muita Suomessa ennen näkemättömiä Mika Taanilan teoksia, kuten valokuvasarja Mustavalkoisia elokuvia (2013), joka perustuu taiteilijan VHS-kasettikokoelman tuhoamiseen: kuvissa kukin videokasetti on hajotettu tavalla, joka sopii kyseisen elokuvan juonen käänteisiin.

Näyttelyn yhteydessä julkistetaan Taanilan tuotantoa 1990-luvun lopulta näihin päiviin asti esittelevä julkaisu Aikakoneita / Time Machines. Artikkelien kirjoittajina ovat mm. elokuvakriitikko Olaf Möller, kirjailija Jari Ehrnrooth, Trondheimin taidemuseon johtaja Pontus Kyander ja näyttelyn kuraattorit Leevi Haapala ja Kati Kivinen Kiasmasta. Lisäksi kirjassa julkaistaan Contemporary Art Museum St. Louisin kuraattorin Kelly Shindlerin tekemä taiteilijahaastattelu.

Kiasman näyttelyyn valmistunut aisteja ja äänenmuodostusta tarkasteleva filmi- ja videoinstallaatio SSEENNSSEESS,(2013) saa toisen esitysmuodon Kiasma-teatterin Pneuma-tapahtumassa perjantaina 22.11. Live-esityksessä Taanilan filmiluupit yhdistyvät Circle-yhtyeen musiikkiin. Lisäksi viikonlopun ohjelmassa on elokuvaesityksiä ja keskustelutilaisuuksia. Marraskuisessa taiteilijatapaamisessa torstaina 14.11. Mika Taanila keskustelee teoksensa päähenkilön ultrajuoksija Ashprihanal Pekka Aallon kanssa.