18 vuotta sitten – Pantera muutti maailmani Far Beyond Drivenillä

Vuonna 1994 olin vielä musiikillisesti täysin räkänokka, vaikka ikä alkoi lähestyä kaljanostorajaa. Ei siellä vanhempien auton takapenkillä lätkätreeneihin matkatessa kuunneltu mitään omia levyjä eikä musiikki oikeastaan edes liiemmin kiinnostanut. Toki jotain levyjä olin vanhempien siivellä saanut Fazerin musiikkikerhosta, mutta omat levyostokset olivat olleet vähissä. Koulussakin sain kasettikopioina vain jotain AC/DC:tä ja Iron Maidenia.

Mutta 18 vuotta sitten, maaliskuun 22. vuonna 1994, julkaistiin Panteran Far Beyond Driven. Täytyy tunnustaa, etten kuullut levyä heti sen julkaisupäivänä, mutta näin jälkikäteen on kuitenkin todettava levyn vaikuttaneen aika paljon tulevien vuosien musiikkimakuun. Levyn takia alkoi myös  elämäni festarieläimenä 1990-luvun lopussa. Nummirockista, jossa Panterakin tuli nähtyä elävänä.

Far Beyond Driven lunasti lopullisesti ne lupaukset, joita bändi  oli Vulgar Display of Powerilla ehtinyt pari vuotta aikaisemmin asettaa. Billboard-listan ykköseksi meneminen tämän tyylisellä musiikilla ei ole yksinkertainen temppu. Toisaalta Far Beyond Driven on edelleen täysin nykypäivässä oleva metallituotos, josta lukemattomat bändit ovat vuosien saatossa ammentaneet inspiraatiota. Väittäisin, että ilman tätä levyä esimerkiksi koko metalcore-maailma voisi olla hyvin erilainen.  Samalla Pantera on osoittanut seuraajilleen, että omanlaisella ja raskaallakin musiikilla pystyy menestymään isosti.

Levyn suurin hitti oli varmasti I’m Broken, jolla bändi on napannut korkeimman sinkkulistasijoituksensakin (brittilistan 19. sija), mutta oma suosikkini on kuitenkin Becoming. Paljon kovempaa alkuriffiä biisiin ei yksinkertaisesti pysty tekemään.

Kun sais edes viisi minuuttia olla yksin tai jotain. 5 Minutes Alone -video on kyllä niin klassista ysäriä skebakameroineen päivineen. Dimebagin legendaarista tilutteluakin löytyy tietenkin tästäkin raidasta (tsekkaa n. 3:30 kohdilta eteenpäin). En ole ikinä ollut tiluttelun ystävä, mutta Pantera tuottaa siinäkin poikkeuksen. Näihin biiseihin soolot kuuluvat.