5 yllättävää nimeä, jotka teknisesti ovat yhden hitin ihmeitä

Yhden hitin ihmeeksi on alunperin määritelty The Billboard Book of One-Hit Wonders -kirjassa artistit, jotka ovat nousseet top 40:iin vain kerran urallaan. Tuossa on siis katsottu käytännössä Jenkkien top 100 -sinkkulistaa.

Kun tätä rajausta käyttää puhtaasti huomioimatta mitään muita saavutuksia, niin esiin nousee muutamia mielenkiintoisia nimi. Tässä heistä viisi.

Beck

Ainut top 40 -sijoittuminen on Loser-ralli Mellow Gold -albumilta vuodelta 1994 ja sen korkein sijoitus oli 10. Toiseksi korkein sijoitus on Where It’s At -biisillä vuoden 1996 Odelay-albumilta. Tuo nousi sijalle 61. Beck on kuitenkin myynyt reilusti yli 10 miljoonaa levyä, eikä tuon Mellow Goldin osuus ole kuin kymmenisen prosenttia kokonaiskakusta, joten ihan yhden hitin ihmeeksi häntä on vaikea sanoa, vaikka teknisesti näin onkin.

Blink-182

All the Small Things on näiden pop-punkkareiden ainut top 40 -sijoitus, joten he ovat myös teknisesti yhden hitin ihmeitä. Enema of the State -levyltä vuonna 2000 lohkaistu raita kävi parhaimmillaan sijalla 6. I Miss You vuonna 2004 melkein rikkoi bändin “yhden hitin ihme” -määreen nousemalla sijalla 42. Erikoista kyllä bändin kaikki muut paitsi debyytti ovat myyneet arvometalliin oikeuttavia määriä, joten ehkä tässäkin tuo yhden hitin ihme on hieman liioittelua.

Norah Jones

50 miljoonaa levyä maailmanlaajuisesti ja Jenkeissäkin tuollaiset karvan vajaa 20 miljoonaa, mutta silti teknisesti yhden hitin ihme. Ja kun vielä ainut hitti on debyyttialbumin debyyttisinkku, niin sehän on jo de facto yhden hitin ihmeiden tarina. Don’t Know Why nousi parhaimmillaan sijalla 30. Ainoastaan Thinking About You (sija 82) on tuon hitin  lisäksi noussut listoille Jenkeissä. Eli pakko tämän on olla one hit wonder, eikö?

Garth Brooks

Tämä countryn jättiläinen on myynyt yli 150 miljoonaa levyä ja julkaisuja ei ole kuin yhdeksän. Miten on mahdollista, että hänellä ei ole hittibiisejä tullut plakkariin kuin yksi. Ja hämmentävimmäksi tämän yhden hitin tekee vielä se, että tuo kyseinen Lost in You -raita, joka parhaimmillaan kävi vuonna 1999 sijalla 5, ei ole edes Garth Brooks -nimellä julkaistu, vaan kyseessä on miehen vaihtoehtorokkari -alter ego Chris Gaines. Teknisesti Garth Brooks on siis no hit wonder.

Ei löydy näköjään muuta kuin tällainen “koreografiavideo” Youtubesta.

Jimi Hendrix

All Along the Watchtower on ainut top 40 -sijoitus Jimille. Parhaimmillaan se kävi sijalla 20 vuonna 1968. Lähelle pääsivät tosin Purple Haze (65.), Foxy Lady (67.) ja Crosstown Traffix (52.), mutta yhden hitin ihmeestä tosiaan on siis kyse. Jotain muita meriittejä miehellä tosin taitaa olla tuon yhden onnistuneen listasijoituksen lisäksi.