33 ⅓ – Ismolle täyteen kolmannesvuosisata taiteilijanelämää

Marraskuussa käynnistyy “33 ⅓ – Kolmannesvuosisata taiteilijaelämää” -niminen konserttisalikiertue, joka juhlistaa Ismo Alangon huikeaa uraa. Luvassa on pitkiä konsertteja laajennetulla yhtyekokoonpanolla; keikoilla kuullaan kattavasti Alangon tuotantoa hiteistä harvinaisuuksiin, ja luvassa on myös yllätyksiä, kuten mielenkiintoisia vierailijoita.

Alangon ura suomalaisessa musiikkimaailmassa on yksinkertaisesti ainutlaatuinen: yli 650 000 myytyä levyä, 18 kulta- ja 8 platinalevyä, Emma-patsaita, sekä lukuisia loppuunmyytyjä keikkoja ja kiertueita. Tämä kaikki alkoi Hassisen Koneesta vuonna 1980, ja tästä juontaa juurensa myös tulevan kiertueen nimi.

“Kun teimme päätöksen kiertueesta ja sen ajankohdasta, huomasin että silloin tulee kuluneeksi tasan kolmannesvuosisata Hassisen koneen ensimmäisistä keikoista. Siitä saimme otsikon 33 ⅓, joka viittaa myös LP-levyn pyörimisnopeuteen. Tarkoituksemme on soittaa materiaalia niin vinyylilevyjen aikakaudelta kuin uudemmilta digiajan julkaisuilta. Konserttisaleissa musiikin tunneskaalasta voi ottaa kaiken irti: pienestä ja herkästä voi liukua räjähtävään rokkaukseen, ja ääripäiden välimaastossa riittää runsaasti tutkittavaa.

Olen viimeksi tehnyt konserttikiertueen yhtyeen kanssa vuonna 1998. Sen jälkeen on toki ollut joitain yksittäisiä bändikonsertteja sekä duorundi Tehon kanssa 2008, mutta tulevat keikat ovat silti varsin harvinaislaatuisia urallani. Ohjelmisto tulee olemaan erilainen kuin aikaisemmilla keikoilla, ja yhtye soittaa laajennetulla kokoonpanolla. Mukana on myös vierailijoita, jotka ovat olleet tavalla tai toisella mukana kuvioissa vuosien varrella. Odotan konsertteja suurella innolla”, kommentoi Alanko itse tulevaa kiertuetta.

Konserttisalikiertuetta juhlistetaan myös uudella “Maailmanlopun sushibaari / Kolmannesvuosisata taiteilijaelämää” -julkaisulla, joka sisältää livelevyn, jollaista Suomessa ei ole aikaisemmin tehty. Kiertueen päivämäärät ja vierailijat julkistetaan elokuun puolivälissä. Livelevyn yksityiskohdista tiedotetaan tarkemmin Ismo Alangon Facebook-sivulla. Sushibaari-kontekstiin on saatu lisättyä myös FanPod-applikaatio. Sähköinen Sushibaari on Ismo Alangon historiaa ja uuden äänitteen tekemistä taustoittava digitaalinen julkaisu Applen iPad -laitteille. Sähköinen Sushibaari on ladattavissa iTunesista.