A Hawk and a Hacksaw – folkmatkaajat

Muun muassa balkanilaisesta folkista ja klezmeristä vaikutteita musiikkiinsa hakenut amerikkalaisyhtye A Hawk and Hacksaw saapuu ensimmäistä kertaa Suomeen torstaina 22.7. Juuri viidennen albuminsa viimeistelleen yhtyeen alulle pannut voima on maineikkaassa indieryhmä Neutral Milk Hotelissa aikoinaan rumpaloinut Jeremy Barnes.

ahaah2

Idea A Hawk and a Hacksaw’n takana on käsittääkseni perua niiltä ajoilta, kun Neutral Milkin Hotelin hajoamisen jälkeen matkustelit ympäri Eurooppaa?

– Perustin yhtyeen asuessani Ranskassa. Olin avoin uusille musiikillisille tuulille ja Euroopan ja Lähi-Idän kansankulttuurit rupesivat kiinnostamaan minua. Halusin tehdä näiden kulttuurien inspiroimaa, vaan ei niitä apinoivaa musiikkia.

Ranskassa tapasit myös viulisti Heather Trostin, josta tuli toinen yhtyeen ydinjäsenistä ja elämänkumppanisi. Olette yhdessä muuttaneet paljon paikasta toiseen: Ranskasta Englantiin, Englannista Uuteen Meksikoon ja sieltä Budapestiin ja takaisin. Miten tämä on vaikuttanut musiikkiin?

– Matkustaminen on minulle hyvin tärkeää ja kyllä se vaikuttaa musiikkiin jota teemme. Levyt reflektoivat kokemuksiamme eri maissa ja toisinaan tavoin, jotka ovat ilmeisiä ainoastaan meille.

Mietitkö paljon miten erilaiset musiikkitraditiot suodattuvat ja sekoittuvat A Hawk and a Hacksaw’ssa? Lähdetkö ennakkoluulottoman avoimesti sekoittelemaan eri kulttuureja keskenään vai yritätkö rajoittaa sitä?

– Totta kai mietin sitä. Pidän ajatuksesta, että maantieteelliset ja musiikilliset rajat ovat paljon harmaampia kuin mitä ihmiset ajattelevat. En halua tehdä sillisalaattia, mutta tykkään korostaa näennäisesti eriävien kansanmusiikkityylien samankaltaisuuksia.

Onko jotain musiikkitraditiota, johon haluaisit perehtyä, mutta et ole vielä ehtinyt?

– Olen tyytyväinen tähän nykyiseen kontekstiimme. Lopulta teen musiikkia siitä yksinkertaisesta syystä, että rakastan sitä. Luulen voivani työskennellä tällä suhteellisen pienellä alueella koko elämäni enkä silti onnistuisi koluamaan sitä loppuun.

Onko suomalainen kansanmusiikki sinulle tuttua?

Fonal-levymerkki ja bändit kuten Circle ovat minulle paljon tutumpia.

Ensimmäistä A Hawk and a Hacksaw -levyä käytettiin filosofi ja kulttuurikriitikko Slavoj Žižekistä kertovan dokumenttielokuvan soundtrackina. Kerro vähän tästä.

– Sävelsin muutaman jutun suoraan elokuvaa varten ja loput biisit tekijät valitsivat albumilta.

Elokuvan teki Astra Taylor, eli entisen Neutral Milk Hotel -bändikaverisi Jeff Mangumin vaimo. Oletko ollut Jeffiin yhteydessä viime aikoina, ehkäpä musiikillisen kollaboraation tiimoilta?

– Olemme ystäviä ja pysymme yhteyksissä. Lähetin hänelle juuri 90 minuutin verran musiikkia, jota hän voi käyttää omissa projekteissaan. Hän nauhoittaa yhä, mutta hän ei ole vielä siinä pisteessä, että haluaisi julkaista mitään.

Suurin osa musiikistanne on instrumentaalista tai ainakin sanatonta. Miten päädyit laulua säästelevään lähestymistapaan?

– Musiikki on se mikä liikuttaa minua ja aina kuin mahdollista haluan keskittyä sellaiseen materiaaliin, joka ylittää kielimuurit. Olen kyllästynyt englanninkielisiin sanoituksiin ja mielestäni on surullista, että bändit, jotka ovat kotoisin Italiasta tai vaikka Suomesta, laulavat englanniksi. Englanti ei koskaan tule olemaan universaali kieli. Se kieli on musiikki.

Oliko teillä jotain tiettyä mielessä tehdessänne viimeisintä Délivrance-levyänne, verrattuna aikaisempiin levyihinne?

– Heather ja minä asuimme Budapestissä pari vuotta ja teimme kiinteästi yhteistyötä paikallisten muusikoiden kanssa. Tuo levy on dokumentaatiota tuosta ajasta.

Viides albuminne on ilmeisesti jo valmiina?

– Kyllä. Se on nimeltään Cervantine ja se on täysin valmis. Meillä saattaa jopa olla sitä myynnissä Suomen keikallamme.

Kuinka monta soittajaa livebändissänne tällä hetkellä on?

– Kierrämme kvartettina, jossa soittaa minun ja Heatherin lisäksi trumpetisti Sam Johnson ja dumbek-soittaja Issa Malluf. Molemmat ovat keskeisessä roolissa myös uudella levyllämme.

A Hawk and a Hacksaw esiintyy Helsingin uutuudenkarheassa Club YK:ssa (Pohjoinen Rautatiekatu 21) torstaina 22.7.

http://ahawkandahacksaw.blogspot.com/
http://www.myspace.com/ahawkandahacksaw

Tämäkin sivusto käyttää "keksejä" ja siitä pitää EU-lakien mukaan kertoa myös käyttäjille. Käyttämällä sivustoa hyväksyt sen. Emme me niitä tietoja oikeastaan mihinkään käytä, mutta Googlen mainoksia niiden avulla kohdennetaan paremmin.