Aasia rokkaa Maailma kylässä -festivaalilla

Oletko koskaan kuullut korealaista postrockia, filippiiniläistä jazzia, kambodzhalaista psykedeelistä poppia, kiinalaista hillbillyrockia tai indonesialaista indietä? Nyt siihen on mahdollisuus, kun Maailma kylässä -festivaali tuo modernit aasialaiset soundit Kaisaniemen puistoon ja Rautatientorille toukokuun viimeisenä viikonloppuna 25.–26.5.2013.

– Tänä vuonna festivaalilla on paljon sellaista aasialaista musiikkia, jota harvemmin kuulee Suomessa. Kaukoidän musiikin painotusten myötä meillä on ensimmäistä kertaa ohjelmaa myös hieman raskaamman musiikin ystäville, kertoo festivaalituottaja Kai Artes.

– Kaakkois- ja itä-aasialaisen musiikin monipuolisuus yllätti myös meidät festivaalijärjestäjät. En tiennyt, että siltä suunnalta löytyy näin loistavia jazz-, indie- tai elektroartisteja, jatkaa promoottori Nelli Korpi.

Filippiineiltä kotoisin oleva Charmaine Clamor on luonut jazzpino-musiikkityylin, joka yhdistelee jazzia, soulia ja filippiiniläistä kansanlaulua. Los Angeles Times on kutsunut laulajaa yhdeksi tämän hetken lahjakkaimmista jazzlaulajista. Kiinan tunnetuimpiin artisteihin kuuluva Hanggai edustaa toista ääripäätä sekoittamalla mongolialaista kurkkulaulua, sähkökitaraa, perinnesoittimia ja punkhenkeä.

Indonesialainen indiebändi White Shoes & The Couples Company ihastuttaa retrodiskolla, klassisella jousisoundilla ja 70-luvun vintagekoskettimilla. Bändi on esiintynyt muun muassa CMJ Music Festivalilla ja MIDEM:ssä.

The Cambodian Space Project esittää ja restauroi musiikkia kambodzhalaisen popin kulta-ajalta 60-luvulta sekä säveltää psykedeelistä khmervaikutteista rockia. Etelä-Korean vuoden 2013 Music Awardseissa parhaan crossover-albumin palkinnon voittanut Jambinai tuo heavymetallin ja postrockin ensimmäistä kertaa Maailma kylässä -festivaalille.

Sunnuntain iltaklubilla indonesialais-yhdysvaltalainen Filastine feat Nova pistää kehiin urbaanit elektroniset soundit.

Festivaalilla on runsaasti ohjelmaa myös muilta mantereilta, muun muassa Sierra Maestra Kuubasta ja Totoo Zebingwa & Sanaa Sana Tanzaniasta. 20- ja 30-luvun svengin nimeen vannova Sierra Maestra on kuubalaisen sonin johtotähti. Buena Vista Social Clubin luojana tunnettu Juan De Marcos Gonzalez perusti Sierra Maestran 70-luvulla. Bändin kanssa lavalle nousee kotimainen Kuukumina.

Suomalaisen rocklyriikan uudisraivaaja Ismo Alanko esiintyi ensimmäisellä Maailma kylässä -festivaalilla vuonna 1995. Lähes 20 vuotta myöhemmin Alanko on vähintään yhtä ajankohtainen ja suosittu uuden albuminsa myötä. Toinen kotimainen pääesiintyjä PMMP ei ole aiemmin festivaalin lavalle astunut, vaikka moni on odottanut sitä jo vuosia. Kantaaottavasta bändistä on kymmenessä vuodessa kasvanut yksi kotimaisen musiikkitaivaan kirkkaimmista tähdistä. Muita kotimaisia pääesiintyjiä ovat Don Johnson Big Band, Diandra, Kuningasidea, Johanna Juhola & Reaktori, Aino Venna, Color Dolor ja lastenbändi Fröbelin Palikat.


Posted

in

, ,

by

Tämäkin sivusto käyttää "keksejä" ja siitä pitää EU-lakien mukaan kertoa myös käyttäjille. Käyttämällä sivustoa hyväksyt sen. Emme me niitä tietoja oikeastaan mihinkään käytä, mutta Googlen mainoksia niiden avulla kohdennetaan paremmin.